Hirmagazin.eu
Főoldal » A kutyák képesek a mentális időutazásra
Állatvilág

A kutyák képesek a mentális időutazásra

Kutatók bebizonyították, hogy a kutyák akár 24 óra elteltével is fel tudják idézni gazdájuk cselekvéseit.

A kutyák képesek a mentális időutazásra

A kutyák képesek a mentális időutazásra – állítja a Current Biology nemzetközi folyóirat hasábjain nemrégiben megjelent cikk. Az ELTE Etológia Tanszékének és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársai igazolták, hogy akutyák olyan komplex eseményeket is képesek felidézni, mint például az egyszerűbb emberi cselekvések – írja a hirado.hu.

Miklósi Ádám etológus az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, a kísérleteket részben Magyarországon, részben Olaszországban és Spanyolországban végezték, mert speciális kutyákra volt szükség, amelyek ismerik azt a feladatot, hogy: csináld utánam!

Ha a kutyáknak ez már jól ment, akkor a kutatás vezetőjének, Claudia Fugadzának ötlete nyomán indultak el, vagyis megpróbálták kitalálni, hogy a kutya akkor is emlékszik-e a gazda által bemutatott akcióra, hogyha erre nem számít, ha ezt fel kell később idézni – magyarázta a műsorban.

A feladat során a kutyáknak először bemutatták az akciót, de utána másik parancsszót kaptak, például, hogy “feküdj!” Ezt többször megismételték, többféle feladattal, és az ebek bármit is láttak az ember viselkedéséből, le kellett feküdniük.

Miklósi Ádám szavai szerint a kutyák mindezt automatikusan végrehajtották. Ezt követően a kutatók bemutattak egy újabb akciót, amit a kutya akkor látott életében először, és már éppen készült lefeküdni a földre, mert azt gondolta, ismét ez a lépés következik, de a gazdája hirtelen azt mondta neki: csináld! Ekkor a kutyák láthatóan megtorpantak, már éppen feküdni készültek, utána némelyikük leutánozta az akciót, ugyanazt megcsinálta, amit korábban látott – magyarázta.

A látott feladat és a végrehajtás között eltelt idő utalt rá, a kutyák kénytelenek visszagondolni a korábbi történésekre, hiszen nem számítottak rá, hogy az ember viselkedését majd fel kell idézniük. Ezek a kutyák képesek voltak akár 24 órával később is felidézni a látott emberi cselekvést.

A kutyamemória

Az emlékezetnek ezt a fajtáját epizodikus memóriának nevezik. Tanulmányozása állatokon nagyon nehéz, mert nem tudnak beszélni.

Mivel a kutyák képesek utánozni az ember viselkedését akkor is, ha nem az adott feladatra számítanak, ez bizonyítja, hogy tudják használni epizodikus jellegű memóriájukat a múltbeli cselekvések felidézésére.

Ez az első bizonyított kísérlet arra, hogy a kutyák képesek embertársuk múltbeli akciójára emlékezni és azt szükség esetén felidézni. Ebben valószínűleg az evolúciós és az egyedfejlődési háttér is szerepet játszik, ennek köszönhetően képes sok kutya az ember társa lenni, vele egy közösségben élni.

 

Hasonló hírek

Ez lesz a gyilkos futómadár sorsa

Mazsi

Egyedül utazik a tokiói metrón egy barátságos cica

Géza

Cukipofa és még hasznos is a menyét :)

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!