Image default
Belföldi hírek

A kormány ellen tüntettek

Utak és hidak lezárásával, országos sztrájkkal és további tüntetésekkel fenyegetnek a délutáni, budapesti tüntetés felszólalói.

Az ellenzéki pártok mellett több szakszervezet képviselői is ott voltak. A korábbi tüntetéseken ismertetett pontok mellé jó pár újabb követelést megfogalmaztak.

A fővárosi Hősök terén gyülekeztek szombat délután a Facebookon az „Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen” címmel meghirdetet demonstrációhoz az ellenzéki pártok, szakszervezetek és civil szervezetek és a résztvevő civilek. A menet elején a Magyar Szakszervezeti Szövetség molinóját vitték, amellyel a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakoztak.

A többi között „nem leszünk rabszolgák” és „fideszmafia” rigmusokat skandáló tüntetők a Hősök tere közepét töltötték meg az indulás előtt. A menetben a munkavállalói érdekképviseletek mellett az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK pártzászlói, valamint roma és árpádsávos lobogók láthatók.

A Kossuth téren a meghirdetett program szerint több mint 15-en szólaltak fel: az összes parlamenti ellenzéki párt, több szakszervezet, valamint egyesületek egy-egy képviselője.

Országos sztrájkot hirdettek

Országos demonstrációt hirdetett január 19-re a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a budapesti kormányellenes tüntetésen, szombaton. Kordás László közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját és 5 napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot állítson föl. Ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók – jelentette ki.

A sztrájk meghirdetése körül már egyre többen hagyták el a rendezvényt. Az Index.hu hírportál többször is azt írta, hogy a tömeg egyre fogy.

A rendezvényen több ellenzéki politikus is felszólalt. Összességében további tiltakozásokra, új rendszerváltásra és új köztársaság építésére szólítottak föl az ellenzéki pártok.

Tűzijátékot lőttel a rendőrök közé

Bár a szervek azt kérték, hogy békés tüntetés legyen, a demonstráció végén tűzijátékot lőttek a parlamentet védő rendőrök közé.

A tüntetés befejezése után a demonstrálók kisebb csoportja a Margit hídhoz vonult, ahol elfoglalta a Nyugati tér felé vezető oldal sávjait, akadályozva az autó- és a villamosforgalmat. A rendőrök mintegy tíz perc múlva leterelték őket a járdára.

Vidéken is tüntettek

Tapolcán az MSZP-s Mesterházy Attila szólalt fel. Szerinte az ellenzéktől egységes fellépést várnak az emberek, ők ennek most eleget tesznek.

Szolnokon többek között a Momentum egyik elnökségi tagja mondott beszédet, ő arra szólította fel a tüntetőket, hogy ne hagyják rabszolgasorba taszítani magukat.

Hódmezővásárhelyen is volt tüntetés, diákok szólaltak fel. A többi között az Európai Ügyészséghez való csatlakozást és a túlóraszám csökkentését szorgalmazták.

„Soros György EP-kampányának része a tüntetés”

A kormány álláspontja, hogy a tüntetéseket Soros György pénzéből szervezik, azért, mert bevándorlóországgá szeretnék tenni hazánkat – erről már az internetre feltöltött videóüzenetében beszélt a kormányszóvivő. Hollik István szerint egész Európában támadják a bevándorlásellenes kormányokat.

A Fidesz szerint a szombati ellenzéki tüntetés már Soros György európai parlamenti (EP-) választási kampányának a része. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szombaton, Budapesten újságíróknak azt mondta, idén májusban tartják az EP-voksolást, ahol az emberek véleményt mondhatnak a migrációról.

forrás: M1, MTI

Hasonló hírek

Halálos vonatgázolás Szegeden tegnap este

Géza

Fidesz: Felháborító, hogy a Soros-szervezetek mit gondolnak a magyarokról

Géza

Nehezen fog állást találni, ha csak a szövegszerkesztőt tudja használni

Edit