Hirmagazin.eu
Főoldal » A kárpátaljai szülőföldön maradás napját tartották Beregszászon
Belföldi hírek

A kárpátaljai szülőföldön maradás napját tartották Beregszászon

A magyar identitást erősítő zarándoklattal, kulturális és művészeti programokkal, előadásokkal színesítve tartotta meg hagyományteremtő céllal a kárpátaljai szülőföldön maradás napját szombaton, Beregszászon a helyi fiatalok által kezdeményezett Mozgalom a kárpátaljai szülőföldért.

A felújított II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Beregszászon (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott záróünnepségen mondott köszöntőjében beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát–medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos fontosnak nevezte, hogy Kárpátalján magyar fiatalok mozgalmat indítottak a szülőföldjükért, amelynek keretében megszervezték a kárpátaljai szülőföldön maradás napját.

Azt szeretnénk, ha Kárpátalját nem hagynák el a magyarok, sem pedig a magyarokkal évszázadok óta békében együtt élő többi nemzetiség. A mindennapi megélhetés nehézségei miatt ugyanis fennáll a régió kiürülésének veszélye – emlékeztetett.

Hozzátette, a szülőföldön maradás elengedhetetlen feltétele a magyar identitás megerősítése az anyanyelvi kultúra és oktatás fejlesztésén keresztül. A szülőföldön maradás kérdése nem a magyar kormány támogatásán, hanem mindenkiben belül dől el – fogalmazott.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, van mire büszkéknek lenniük a kárpátaljai magyaroknak, hiszen egy építkező közösség, egy lendületbe jövő, felemelkedő nemzet tagjai. Az elmúlt száz év során a kárpátaljai magyarság hat országhoz tartozott, sok megpróbáltatáson ment keresztül, de megedződve megmaradt ütőképes közösségként. Minden remény megvan arra, hogy a kárpátaljai magyarság megerősödve kerül ki a mostani nehéz helyzetből is és a többi nemzetrésznek is példát mutatva járul hozzá, hogy a magyarok a győztes nemzetek közé kerüljenek.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a rendezvény fővédnöke a több száz fős hallgatóságnak elmondta, azért látogatott Kárpátaljára, hogy biztatást adjon a magyaroknak és a térségben élő más nemzetiségű embereknek. Mint hangsúlyozta, egymással – románokkal, szerbekkel, ukránokkal, szlovákokkal – összefogva a szeretet erejével tündérkertté tehetnénk a Kárpát-medencét, mert ez a térség összetartozik. Meggyőződését fejezte ki, hogy a kárpátaljai magyaroknak van jövőjük a szülőföldjükön.Fel kell ismerniük a lehetőségeiket, amelyek egyike, hogy az elmúlt évtizedekben akarva-akaratlanul megtanultak oroszul, ukránul, s ezáltal kiterjedt a kapcsolati rendszerük, ami sikerrel kamatoztatható – fejtette ki a többi között Böjte Csaba.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Fidelitas: Karácsony egyre több mindent söpör a szőnyeg alá

Géza

Kimenekítették Tóásó Elődöt és Mario Tadicot Bolíviából

info

Századvég: júniusban újra erősödött a Fidesz-KDNP

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!