Hirmagazin.eu
Főoldal » A kézi mosogatás is csökkentheti a gyermekkori allergia kockázatát
Egészség - betegség

A kézi mosogatás is csökkentheti a gyermekkori allergia kockázatát

2015 02 24 070555
Forrás: Livescience | 2015. 02. 23. 13:15:00

Egy új kutatás szerint a régimódi kézi mosogatás segíthet gátat szabni egy modern kori problémának, méghozzá az egyre emelkedő arányú gyerekkori allergiáknak.
Svéd kutatók kimutatták, hogy a mosogatást kézzel végző családokban élő gyerekeknél 40 százalékkal kisebb a valószínűsége valamilyen allergia megjelenésének, mint azoknál, akiknek családja mosogatógépet alkalmaz – mondja Bill Hesselmar, a vizsgálat egyik szakembere. A kutatók gyanúja szerint kézzel nem lehet olyan jól elmosogatni az edényeket, mint géppel, ami viszont jó abból a szempontból, hogy több baktériumnak teszi ki a családot, így segít védelmet nyújtani az allergiával szemben.

A „higiéniahipotézis” alapján egyes kutatók úgy vélik, hogy korai életszakaszban a gyakoribb találkozás mikrobákkal stimulálhatja a gyerekek immunrendszerét, ami pedig segíthet csökkenteni az allergia kialakulásának kockázatát – áll a Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kézi mosogatás összefügg egyéb olyan életviteli tényezőkkel, amelyek szintén megnövelhetik a mikrobákkal való találkozás esélyét – mondja Hesselmar. Például, más tanulmányok azt sugallták, hogy az alacsonyabb jövedelem, a népesebb környezet és az emigráció mind összekapcsolható az allergia csökkent rizikójával, és eme három tényező a kézi mosogatás gyakorlatát is magával vonhatja. Bár Hesselmar szerint az új eredmények izgalmas megfigyelések, egyelőre túl korai lenne allergiamegelőzési stratégiaként ajánlani a kézi mosogatást.

Korábbi vizsgálatok során azt is kimutatták, hogy a gyerekeknél kisebb az allergia kockázata, ha fiatal éveikben farmon élnek, több idősebb testvérük van, fejlődő országban nőnek fel, illetve ha hüvelyi szülés útján láttak napvilágot. Az új tanulmányban azt szerették volna szemügyre venni, hogy az emberek mindennapi életében jelen lévő tényezők hatással vannak-e a gyerekkori allergia növekvő arányára.

Gyermekkori allergia. (Fotó: AFP) Gyermekkori allergia. (Fotó: AFP)

Svédország két régiójában élő, több mint 1000 gyermek adatait fésülték át. A szülőkkel kitöltettek egy kérdőívet, melyben rákérdeztek, hogy 7-8 éves gyermekeik szenvednek-e ekcémától, asztmától vagy szezonális allergiáktól. Arra is kíváncsiak voltak, általában miként mosogatják el a szennyes edényt, illetve milyen gyakran fogyasztanak gyermekeik erjesztett vagy friss, farmról származó élelmiszereket, amelyeknek egyéb táplálékhoz mérten nagyobb a baktériumtartalma.

Kiderült, hogy a kézi mosogatást előnyben részesítő szülők gyerekeinél az allergiák megjelenésének aránya még alacsonyabb volt azok között, akik több erjesztett vagy közvetlenül farmokról származó táplálékot is fogyasztottak – mutatta ki a tanulmány. Ezek az eredmények akkor is fennálltak, amikor a kutatók figyelembe vették a szülők allergiatörténetét, illetve, hogy a gyerekek jártak-e napközibe vagy voltak-e körülöttük háziállatok csecsemőkorukban (ez a három tényező befolyásolhatja az allergiás megbetegedések kialakulásának esélyét).

A Kaliforniai Egyetem két orvosa, aki nem vett részt a kutatásban, de kommentárt írt mellé, kiemelte, hogy az eredmények izgalmasak, de túl korai lenne átültetni őket a gyakorlatba. Megjegyezték, az eredmények egyik hátránya, hogy a higiéniás hipotézis szerint a baktériumoknak és kórokozóknak kitettség hat hónapos kor előtt van legnagyobb hatással az immunrendszerre allergiamegelőzés szempontjából. Egy hat hónapos csecsemő pedig korlátozottan fér hozzá a kézzel elmosogatott edényekhez és evőeszközökhöz, különösen, ha még szopik.

A kommentár következtetése szerint további kutatásokra van szükség annak megismeréséhez, mennyire befolyásolhatják az eltérő életmódok az allergiás megbetegedéseket és a prevenciós stratégiákat.

Hasonló hírek

Tudta, hogy tízből nyolc fogyókúrázónak soha nem sikerül megszabadulnia a felesleges kilóktól?

Géza

11 kilót fogyott 25 nap alatt, 4 hónap alatt elmúlt a cukorbaja ennek a férfinek. Ezt a csodalevet itta!

Mazsi

Kockázatokat rejtenek a behurcolt egzotikus vírusok

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------