Hirmagazin.eu
Főoldal » A kormány, korábbi ígéretének megfelelően f. év július 29-én a Magyar Közlönyben kihirdette az egészségügyi dolgozók kötelező koronavírus elleni védőoltásáról szóló döntését. Ezt támadta meg a Mi hazánk Mozgalom, és hasonló ügyben már született elutasító határozat.. – Szólj hozzá!
Belföldi hírek

A kormány, korábbi ígéretének megfelelően f. év július 29-én a Magyar Közlönyben kihirdette az egészségügyi dolgozók kötelező koronavírus elleni védőoltásáról szóló döntését. Ezt támadta meg a Mi hazánk Mozgalom, és hasonló ügyben már született elutasító határozat.. – Szólj hozzá!

Arról a részletek itt vannak:

Mindenki ezt olvassa most!

Rendelet az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásáról, a koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében. A közlönyben ki is hirdették a kormány rendeletét “a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről”.

Ennek értelmében a rendelet kimondja, hogy nem hozható létre egészségügyi szolgálati jogviszony az Eütev.) 4. § a) pontja szerinti egészségügyi dolgozóval, illetve az Eütev. 4. § c) pontja szerinti rezidenssel, ha nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. A döntés a következő egészségügyi szolgáltatónál dolgozó szakemberekre érvényes:

 • alapellátás,
 • ügyeleti ellátás,
 • járóbeteg-szakellátás,
 • diagnosztika,
 • fekvőbeteg-szakellátás,
 • mentést igénylő ellátás,
 • betegszállítás,
 • bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátás,
 • fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátása (dolgozók és fogvatartottak alapellátása), valamint
 • a közvetlen lakossági gyógyszerellátás

Mindenki ezt olvassa most!

A hivatkozott egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény ide vágó paragrafusa szerint egészségügyi dolgozó minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy,

 • aki az általa ellátott egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy
 • aki nem rendelkezik az első pont szerinti szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

Fontos szabály, hogy a még be nem oltott egészségügyi dolgozók az egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, a kétdózisú oltóanyag esetén

A VÉDŐOLTÁS ELSŐ DÓZISÁT 2021. SZEPTEMBER 1. NAPJÁIG KÖTELESEK voltak FELVENNI.

Azt is hozzáteszik, hogy a kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban felvenni.

Az a dolgozó mentesül az oltási kötelezettség alól, aki részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és ezt az orvosi szakvélemény is alátámasztja. ) Az orvosi szakvéleményt a foglalkoztatott kezdeményezésére, a háziorvosának javaslata alapján a munkáltatója szerint illetékes foglalkozás-egészségügyi szolgálat szakorvosa, ennek hiányában a foglalkoztatott vagy a végzett tevékenységre való egészségügyi alkalmasságának elbírálására jogosult más orvos adja ki.

Mindenki ezt olvassa most!

A rendelet értelmében a munkáltató a foglalkoztatottat felhívhatja a védőoltás felvételének igazolására. A védőoltás felvételét a foglalkoztatott a munkáltató felhívására öt napon belül köteles hitelt érdemlő módon igazolni a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány és az alábbi dokumentumok valamelyikének egyidejű bemutatásával:

 • uniós digitális Covid-igazolvány,
 • védettségi igazolvány, illetve applikáció,
 • a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett minta alapján az oltást igazoló orvos által kiállított SARS-COV-2 elleni védőoltásról szóló igazolás,
 • az Egészségügyi Világszervezet által kiadott nemzetközi oltási bizonyítvány.

Aki mindezek ellenére a szeptember elsejei határidőre nem veszi fel a védőoltást, azt a munkáltató kötelezheti, hogy 15 napon belül vegye fel a védőoltást és igazolja később annak felvételét.

A foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni, ha

 • a) a foglalkoztatott a védőoltás felvételét a felhívástól számított 15 napon belül nem igazolta a munkáltató felé, és
 • b) a foglalkoztatott az orvosi szakvéleményt a felhívástól számított 15 napon belül nem mutatja be.

A rendelet egyébként augusztus 1-jén lép hatályba, a szeptember elsejei határidőt előíró pontja viszont csak augusztus 15-én.

Mindenki ezt olvassa most!

Eddig a rendelet részletei..

Alkotmánybírósághoz fordul a Mi Hazánk az orvosok és ápolók kötelező oltása miatt..

Szerintük alkotmányt sért a kötelező oltás ugyanúgy, ahogy az oltási igazolvány is.

Tömeges alkotmányjogi panasz benyújtását szervezik, közzétéve a párt jogi kabinetjének beadványmintáját az egészségügyi dolgozók számára.

A párt szerint „elfogadhatatlan, hogy bizonyos munkahelyeken kötelező lesz az oltás, inkább az oltások valódi következményeiről kellene beszélni”. Szerintük mindenki maga dönthesse el, oltat-e vagy sem, „de bármilyen erőltetés vagy diszkrimináció elfogadhatatlan”. Szerintük így is hosszúak a várólisták, kevesen dolgoznak az egészségügyben, ez a kötelező oltás azonban csak fokozná a szakmát elhagyók számát, a külföldre vándorlást.

Mindenki ezt olvassa most!

A Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke által szignózott közlemény felidézi, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) júliusban közölte, megkezdi a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos alkotmányjogi panaszok érdemi vizsgálatát, pont a tömeges beadványok miatt. A tömegességben szerepe lehetett a Mi Hazánknak, a párt május 1-én szintén közzétett egy letölthető beadványmintát, ami a védettségi igazolvánnyal elégedetlenek számára jelentett segítséget. Az Ab döntése nyár végén várható a párt szerint.

Más ügyben, hasonló panaszt már elutasított az Alkotmánybíróság

https://tamogatoweb.hu/index.php/hirek/329-alkotmanybirosagi-dontes-a-vedooltasok-megtagadasarol

Ebben az ügyben még nem született döntés!

Szólj hozzá, neked mi erről a véleményed! Hirmagazin.eu

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A magyarok küldetéséről beszélt Orbán Viktor

Géza

Már a vállalatok is segítik a Tanítsunk Magyarországért programban részt vevő diákokat

Géza

Zarándoklattal emlékeznek a mártírra

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!