Image default
Belföldi hírek

A kárpátaljai szülőföldön maradás napját tartották Beregszászon

A magyar identitást erősítő zarándoklattal, kulturális és művészeti programokkal, előadásokkal színesítve tartotta meg hagyományteremtő céllal a kárpátaljai szülőföldön maradás napját szombaton, Beregszászon a helyi fiatalok által kezdeményezett Mozgalom a kárpátaljai szülőföldért.

A felújított II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Beregszászon (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott záróünnepségen mondott köszöntőjében beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát–medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos fontosnak nevezte, hogy Kárpátalján magyar fiatalok mozgalmat indítottak a szülőföldjükért, amelynek keretében megszervezték a kárpátaljai szülőföldön maradás napját.

Azt szeretnénk, ha Kárpátalját nem hagynák el a magyarok, sem pedig a magyarokkal évszázadok óta békében együtt élő többi nemzetiség. A mindennapi megélhetés nehézségei miatt ugyanis fennáll a régió kiürülésének veszélye – emlékeztetett.

Hozzátette, a szülőföldön maradás elengedhetetlen feltétele a magyar identitás megerősítése az anyanyelvi kultúra és oktatás fejlesztésén keresztül. A szülőföldön maradás kérdése nem a magyar kormány támogatásán, hanem mindenkiben belül dől el – fogalmazott.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, van mire büszkéknek lenniük a kárpátaljai magyaroknak, hiszen egy építkező közösség, egy lendületbe jövő, felemelkedő nemzet tagjai. Az elmúlt száz év során a kárpátaljai magyarság hat országhoz tartozott, sok megpróbáltatáson ment keresztül, de megedződve megmaradt ütőképes közösségként. Minden remény megvan arra, hogy a kárpátaljai magyarság megerősödve kerül ki a mostani nehéz helyzetből is és a többi nemzetrésznek is példát mutatva járul hozzá, hogy a magyarok a győztes nemzetek közé kerüljenek.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a rendezvény fővédnöke a több száz fős hallgatóságnak elmondta, azért látogatott Kárpátaljára, hogy biztatást adjon a magyaroknak és a térségben élő más nemzetiségű embereknek. Mint hangsúlyozta, egymással – románokkal, szerbekkel, ukránokkal, szlovákokkal – összefogva a szeretet erejével tündérkertté tehetnénk a Kárpát-medencét, mert ez a térség összetartozik. Meggyőződését fejezte ki, hogy a kárpátaljai magyaroknak van jövőjük a szülőföldjükön.Fel kell ismerniük a lehetőségeiket, amelyek egyike, hogy az elmúlt évtizedekben akarva-akaratlanul megtanultak oroszul, ukránul, s ezáltal kiterjedt a kapcsolati rendszerük, ami sikerrel kamatoztatható – fejtette ki a többi között Böjte Csaba.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vigyázat, sok a kamu használtautó-hirdetés – megtörtént esetek!

Edit

Nagy változás jön a jogosítványnál, ők járnak jól vele

Mazsi

Vadkárra is kiterjedhet a kötelező

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------