Tudástár - minden érdekesség

A kutatók is meglepődtek: ezt rejti valójában az Antarktisz

A kutatók is meglepődtek: ezt rejti valójában az Antarktisz

A jég­táb­lák alatt va­lami olyasmi van, amire a ta­pasz­talt tu­dó­sok sem szá­mí­tot­tak.

Szakértők egy csoportja valami igazán meglepő dolgot talált az Antarktisz jégtáblái alatt: egy hatalmas forrópontot, amely folyamatosan hevíti a környező jeget.

A Tom Jordan, a Brit Antarktiszi Kutatóprojekt munkatársa által vezetett csapat szerint nem valószínű, hogy a forrópont a közeljövőben elolvasztaná a helyi jeget – írja az IFLScience. Ennek ellenére az 50-szer 100 kilométeres forró régió hatására a jégtáblák elgyengülhetnek.

“Nagyon izgalmas volt tanulmányozni az egyik utolsó teljesen feltérképezetlen térséget a bolygón. Eredményeink meglehetősen váratlanok voltak” – nyilatkozta Jordan.

A csapat egy kutatórepülőgép radaradatait elemezve bukkant a rendkívül magas hőmérsékletű területre. Azt nem tudják, hogy a forrópont mikor alakult ki, de feltételezhető, hogy nem a közelmúltban, talán évezredekkel vagy akár évmilliókkal ezelőtt. A csapat mindenesetre úgy gondolja, hogy forrópont és a globális felmelegedés hatására a térség jégtakarója sokkal instabilabbá válhat, mint eddig hitték.

Jordanék úgy vélik, hogy az extrém hő a kéreg felső rétegében található radioaktív kőzetek, illetve a geotermikus folyamatok miatt felmelegedő víz hatására jön létre.

Forrás: Ripost

Képünk illusztráció!

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Valódi sellőt találtak egy folyó partján Lengyelországban?

Edit

Káposztaságok, amit még Jacqueline Kennedy Onassis is gyűjtött

info

Csaknem emberi agyat fejlesztettek ki bőrsejtekből

Edit