Hirmagazin.eu
Főoldal » A legjobb gyógyszer a pénz: a járványt is megússzák a gazdagok
Külföld

A legjobb gyógyszer a pénz: a járványt is megússzák a gazdagok

A parányi Monacóban alig van koronavírus-fertőzött a szupergazdagok között, miközben a mostani gazdasági válságot is megúszták. Nemhogy fogyott volna a helyiek pénze, de még nyertek is a tőzsdén.

Egyetlen szépséghiba van: a történelemben először mínuszos lesz a miniállam költségvetése.

Miközben a világ nagyobbik felét szegénységbe dönti a koronavírus-járvány következtében kialakult válság, a monacói gazdagok a korábbinál sokkal több pénzt vittek a tőzsdére, így tovább növelték vagyonukat a bezártság hetei alatt. Emellett a helyi ingatlanpiac is sokkal jobban felélénkült a biztonság felértékelődése miatt. Az egy főre eső GDP már 200 ezer dollár körül alakul. A vírus csupán a költségvetésen látszik: Monaco idén fog először hiánnyal zárni, erre eddig még nem volt példa – kezdi összefoglalóját a Financial Times, amit a Növekedés.hu szemlézett.

A monacói gazdaság nyolc éve először kerülhet recesszióba és zárhat hiánnyal a költségvetés, de a tőzsdén nagyokat nyertek a szupergazdagok.

Ők azért is választották az országot, mert a helyi egészségügy ugyan drága, de teljesen felszerelt és könnyen kezelni tudják a betegségeket. Nem mintha erre nagy szükség lenne: eddig összesen 171 fertőzöttet azonosítottak az országban, közülük egyetlen ember halt csak meg.

A 38100 (2019) állandó lakossal rendelkező városállamban az egy főre jutó GDP közel 200 ezer dollár körül alakul, ami a magyar nagyjából hússzorosa.

Még tavaly is legalább hat százalékkal bővült a gazdaság, és a Világbank előrejelzése szerint pedig idén is növekedés várható, vagyis Monacót elkerüli a recesszió.

A GDP az utóbbi tíz évben 5-7 százalékos éves szintű növekedést mutat, volumenben 7,7 milliárd dollár volt a legutolsó felmérés szerint.

napi

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A halálsor elviselhetetlenül zsúfolt lett

info

Vérfagyasztó: leszúrta férjét a nő, majd fotózkodott egyet vele

Géza

Rossz hírt közölt a WHO: nehéz hónapok jönnek

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------