Hirmagazin.eu
Főoldal » A légierő és a repülő fegyvernem napja
Tudástár - minden érdekesség

A légierő és a repülő fegyvernem napja

hirmagazin_2015-08-14_164926

Minden év augusztus 15-e Nagyboldogasszony ünnepe, a keresztény világ legnagyobb Mária-ünnepe. 1920. március 24-én XV. Benedek pápa a repülősök védőszentjévé nyilvánította Máriát, a választás a loretói Szűz Máriához fűződő hagyományból indult ki, miszerint Mária názáreti házát angyalok szállították Illyrián át egészen a Recanati területén lévő Loretóig.

Ezért a XX. század elején a katonai (és egyéb) repülés térhódításakor a magyar katonai repülők is Szűz Máriát (Nagyboldogasszonyt) választották égi oltalmazójuknak. Ezért tartják ezen a napon a Légierő és repülő fegyvernem napját Magyarországon.

A légierő és a repülő fegyvernem napját tartották a repülők védőszentje, Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Ezredének bázisán. Középen egy Mi-8/17 szállító helikopter.
Szolnok, 2006. augusztus 17.

A Magyar Légierő a Magyar Honvédség egyik önálló fegyverneme. A Magyar Légierő feladata Magyarország légterének védelme és ellenőrzése különböző eszközökkel (harci repülőgépek, légvédelmi rakéták, radarrendszerek), valamint a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatainak légi támogatása (harci repülőgépekkel és helikopterekkel), szállítása. Jelenleg a Légierő fő harci repülőgépei svéd gyártmányú modern, negyedik generációs, számítógépes rendszerekkel és precíziós fegyverekkel felszerelt, minden időben bevethető Gripen vadászrepülők, amelyekből jelenleg 14 darab(12 darab JAS-39 Gripen C, 2 darab JAS-39 Gripen D két üléses oktató) áll hazánkban hadrendben.

Ezeken kívül a légierőben megtalálható még az AN-26-os kétmotoros, orosz gyártmányú szállítórepülő, Jak-52-es légcsavaros oktatógép, illetve Mi-8/17-es szállítóhelikopter is. Nemzetközi személyzettel Pápa légibázisról repülnek még amerikai C-17 Globemaster III. típusú nehéz szállítógépek is, zömében nemzetközi NATO-feladatok ellátására.
A jeles nap alkalmából a repülős katonák megemlékezések, ünnepségek keretében találkoznak bajtársaikkal, családjaikkal és elevenítik fel a század elejére visszanyúló hagyományaikat.

Forrás: wikipedia; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kétségek közt a tudósok: ilyen bizarr lényt még ők sem láttak! – +18

Mazsi

A pápa fejen csókolt egy kisbabát – 2 hónap múlva a szülők mennyei felfedezést tettek

Mazsi

Mennyivel robog a Mikulás szánja?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------