Image default
Tudástár - minden érdekesség

A kutatók is elsápadtak: pokoli láncreakcióra derült fény, elsötétült az ég

A leg­újabb szá­mí­tá­sok sze­rint az asz­te­ro­ida be­csa­pó­dása sosem lá­tott mé­retű szö­kő­árat idé­zett elő.

Amikor 65 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida a Földbe csapódott, brutális láncreakciót indított el, hatalmas szökőár is kialakult. Egy új kutatásban a szakértők modellezték, hogy mekkora lehetett az objektum által elindított cunami – írja a Live Science.A Chicxulub aszteroida a becslések szerint 14 kilométer széles volt, és a Mexikói-öbölben ért földet. Molly Range, a Michigani Egyetem munkatársa kollégáival elsőként mérte fel a becsapódás okozta cunamit.

Az aszteroida becsapódása olyan erővel bírt, hogy még 10 perccel a becsapódást követően sem volt víz a kialakult kráterben. A számítások alapján azért, mert pokoli szökőárat idézett elő. A katasztrófa hatására egyébként láncreakció indult el, a légkörbe áramló korom miatt például több mint egy évre elsötétült az ég.

A cunami eredetileg az 1,5 kilométeres magasságot is elérhette, és 143 kilométer per órával haladhatott. A szökőár idővel a világ minden óceánján áthaladt. A szakértők szerint ehhez hasonló cunami nem alakult ki a modern történelemben.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

A méreginjekció vélelmezett hibás összetétele miatt halasztottak el egy kivégzést (Videó)

info

Új divat – A nemi szerv is kaphat teljes kozmetikai kezelést

Edit

Több százezer pók borította be hálójával egy görög tó partját

Mazsi