Hirmagazin.eu
Főoldal » A kutyák úgy élnek, mint gazdáik, ezért elhíznak és allergiásak is lehetnek
Életmód hírek

A kutyák úgy élnek, mint gazdáik, ezért elhíznak és allergiásak is lehetnek

Az elmúlt pár évben a kutyák még közelebb kerültek az emberhez, még szorosabb kötelék alakult ki az ebek és gazdáik közt.

Együtt élnek a lakásban, így jelentősen csökkent a kutyák mozgáslehetősége. Lényegében úgy él a kutya is mint a gazdája, ezért elkerülhetetlen, hogy az állatnál is megjelennek a civilizációs problémák.

A kép illusztráció (Fotó:MTI/EPA/Thomas Delley)

Egyre több új betegség válik elterjedté

A kutyatartók véleménye megoszlik abban, hogy a száraz táp, a házi koszt, a vegyes étrend vagy a nyers hússal való táplálás a legegészségesebb-e a kutyák számára. A Kossuth Rádió Napközben műsorában többek közt erről is beszélt Böszörményi Andrea kisállat dietetikus.

Azt is elárulta, hogy

a legsúlyosabb civilizációs probléma a kutyák esetében a kóros elhízás.

Magyarországon a kutyák 25–50 százaléka ebben a betegségben szenved, mivel a kutyatartók túletetik kedvenceiket, emellett pedig nem biztosítják számukra a kellő mozgáslehetőséget.

A cukorbeteg kutyák száma is nőtt, és ez egyre komolyabb gondot okoz úgy a kutyának, mint a gazdájuknak. A nem megfelelő életmód allergiát is okozhat kedvenceinknek – mondta Böszörményi Andrea.

A betegségek megelőzésében kulcsszerepe van a megfelelő étrendnek

Ezek a betegségek viszont egy egyszerű étrendváltással – száraz tápról nyers húsra való áttérés – nagymértékben csökkenthetők, vagy akár meg is előzhetők – mondta el a műsorban Böszörményi Attila kutyaséf. Hozzátette, a kutyák esetében is igaz a közmondás, az vagy, amit megeszel.

A kutyák tarajos fogazatúak és rövid emésztőrendszerük van, így legkönnyebben a nyers húsban lévő fehérjéket tudják hasznosítani, viszont számukra is fontos a megfelelő kalcium-, fehérje- és ásványianyag-bevitel. Ezért fontos, hogy a gazdák odafigyeljenek a hús, a csontos hús és a csont arányára is, hiszen a nagyobb adag csontbevitel magasabb kalciumbevitelt is jelent.

Böszörményi Attila hangsúlyozta, hogy

a nyers sertés-, illetve vaddisznóhús kerülendő ételnek számít,

ahogy a megfőzött vagy megsütött csont is, mivel a hő hatására a rugalmas, puha csontokból a kollagén eltűnik, ezáltal szilánkos és kemény lesz, ez komoly veszélyforrás lehet a kutyánk számára.

Szeptember 15-én rendezik meg Budapesten, a Kamaraerdőben az első kutyaegészség-fesztivált, a Farkasfesztet, melynek célja a kutyatartók segítése abban, hogy felelős gazdákká váljanak. Az állatorvosi tanácsadás, a fizikoterápiás állapotfelmérés mellett húspiac is várja az érdeklődőket.
hirado, kossuthradio

Hasonló hírek

Megrendítő! 2 év börtönbüntetés után ezt tették szülei a 20 éves fiúval

Mazsi

Válassz egy gyűrűt és életed legmélyebb titkait is megtudhatod!

Mazsi

6 ellenszenves dolog, amit egy nőnek soha nem lenne szabad csinálnia Facebookon!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!