Hirmagazin.eu
Főoldal » A kutyák valóban kiszagolhatják az érzelmeinket! Oszd meg!
Állatvilág

A kutyák valóban kiszagolhatják az érzelmeinket! Oszd meg!

A kutyatulajdonosok esküsznek rá, hogy a legjobb barátjuk mindig, pontosan ismeri az érzelmi állapotukat, és ezt most a tudomány is megerősítette.

A Nápolyi Egyetem kutatói megállapították, hogy a kutyák nem csak a gazdik érzelmeit képesek azonosítani, de azonosulni is képesek azok emocionális állapotával.

Megnövekedett stresszválaszt adtak

A szaglórendszer szerepét eddig nagymértékben alábecsültük, talán azért, mert mi, emberek inkább vizuális rendszerre fókuszálunk– mondta Biagio D’Aniello, a Nápolyi Egyetem kutatója a New Scientist tudományos lapnak. – A kutyák szaglása azonban sokkal jobb, mint a miénk.
D’Aniello és munkatársai azt tesztelték, hogy a kutyák képesek-e megérezni a gazdik érzelmi állapotát.Önkénteseket kértek fel, hogy nézzenek olyan videókat, amelyek félelmet vagy boldogságot váltottak ki belőlük, közben pedig mintát vettek a verejtékükből.

Ugye, hogy ez a kutya is mosolyog?FORRÁS: PEXELS.COM

A kutatók ezután ezeket a szagmintákat mutatták meg a kutyáknak, miközben figyelemmel kísérték az ebek viselkedését és szívfrekvenciáját. A „félelem szagára” a kutyák megnövekedett stresszválaszt adtak. Ez jóval nagyobb érzelmi reakciót jelentett, mint a boldog vagy a semleges illatokra adottak.Amikor házi kedvencek az emberi félelemhez hasonló verejtékmintákat érezték, a pulzusszámuk érzékelhetően megemelkedett, és biztonságot keresve a gazdihoz menekültek, miközben elutasították az idegenek közeledését.A kutatók szerint ez is azt bizonyítja, hogy a kutyák különböző érzékszervi csatornákon keresztül gyűjtenek információkat a külvilágról, és ezután reagálnak a helyzetekre.

Mindig a gazdi figyelmére áhítoznak

D’Aniello tanulmánya szerint az emberek az egyes érzésekhez akaratlanul szagokat kapcsolnak, amikből a kutyák olvasni tudnak. Egy második kutatás szerint az ebek ezeket az érzelmeket tükrözik vissza.

A kutyák arckifejezései akkor a leginkább kifejezőek, amikor tudják, hogy az emberek figyelnek rájuk– hangsúlyozta Juliane Kaminski, a nagy-britanniai Portsmouthi Egyetem kutatója, aki csapatával négy helyzetben tesztelte a kutyák reakcióját és figyelte meg azok mimikáját.
Megállapították, hogy a házi kedvencek arckifejezése akkor változott a leginkább, amikor a gazdájuk rájuk nézett. Kaminski szerint azonbannincs semmi bizonyíték a „vacsoraasztal hatásra”,tehát arra, hogy a kutyák megpróbálnak szuper aranyosan nézni, amikor valamit szeretnének elérni a gazdáiknál.

Gyakran felemelik a szemöldöküket

Egyre több a bizonyítékunk arra, hogy a kutyák igen ki vannak éhezve az ember figyelmére– mutatott rá Monique Udell a cornwallisi Oregon Állami Egyetem professzora. – Az azonban egyelőre még nem világos, hogy pontosan hogyan adnak egyértelmű jeleket és vica versa. Ám ez a kutatás szükséges volt ahhoz, hogy jobban megértsük a kutya-ember kapcsolat kétirányú természetét.

Amikor a kutya felvonja a szemöldökét, szeretne valamit az embertőlFORRÁS: PEXELS.COM

Egy dolog azonban teljesen biztos:a gazdák érzékenyen reagálnak a kutyáik jeleire és a jelenség fordítva is megállja a helyét.Kaminski kutatásai megfigyelték azt is, hogy amikor az ebek figyelnek, akkor gyakran felemelik a szemöldöküket. Hozzátette, hogy a jelenség leginkább a menhelyi kutyáknál jelenik meg, ahol ezzel az arckifejezéssel nagyobb esélyük lehet új otthonra találni. A kutatók végül megállapították, hogy a kutyák lenyűgöző érzelmi intelligenciája az évezredekkel korábbi háziasítás eredménye.

Forrás: origo.hu

Hasonló hírek

Sorra mérgezik a kisállatokat Szekszárdon

Mazsi

Miért fekete-fehér csíkosak a zebrák?

info

Az egész falu küzd az elefántorrú kismalac életéért (Olvasd el és nézd meg!)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------