Hirmagazin.eu
Főoldal » A környezetvédők sem bíznak az új pécsi polgármesterben
Ökokatasztrófa

A környezetvédők sem bíznak az új pécsi polgármesterben

Aggodalommal tölti el a pécsi környezetvédőket Péterffy Attila polgármesterré választása

Péterffy hosszú évekig állt annak a francia multinacionális tulajdonban lévő városi hőerőműnek az élén, amely az ő ideje alatt – a Civilek a Mecsekért Mozgalom tagjai szerint – óriási mennyiségű fát égetett el a mecseki és somogyi erdőkből úgy, hogy a spontán civil kontrollt soha nem engedte meg.

Péterffy elvileg pártszínektől mentesen, a Mellár Tamás vezette, magát civilnek tituláló Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeként nyerte meg a polgármester-választást Pécsett. A szavazók jelentős részét bűvöletbe ejtő civilség mítosza október utolsó napján végleg megdőlt, a jobboldal által „szivárványkoalíciónak” nevezett szövetség egymással is civakodó DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd frakciókra különült. A választás nyomán számos olyan baloldali személyiség tért vissza a hatalomba, aki részese volt a 2009-ig tartó MSZP-s időknek, ami alatt csaknem 50 milliárd forint hiány halmozódott fel. Pécsett az október 13-án győztes balliberális-szélsőjobb többség mind a hét bizottságban megszüntette az alelnöki tisztségeket, amely korábban, a Fidesz vezetése alatt ellenzéki képviselőknek volt fenntartva. A jobboldalnak bizottságonként egyetlen tagja van csak. Ismeretes továbbá, hogy az LMP Pécsett külön indult

Péterffy egykori, biomassza-tüzelésben játszott szerepe miatt.

Ami a zöld civilek panaszait illeti: Péterffy Attila 2008 és 2015 között állt a Pécsi Hőerőművet üzemeltető Pannon Power Zrt. élén, amely egy francia multinacionális cégcsoport tagja. Vicze Csilla, – a hajdan egy NATO-radar Tubesre telepítését hősiesen megakadályozó – Civilek A Mecsekért Mozgalom szóvivője elmondta, 2008-ban, Péterffy vezérigazgatósága idején, az akkor MSZP-s vezetésű város egy olyan nagy mennyiségű hőmegrendelést adott a Pannon Powernek, amelynek teljesítése során – a Pécsi Tudományegyetem Biomassza csoportjának szakértői állásfoglalása szerint – évi 420 ezer, 7 év alatt akár 3 millió tonna fát éghettek el a hőerőmű kazánjaiban. További évi 240 ezer tonna szalma és lágyszárú növény végezte a biomassza-kazánban.

Mindez a helyi környezetvédők szerint komoly, máig látható tájsebeket okozott a mecseki és somogyi erdőknek,

és rontotta a régió mezőgazdasági területeinek minőségét is. A Civilek a Mecsekért Mozgalom és a Civilek a Zengőért Mozgalom 2008-2013 között számos fórumot és tüntetést tartott emiatt, annál is inkább, mivel a civilek szerint Péterffy Attila nem biztosította számukra az aarhusi egyezménynek megfelelő spontán civil kontrollt az ügy kapcsán. A Fidesz-KDNP kormány idején a folyamatos erdőborítást biztosításáról való gondoskodás bevezetésével ez a károkozás Vicze Csilla szerint alábbhagyott. A környezetvédő szervezet szóvivője reményét fejezte ki, hogy végleg megszűnnek a régióban a tarvágások. Végül a felidézett fájó tapasztalatokra hivatkozva Vicze Csilla fölvetette: „Hogyan bízzunk abban a Péterffy Attilában, aki ezeket a lépéseket a civilek küzdelmei ellenére megtette? Hogyan bízzunk abban, hogy az új polgármester a város érdekeit fogja képviselni, és nem a multik érdekeit?

Amint arról a Mandiner korábban már beszámolt, az új polgármester azt is állította, hogy a város kasszáját a jobboldaltól 18,2 milliárdos hitelállománnyal és 5 milliárdos működési hiánnyal vette át.

Péterffy számadatait azonban a Magyar Államkincstár egyértelműen cáfolta, részletes indoklással megállapítva, hogy Pécs korábbi vezetése plusz négymilliárd forinttal adta át a várost a Péterffy Attila vezette új helyhatósági koalíciónak.

mandiner, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Korallzátonyok végveszélyben

Géza

Napok óta lángokban áll a Balkán-hegység – videó

Géza

A környezetvédelem a sminkasztalon kezdődik

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!