Hirmagazin.eu
Főoldal » A könyvek templomai: lenyűgöző könyvtárak a nagyvilágból
Tudástár - minden érdekesség

A könyvek templomai: lenyűgöző könyvtárak a nagyvilágból

Csodálatos könyvtárak léteznek szerte a világban, amelyekbe nemcsak kölcsönözni érdemes betérni, hanem maga a látvány is megér egy látogatást.

Vannak, akik csak ritkán olvasnak, és vannak, akik örök szerelemben élnek a betűkkel, betűk világával és a könyvekkel. Nekik biztosan csemege lesz az az összeállítás, amit most hoztunk. Olyan csodálatos könyvtárakat mutatunk be, amelyekbe nem csak a könyvek miatt érdemes bemenni, hanem a látványért is.

A könyvszerető vendégek egyetlen kötetet vihetnek magukkal az ágyba.

A történelmi, szinte múzeumszerű könyvtáraktól a modern remekművekig összegyűjtöttük a világ legszebb könyvtárait, amelyeket minden utazónak érdemes meglátogatnia.

El Escorial Királyi Könyvtár; San Lorenzo de El Escorial – Spanyolország

Fotó: Wikimedia.org/Xauxa

A spanyol fővárostól, Madridtól csupán néhány mérföldre található El Escorial Királyi Könyvtár 1584-ben épült. A spanyol király a 16. században olyan könyvtárat akart építtetni, amely nemcsak a filozófia és a teológia könyveket és kéziratokat tárolja, hanem a tudományos tanulás eszközeit is, például díszes földgömböket, távcsöveket, térképeket. A könyvtárat Juan de Herrera matematikai és építészeti zseni tervezte, és figyelemre méltó, hogy ez az első európai könyvtár, amely eltér a középkorban szokásos építészeti és dekorációs elemektől. Az itt őrzött több, mint 40 000 könyv és kézirat hatalmas gyűjteménye tartalmaz. Filozófiai, politikái köteteket, de természetesen vannak verses, nyelvi kötetek is, amik latin, görög, olasz, spanyol, portugál, angol, francia, arab, perzsa, héber, kínai és azték nyelven íródtak. Színes freskók díszítik a mennyezetet, amik klasszikus történelmi jeleneteket ábrázolnak, a karnison túl pedig összesen 14 festmény található.

George Peabody Könyvtár; Baltimore – Maryland

Fotó: Flickr/Matthew Petroff

A ,,Könyvek székesegyháza” néven is ismert George Peabody könyvtárat Edmund George Lind tervezte, és 1878-ban nyitotta meg kapuit. A teret úgy tervezték, hogy egy hatalmas átrium legyen a központjában. A könyvtár minden szintjéről a központi térre néző kilátás nyílik. Díszes korlátok és mintás márványpadlók vannak mindenütt, nappal a természetes fényt pedig egy keresztezett tetőablak biztosítja a hat emelet felett. Manapság a könyvtár a Johns Hopkins Egyetem könyvtári hálózatának része, gyakran tartanak itt rendezvényeket, és háttérként szolgál a filmek és TV-műsorok számára.

Admont Apátsági Könyvtár; Admont – Ausztria

Fotó: Wikimedia.org

A gyönyörű könyvtárat Josef Hueber osztrák építész tervezte és Bartolomeo Altomonte festette. A késő európai barokk egyik legnagyobb alkotása. A gyönyörű arany-fehér könyvtár 1776-ban készült el. Ez az épület az évszázadok óta összegyűjtött tudás tárhelye, egyes kéziratok a 8. századból származnak. Jelenleg az Admont Apátsági Könyvtár a világ legnagyobb kolostorkönyvtára.

Alexandriai Könyvtár; Alexandria – Egyiptom

Foto: Wikipedia.org

Míg az eredeti Alexandriai Könyvtár (amelyet Nagy Sándor alapított) évszázadokkal ezelőtt leégett, modern cseréje szintén figyelemre méltó. A 2002-ben befejezett könyvtárat egy norvég tanácsadó ügynökség tervezte az UNESCO által szervezett építészeti verseny részeként. Az új könyvtárnak nem célja a régi, megsemmisült emlékművel való versengés; ehelyett inkább az a célja, hogy újjáélessze az emberiség kulturális történelmének egyedülálló világörökségét. Modern könyvtárként és kulturális központként működik.

Királyi Portugál Olvasóterem; Rio de Janeiro – Brazília

Fotó: Flickr/ACMoraes

Az impozáns könyvtár ajtaját 1887-ben nyitották meg, hatalmas gyűjteményt adva az olvasóknak Rio de Janeiróban. Három portugál bevándorló alapította, akik országuk irodalmi hagyományát akarták eljuttatni Brazília független nemzetéhez. A könyvtár a kifejezetten növekvő gyűjteménynek épült. A készítéséhez használt mészkő, sötét fa és ólomüveg egyedi kombinációja teszi az egyik legszebb könyvtárrá a világon. 350 000 könyvvel a gyűjtemény a portugál alkotások legnagyobb gyűjteménye Portugálián kívül; tartalmaz ritka eredeti kéziratokat is.

Strahov könyvtár; Prága – Csehország

Fotó: Wikipedia.org

A 12. században alapított Strahovi kolostor Csehország egyik legrégebbi kolostora, amely továbbra is szerzetesek otthona. A prágai Strahovi kolostor könyvtára fontos szerepet játszott a cseh történelemben. Jelenleg mintegy 200 000 régi nyomtatvány található itt, főleg a 16-18. század közti időszakból, valamint 3000 kézirat és 1500 eredeti nyomat. Az egyik legértékesebb darabja a strahovi Evangeliary a 9. században készült, román és gótikus díszítéssel. Két csodálatosan berendezett terem van: a teológiai és a filozófiai terem.

Stuttgarti Közkönyvtár; Stuttgart – Németország

Fotó: Flickr/O Palsson

A modern, karcsú, fehér kivitelű Stuttgarti Közkönyvtár valóban lehetővé teszi, hogy a polcokon lévő irodalom igazi reflektorfényben legyen. A kilenc emeletes épületet, amelyet Eun Young Yi koreai építész tervezett, 2011-ben nyitott meg a nyilvánosság számára.

Állami Jogi Könyvtár; Des Moines – Iowa

Fotó: Flickr

Az Iowa állambeli Des Moines Jogi Könyvtár valójában a State Capitol épület második emeletén található . Viktoriánus stílusú nagycsarnok, csigalépcsőivel és csipkeszerű erkélyeivel az Egyesült Államok egyik legszebb könyvtára. Az Állami Jogi Könyvtár közel 105 000 kötetnek ad otthont, amelyek többsége állami és szövetségi törvényhozással foglalkozik .

A régi könyvtár; Dublin – Írország

Fotó: Wikipedia.com

A könyvtár a Dublin Trinity College-ban, az legrégebbi egyetemen található. Itt őrzik a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexek legértékesebb példányait. Az öreg könyvtár a 18. században épült. Hosszú folyosóival és sötét fa burkolatával évszázadok óta szolgálja ki az olvasni vágyókat. A könyvtár ma több mint 3 millió kötetet tartalmaz. A nagyteremben őrzik Írország legrégebbi épen maradt hárfáját, a 14-15, században készített Brian Boru-hárfát és az 1916-os forradalom kezdetén felolvasott függetlenségi kiáltvány egy példányát.

Pannonhalmi bencés Főapátság – Főapátsági Könyvtár (Legszebb – szerintem – szerző)

Pannonhalmi Bencés Főapátság – Főapátsági Könyvtrár, a világ egyik (talán) legszebb könyvtára. Hirmagazin.eu (bg)

A főapátság épületegyüttesének a torony és a gimnázium mellett egyik leghangsúlyosabb része a könyvtár. Bár maga az építmény csak a XIX. század első harmadában készült el, az általa megtestesített eszme ezerötszáz éves. Szent Benedek olyan nagy szerepet adott az olvasásnak a monostor életében, hogy a szerzetesek munkája őrizte meg számunkra nemcsak az első századok keresztény irodalmát, hanem a görög-római kultúra alkotásait is, ugyanakkor megteremtette Európa és benne hazánk kultúráját is.

A könyvtár épületének hosszanti részét az 1820-as években Engel Ferenc tervezte és építette. Ezt követően Packh Jánost bízták meg az épület bővítésével. Az ő munkája az ovális teremrész. Az épület belső díszítésére egy bécsi mestert, Josef Kliebert kérték fel. Az ovális terem mennyezetének négy oldalán a négy középkori egyetemi fakultás jelképe látható (jog-, hit-, orvos- és bölcselettudomány). Az ő munkái a napjainkban eredeti helyükre visszakerült gipsz királyszobrok is (az alapító Szent István, és a visszaállító I. Ferenc). A hosszanti terem központi freskója Pallas Athéné (Minerva) alakját ábrázolja. A két rövid oldalon ókori bölcsek, filozófusok, tudósok alakjai, míg a hosszanti oldalakon a magyar kultúrtörténet kiemelkedő alakjainak portréi láthatók. Az ábrázolt személyek kiválasztása a kor szellemiségét tükrözi. A névvel meg nem jelölt magyar személyek a magyar reformkor nagyjai.

Egy Szent László-kori (1090 körüli) oklevél tanusága szerint a 11. század végén Pannonhalmán már 80 kötetet (kb. 200 művet) tartottak nyilván. 1786-ban a feloszlatáskor már több mint 4.000 kötetet számlált a gyűjtemény. 1802-ben a könyvek közül csupán 757 kötetet és 27 kéziratot szállítottak vissza a monostor könyvtárába. A könyvek elhelyezésére elegendő volt néhány terem. A könyvek száma azonban a 19. század elején ugrásszerűen megnőtt. Ekkor határozták el az új könyvtárépület építését.

A könyvtár állománya mind a mai napig gyarapszik. Napjainkban körülbelül 400.000 kötetet őriznek a gyűjteményben. A klasszicista könyvtárterem csoportosan, vezetéssel a TriCollis Apátsági Tárlatvezető Iroda szervezésében látogatható.

A Főapátsági Könyvtár honlapja és katalógusa itt található.

Kiemelt kép: Hirmagazin.eu

24, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Káposztaságok, amit még Jacqueline Kennedy Onassis is gyűjtött

info

Az emberáradat a szabadkőműves terrorja? – érdekes dokumentumfilm

Edit

Az Ikarus egyik kevésbé ismert arca

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------