Hirmagazin.eu

A könyveké lesz a főszerep a budai Várban

 Aktuális hírek
  • Óriási örömhírt jelentett be Szabó Zsófi, nem korai ez még? Hamarosan fenekestül felfordul a fiatal műsorvezető élete! Földöntúli boldogságról tanúskodik Szabó Zsófi legfrissebb Facebook-bejegyzése! A fiatal műsorvezető még 2016 őszén fogadott örök hűséget párjának, a lovassportokban jeleskedő Zsolttal azonban az...
  • Tízmilliós, erotikus műkincseket rejt Friderikusz villája Friderikusz Sándor különleges hobbinak hódol. Értesülésünk szerint erősen vonzódik az erotikus festészethez, sok milliót hajlandó fizetni egy-egy ilyen műalkotásért. Eddig csak kósza pletykákat lehetett hallani arról, hogy a rejtőzködő életet...
  • Gáspár Bea gyógyíthatatlan? Már külföldön keres neki orvost Győzike Hónapokkal ezelőtt kezdődött Bea asszony kálváriája. Mint kiderült, Gáspár Győző felesége pajzsmirigy-alulműködésben szenved, ami miatt már 35 kilogrammot hízott. Saját bevallása szerint alig eszik, de ha megiszik egy pohár vizet,...
  • Felfoghatatlan kegyetlenség, nőkre támadt a magyar énekes Teljesen kifakadt! Barátai sem tudják, mi lelte az énekest. Teljesen kiborult Király L. Norbi! Az énekes a Facebook-oldalán írta ki magából gondolatait egy rendkívül kényes témában. Nyomdafestéket nem tűrő szavakkal...
  • Újra szíve miatt kínlódik Balázs Fecó! A szélsőséges időjárás megkeseríti a szívpanaszokkal küzdő emberek életét is. A Kossuth-díjas énekes is szenved. A 66 éves énekesnek az utóbbi időszakban kétszer is kés alá kellett feküdnie szívpanaszai miatt....

A könyveké lesz a főszerep a budai Várban

A könyveké lesz a főszerep a budai Várban
augusztus 30
15:48 2015

hirmagazin_2015-08-30_154654

Koncertek, irodalmi programok, könyvbemutatók és gyerekprogramok várják a látogatókat szeptember első hétvégéjén, a péntektől vasárnapig tartó Magyar nyelv és a magyar könyv ünnepén a budai Várban, a Szentháromság téren, ahol ismét a könyveké, az íróké és az olvasóké a főszerep.

A Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvszalon szervezésében megvalósuló, 13. Magyar nyelv és a magyar könyv ünnepének díszvendége az idei évben Csángóföld. A budai Várban a moldvai magyarok sokszínű kultúráját ismerhetik meg a látogatók: versekkel, népszokásokkal, zenével és tánccal mutatják be Csángóföldet.

Az ingyenes kulturális fesztiválon délelőttönként gyermekműsorok, délután irodalmi bemutatók, este pedig koncert várja a látogatókat. Szeptember 4-én, pénteken este a CimbaliBand, szombaton a Budapest Jazz Orchestra ad koncertet. Vasárnap a Mátyás-templomban Mosonyi Mihály emlékkoncerttel várják a közönséget.

A Könyvünnepen az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára különleges tárlatvezetést biztosít a rendezvény látogatóinak és ingyenesen látogatható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magdolna-torony is azok számára, akik a Szentháromság téren könyvet vásároltak és karszalagjuk van.

A Magyar nyelv és a magyar könyv ünnepén szombaton délután Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Különgyűjteményi igazgatója tart előadást Mátyás király páratlan könyvtáráról és a corvinák titkairól. Vasárnap délelőtt A királyi könyvtár – 35 corvina titkai hasonmások, képek, szövegek és filmek tükrében című kiállítás kulisszatitkaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Országos Széchényi Könyvtár ingyenes tárlatvezetése alkalmával.

A Magyar Nemzeti Levéltár idén is különleges, máskor nem látható relikviákkal várja a látogatókat a Bécsi kapu téri épületben: többek között a Hunyadi család címeres levele, egy Mátyás idejéből származó törvénykönyv, Mátyás király saját kezű aláírását tartalmazó oklevél, valamint a Hunyadi család tagjainak pecsétjei is kézzel fogható közelségbe kerülnek. A Hunyadi-relikviák mellett a Csángóföldről származó dokumentumokat is bemutatnak. A Szentháromság téri pavilonnál a gyermekek elkészíthetik saját kódexüket vagy a Hunyadiak címerét, a hollót.

A Magyarság Háza a rendezvény nyitónapján, pénteken várja programokkal a látogatókat. A Szentháromság téren, a Magyarság Háza előtt Moldvai csángó magyarok műsora látható Klézse, Somoska, Külsőrekecsin, Forrófalva hagyományőrző zenészeinek, énekeseinek és táncosainak közreműködésével.

A rendezvényt szeptember 4-én, pénteken Tytti Isohookana-Asunmaa, volt finn kulturális és oktatási miniszter, az Európa Tanács, Kulturális, Tudományos és Oktatási Bizottságának egykori tagja nyitja meg, aki az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaként jelentést készített a csángó kultúra védelmében, amelyet az Európa Tanács Kulturális, Tudományos és Oktatási Bizottsága is elfogadott. Ez a dokumentum volt az első, amely európai fórumon mutatta be a csángó közösség valós helyzetét.
Forrás: metropol; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Hasonló hírek

Hirdetés
tűzvédelem
loading...

Kövessen minket!

Hirdetés
Hirdetés
securiton-tűzvédelem

Értékesítő állások

Hirdetés
Dr. Jánky György

Állások

Hirdetés

Hirdessen felületeinken

Google fordító

MTI

mti felhasználó a hírmagazin
WordPress Lightbox