Hirmagazin.eu
Főoldal » A kismókusok télen születnek – élelemmel segíthetjük a felnevelésüket
Állatvilág

A kismókusok télen születnek – élelemmel segíthetjük a felnevelésüket

Etetés a kertben.

Miközben odakint télies az idő, a fák tetején már új élet készülődik: átlagosan 2-5 pici mókus születik egy alomból. A mókusok általában januárban párosodnak, a kicsinyek pedig február elején jönnek világra. A klímaváltozásnak köszönhetően viszont az állatoknak sokszor az enyhe időjárás miatt már decemberben „tavasz-érzésük” van, párosodnak és hamar jönnek az utódok is. Az anyaállat táplálékigénye is jelentősen megnő ebben az időszakban.

kismokusok telen szuletnek 02

A mókusbabák meztelenül, süketen és vakon születnek. Születéskor nem több a súlyuk, mint 8 g, ami nagyon pirinyó – elegendő, ha egy 100 g-os vajra gondolunk. A fán lévő fészekben először csak 4 hetes korukra nőnek akkorára a tápláló anyatejnek köszönhetően, hogy a fülecskéjük-szemecskéjük elég nagy lesz ahhoz, hogy kinyissák azokat. Újabb 4 hét telik el, amíg egyre önállóbbá válnak. Mivel azonban a szociális viselkedést is meg kell tanulniuk, ezt újabb 4 hét családi időszak követi, majd ezt követően, kb. 12 hetesen bocsájtják szabadon a szülők a fiatalokat.

kismokusok telen szuletnek 03

A mókusok számára nagy kihívás, hogy a teljes almot ellássák élelemmel a táplálékforrásban szegényebb időkben is – amely egészen a tél végéig tarthat. Noha ősszel, amikor érik a makk, a sokféle mag és a dió, a szorgalmas vörösbundás állatok kb. napi 100 g élelmiszert raktároznak el, a tél folyamán nem találnak meg minden elrejtett kincset. Különösen a kertekben és a parkokban fordul elő, hogy a rendrakást és takarítást végző lakók, munkások tevékenységének hála, számos olyan tereptárgy tűnik el, amely a mókusok tájékozódását segítette – így nem csoda, hogy nem tudják, hol halmozták fel a készleteket.

kismokusok telen szuletnek 04

Ahogyan a kertünk madarait vagy a süniket, úgy a mókusokat is etethetjük a tél folyamán. A kiegyensúlyozott, a fajnak megfelelő összetételű takarmány a következőket tartalmazza: hámozott napraforgómag, mogyoró héjában, kukoricamag, földimogyoró, szentjánoskenyér, mazsola, szárított alma- és sárgarépadarabok, bükkmakk és banánchips.

Az egyféle eleség könnyen egyoldalú táplálkozáshoz vezet, ezért fontos, hogy ha etetjük a mókusokat, azt tápanyagban gazdag, változatos élelemmel tegyük. A nekik való takarmányokból energiát nyernek, és meg tudnak birkózni a kicsinyek felnevelésével a nehéz hideg téli napokon is. Nem beszélve arról, hogy nekünk is nagy öröm megfigyelni a tündéri, szorgalmas kis állatokat az etetők környékén.

hobbykert, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Láncos csapdával a lábán repülő rétisast keresnek az állatvédők

Edit

Azt gondolta, hogy a tyúkanyó tojásokon ül… de amikor meglátta mi van alatta, röhögőgörcsöt kapott! – VIDEÓ

Mazsi

Kóbor kutyákat fogad be télire egy olaszországi IKEA

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected]gazin.eu.

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------