Főoldal » A könnyeivel küszködött Bodrogi Gyula – Így köszöntötték 85. születésnapján a színészlegendát! Mi is sok boldogságot kívánunk! Hirmagazin.eu
Bulvár

A könnyeivel küszködött Bodrogi Gyula – Így köszöntötték 85. születésnapján a színészlegendát! Mi is sok boldogságot kívánunk! Hirmagazin.eu

Budapest — Nyolcvanöt esztendő alatt számos jóbarátra és kollégára tett szert Bodrogi Gyula (85), így a családja, az unokái mellett sokan tiszteletüket tették a legendás művész születésnapja alkalmából tartott hétfő esti gálaműsoron a Nemzeti Színházban.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész nem bírta könnyek nélkül megállni a felé áradó hatalmas szeretetet.

– Nagyon meghatódtam, hirtelenjében nem győztem zsebkendővel a könnyeim – mesélte a Blikknek Bodrogi Gyula, aki még mindig teljesen el volt varázsolva a hétfő esti ünnepségtől. Ugyan számított a köszöntésre, de kollégái meglepetése minden várakozását felülmúlta.

Legendás karaktere, Süsü, a sárkány is megjelent a szülinapi bulin /Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt

– Majdnem elájultam! Teljesen titokban csináltak mindent, semmiről nem tudtam. Még az unokáim is ott voltak, sőt, a fiam és a feleségem, Voith Ági is!Teljes volt a meglepetés, nagyon örültem azoknak, akik vidékről utaztak ide: jöttek Debrecenből, Mánfáról, Hajdúszoboszlóról is, és még hosszan sorolhatnám – mondta a Nemzet Színésze.

A Nemzet Színésze szabadidejében rendszeresen vadászik, ez számára évtizedek óta afféle életformává vált /Fotó: RAS-archív

– A direktor úr is mondott köszöntőbeszédet, és három ezüstérmet kaptam a főpolgármestertől. A műsor pedig csodálatos volt. Stohl Andris barátom is fellépett. Az unokák is megleptek, Enikő énekelt, Bence gitározott, olyan édesek voltak – tette hozzá, és egyúttal a nemzetisek és a zenekar munkáját is méltatta.

Az örökifjú művész remek alakítást nyújtott 2014-ben a Háry János című darabban Szegeden /Fotó: RAS-archív

Sikeres, hosszú és még mindig aktív életpályát tudhat magáénak Bodrogi, amire büszke is, de szívesen letagadna pár évet, csupán a látszat kedvéért.

– Nem panaszként mondom, mert nagyon jól telt ez a nyolcvanöt év, de őszintén szólva nekem kicsit már soknak tűnik. Le van írva a születési évem, 1934, és akárhogy is nézem, számolom, mindig ugyanaz az életkor jön ki, hát beletörődöm – mosolygott Bodrogi.

Kollégái, Szacsvay László (balról) és Haumann Péter is gratuláltak az ünnepeltnek /Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt

 Gyerekkoromban egy-két háborút megéltem, mindenféle történt körülöttem ez alatt az emberöltő alatt. És hogy mi a hosszú pálya titka? Nem tudom, de egy biztos, sokáig kell hozzá élni. Ez az egyik alapfeltétele, a másik pedig, hogy az ember kapjon felkéréseket, amelyeknek, ha tud, meg is felel.

Első feleségével, Törőcsik Marival a szakmában is többször alkottak egy párt: itt 1961-ben az Egri csillagok rádiójátékban dolgoznak együtt /Fotó: Fortepan

Érdekelte a tanári pálya

Gyermekként matematika–fizika szakos tanár szeretett volna lenni Bodrogi Gyula, de pályáját 1951-ben néptáncosként kezdte. Első szerződése a József Attila Színházhoz kötötte, majd 1982-ben a Vidám Színpadhoz került, ahol volt színész, művészeti igazgató, igazgató-rendező is. 2002-ben a teátrum örökös tagjává választották. 2003-ban Jordán Tamás igazgató meghívására a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja. 1975-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Emlékezetes filmje volt a Házasságból elégséges, amiben akkori felesége, Törőcsik Mari volt a partnere. Az ő rekedtes hangján szólalt meg Süsü, és ő alakította a tévésorozatban Linda édesapját. Számos elismerést kapott: 1962-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1973-ban Érdemes Művész, 1983-ban Kiváló Művész címet. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2007 óta a Nemzet Színésze cím birtokosa. 2012-ben a Prima-díjat és a Prima Primissima Közönségdíját vehette át, áprilisban pedig a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját is megkapta.

blikk

Hasonló hírek

Nicole Kidman tudósnak áll Londonban

info

Fotók az év legjobban várt sztár esküvőjéről! Elképesztően szép volt a menyasszony

Mazsi

Most közölték: holtan esett össze Katy Perry tárgyalásán a pereskedő apáca

Mazsi