Hirmagazin.eu
Főoldal » A legveszélyesebb 5-ös fokozatúra erősödött a Dorian hurrikán, és 300 km/óra sebességgel lecsapott tegnap este – részletek
Külföld

A legveszélyesebb 5-ös fokozatúra erősödött a Dorian hurrikán, és 300 km/óra sebességgel lecsapott tegnap este – részletek

Ötös fokozatúra erősödött a Dorian hurrikán, amely vasárnap partot ért a Bahamákon.

A Bahamákon már pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. A vihardagály akár 4,6 méter is lehet – figyelmeztettek a hatóságok. A hatóságok lezárták távolabbi szigetek egyes repülőtereit, de a fő nemzetközi repülőtér vasárnap is fogad gépeket.

A vihar körülbelül 35 mérföldre keletre volt a Bahamák Nagy Abaco szigetétől, és nyugatra halad közel 260 km/h sebességgel. A hurrikán várhatóan hamarosan áthalad a szigeten, vasárnap és hétfőn továbbhalad a Grand Bahama közelében vagy afelett.

A Bahama-szigetek miniszterelnöke, Hubert Minnis elmondta, a Nagy-Bahama és az Abaco-szigetek egyes részeiről már evakuálták az embereket. Minden turistát felkértek, hogy hagyják el a szigeteket. Sajtótájékoztatón Hubert Minnis arra kérte a lakosokat, hogy menjenek el a főszigetre, hogy elkerüljék a pusztító, veszélyes vihart.

Azt akarom, hogy mindenki emlékezzen: az otthonok, házak, építmények cserélhetők. Az életet viszont nem lehet pótolni – mondta. Hozzátette, hogy 73 000 ember és 21 000 ház van veszélyben.

A meteorológusok azt egyelőre még nem tudják pontosan kiszámítani, hogy az Egyesült Államokban hol pusztít majd a hurrikán, de Florida középső vidékeit várhatóan elkerüli.A hurrikán keleti irányba fordulva végigsöpör Florida óceáni partvidékein, majd Georgiában és Dél-, valamint Észak-Karolinában pusztít majd.Akár hétméteresre is felkorbácsolhatja a tenger hullámait.

A Dorian az elmúlt évek egyik legerősebb vihara. Az amerikai Országos Hurrikán Központ vasárnapi jelentése szerint a Dorian a földkerekség legerősebb hurrikánja lesz az idei évben. A szakemberek életveszélyesnek minősítették a vihart. Kiderült az is, hogy a hurrikán nemcsak erősödött, hanem szélesebb sávban mozog, 75 kilométeres szélességűre terjedt. A meteorológusok emlékeztetnek, a legutóbbi ötös kategóriába tartó Andrew hurrikán 65 embert ölt meg és 63 000 otthont pusztított el 1992-ben.

Donald Trump elnök a péntek délutáni Twitter-bejegyzései egyikében úgy fogalmazott: egyesek szerint legalább olyan nagy, vagy még nagyobb lesz, mint az Andrew hurrikán (1992-ben).

Az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehetFORRÁS: AFP

A vihar miatt Trump a lengyelországi útját is lemondta, – ahol a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából tartanak nemzetközi megemlékezést -, maga helyett Mike Pence alelnököt küldte.

Donald Trump vasárnap a Twitteren figyelmeztette az érintetteket, hogy a hurrikán pusztítóbb lehet majd az előre jelzettnél is. Később újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a valaha volt legnagyobb hurrikán közeledik.

Donald Trump, az Egyesült Államok Elnöke így írt a Twitteren, vasárnap, a vihar előtti órákban:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1168174613827899393?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1168174613827899393&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.origo.hu%2Fnagyvilag%2F20190901-otos-fokozatura-erosodott-a-dorian-hurrikan.html

Vasárnap rendkívüli állapotot hirdettek Észak-Karolinában is. Roy Cooper kormányzó elrendelte a Nemzeti Gárda mozgósítását, és közleményében arra szólította fel honfitársait, hogy kezdjék meg a felkészülést a – mint fogalmazott – “nagyon komoly viharra”.

Floridában és Georgiában az illetékes hatóságok folyamatosan adják ki a listákat az elérhető menedékhelyekről.Több kelet-floridai megyében – köztük például Palm Beachben – kötelező evakuálást rendeltek el. Rick Scott floridai szenátor arra sürgette a floridaiakat, hogy tegyenek eleget a rendelkezésnek. Közölte, hogy a katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) washingtoni központjában Donald Trump elnökkel együtt figyeli a fejleményeket.

Több amerikai légitársaság törölte járatait a hurrikán által fenyegetett amerikai vidékeken.Vasárnap mintegy 250 járatot töröltek, hétfőre további 350 járat törlését jelezték. Az orlandói nemzetközi repülőtér hétfőtől zárva lesz, a miami repülőtér lezárásáról még nem született döntés.

Az ötödik kategóriába tartozó, legalább 250 km/h erősségű hurrikánok rendkívül ritkák, bár négy másik vihar – Michael, Maria, Irma és Matthew – elérte ezt a szintet az elmúlt három évben.

origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Soros György tovább terjeszkedik Kelet-Közép-Európában

Géza

Újabb nemi erőszak Finnországban

Edit

Erős mérget tartalmazó levelek érkeztek a Pentagonba

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------