Image default
Gasztronómia, vega

A keleti konyha jellegzetes eszközei

Az ázsiai ételek páratlan íz harmóniáról árulkodnak, amelyek a világ minden táján elismertek. Ezekhez a fantasztikus ételekhez az is hozzájárul, hogy milyen jellegzetes és hagyományos eszközöket használnak fel az ételek elkészítésében és akár tálalásában is.

A keleti konyha jellegzetes eszközei

Van néhány olyan edény, eszköz, amelyek elengedhetetlenek az igazán ízes ételek elkészítéséhez.

A keleti konyha jellegzetes eszközei21 – Bambusz gőzölőkosár: A bambuszkosár több egymásra helyezhető tálcából áll, amelyekben az ételeket párolják és nem főzik. Kínából terjedt el, India kivételével, egész Ázsiában.

 

2 – Porcelánkanál: Kínában a levest finoman kidolgozott porcelánkanállal fogyasztják, akárcsak a rizsbort, amelyet vagy ezzel kanalaznak, vagy kis tálból kortyolnak. Ilyen porcelánkanállal szervírozzák a mártásokat is, amiben például tofut, vagy egyéb falatokat mártogathatunk a fokozott ízhatás elérése érdekében.

3 – Teáskészlet: Ez is egy jellegzetes ázsiai konyhára jellemző eszköz Rendszerint egy kis porcelán teáskannát tartalmaz, amelyben mindenféle tea- de főként a virágfőzetek- elkészíthető. Lehet vörös agyagból is, amely alkalmasabb a fermentált teákhoz. A készleteknek tartalmaznia kell mindenképp egy kis forró vizes kancsót, és persze apró csészékre is szükség van, hogy kortyonként ízlelgethessük a teát.

4 – Tao és Ta tao: A kínai konyhában a széles pengéjű kések a legelterjedtebbek. A szeletelőkéseket finomabb műveletekhez, például zöldségaprításhoz használják. A Ta Tao egy bárdhoz hasonló kés. Ezzel a nehéz bárddal zöldséget, húst, halat, vágnak, sőt tojást is aprítanak. Pengéje fokával fűszereket is törnek.

A keleti konyha jellegzetes eszközei

5 – Vok: A vok gömbölyű kiképzése és mélysége teszi ideálissá ezt a főzőedényt a kínai specialitások elkészítéséhez. Használhatjuk a hagyományos serpenyőként, de süthetünk, piríthatunk, párolhatunk, vagy füstölhetünk is benne. A vok a kínai konyha ételkülönlegességeinek elkészítése speciális eszközöket igényel. Közülük néhány annyira kifinomult, mit egy műalkotás. Az egyik legfontosabb edényféle a vok, amely az egész kínai gasztronómia szimbólumává vált.

6 – Bambuszseprű: Bambuszárból készül, és a vokhoz tapadt ételmaradékokat távolíthatjuk el vele, anélkül, hogy az edény felületét megsértenénk, megkarcolnánk. Puha sörtéjű kefével helyettesíthető, ha nagyon akarjuk.

7 – Mozsár: A mozsár a magyar konyhákban is ismeretes. A mozsárban törik meg, vagy morzsolják a főzéshez szükséges fűszereket, illetve a természetgyógyászatban használatos különböző gyógyfüveket és más alapanyagokat.

8 – Főzőpálcika: A kínai főzőpálcikák lényegesen hosszabbak az evőpálcikánál. Többek között arra használják, hogy a vokba tegyék és megforgassák az ételt, illetve megkeverjék, fellazítsák, esetleg felverjék a hozzávalókat.

+1 – Bambusznyelű szűrő: A bambusznyelű szűrőt úgy használják, mint nálunk a habszedő, vagy szűrőkanalat, de nagyon hasznos olyankor is, ha felesleges zsírt akarjuk lecsepegtetni az olajban sült ételekről.

Ha te is szereted a különleges falatokat és úgy gondolod, konyhád mindennel fel kell legyen szerelve, ami a legfinomabb ázsiai ételek elkészítéséhez kell, ezek az eszközök semmiképp sem maradhatnak ki a konyhád polcairól. Mindenek előtt az alap a vok, ha ez megvan a többi már gyerekjáték lesz a mennyei falatok elkészítéséhez.

A keleti konyha jellegzetes eszközei
Evőpálcika

Forrás: delina

Hasonló hírek

Fantasztikus sütemény

info

A bimbós kel kifejezetten téli zöldség

Géza

Fantasztikusan finom töltött hús! Úúú, micsoda illata van!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------