Image default
Tudástár - minden érdekesség

A kutatók is meglepődtek: ezt rejti valójában az Antarktisz

A jég­táb­lák alatt va­lami olyasmi van, amire a ta­pasz­talt tu­dó­sok sem szá­mí­tot­tak.

Szakértők egy csoportja valami igazán meglepő dolgot talált az Antarktisz jégtáblái alatt: egy hatalmas forrópontot, amely folyamatosan hevíti a környező jeget.

A Tom Jordan, a Brit Antarktiszi Kutatóprojekt munkatársa által vezetett csapat szerint nem valószínű, hogy a forrópont a közeljövőben elolvasztaná a helyi jeget – írja az IFLScience. Ennek ellenére az 50-szer 100 kilométeres forró régió hatására a jégtáblák elgyengülhetnek.

“Nagyon izgalmas volt tanulmányozni az egyik utolsó teljesen feltérképezetlen térséget a bolygón. Eredményeink meglehetősen váratlanok voltak” – nyilatkozta Jordan.

A csapat egy kutatórepülőgép radaradatait elemezve bukkant a rendkívül magas hőmérsékletű területre. Azt nem tudják, hogy a forrópont mikor alakult ki, de feltételezhető, hogy nem a közelmúltban, talán évezredekkel vagy akár évmilliókkal ezelőtt. A csapat mindenesetre úgy gondolja, hogy forrópont és a globális felmelegedés hatására a térség jégtakarója sokkal instabilabbá válhat, mint eddig hitték.

Jordanék úgy vélik, hogy az extrém hő a kéreg felső rétegében található radioaktív kőzetek, illetve a geotermikus folyamatok miatt felmelegedő víz hatására jön létre.

Forrás: Ripost

Képünk illusztráció!

Hasonló hírek

Dr.Eva Marie BARKI : a háború nem menedék ok a genfi egyezmény alapján

info

Földönkívüli humanoidot fotóztak! – videók

Edit

Tutanhamon sírkamrája rejtheti Nofertiti maradványait egy brit régész szerint

Edit