Hirmagazin.eu
Főoldal » A József Attila Színház felügyelőbizottsági elnöke: a magyarság-gyalázó Vásárhelyi Mária lett
Kultúra

A József Attila Színház felügyelőbizottsági elnöke: a magyarság-gyalázó Vásárhelyi Mária lett

Kálomista Gábor: Ha ilyen a Karácsony-féle demokrácia, akkor milyen a diktatúra?

Mélyen felháborította és megdöbbentette a Thália Színház minden dolgozóját, hogy egy ellenzéki képviselő egy parlamenti felszólalásában színvonaltalannak titulálta a színház előadásainak minőségét – minderről Kálomista Gábor, a színház igazgatója beszélt az Origónak. A producer-igazgató szerint jól látszik, hogy a mostani balliberális fővárosi vezetés csak egyfajta színházat tud elképzelni, és ennek érdekében bármit képes elkövetni. Hozzátette, kész bármikor, bármilyen vizsgálat elé állni az általa vezetett színház ügyében. Egyébként, a balliberális városvezetés harcot indított a nekik nem tetsző színházvezetők ellen. Mindenfajta érdemi indoklás nélkül érvénytelenítette a Szabad Tér Színházat 15 éve vezető Bán Teodóra pályázatát, a József Attila Színház felügyelőbizottsági elnökének kinevezte az egyik legagresszívabb ellenzéki kormánygyalázót, Vásárhelyi Máriát, az Újszínházzal kapcsolatban pedig Karácsony Gergely arról beszélt, hogyha megint pályázna, nem fog nyerni.

Döbbenetes, hogy mára oda jutottunk, hogy egy ellenzéki politikus az Országház falai között egy színház művészi tevékenységét negatívan minősíti, mindezzel pedig egy olyan területre téved, ahol a politikának nincsen helye – így reagált Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója az Origónak azzal kapcsolatban, hogy Ungár Péter LMP-s képviselő a kulturális törvény módosításának általános vitájában arról beszélt, hogy a Thália Színház enyhén szólva nem öregbíti a színházművészet hírnevét, és a kormány miért nem veszi elő az intézményt a minőségtelenség miatt.

Mindez a legrosszabb kommunista időszak emlékét idézi

Kálomista Gábor így fogalmazott: “Míg a kormánypártok soha nem vették a bátorságot ahhoz, hogy bármilyen színházat, vagy kulturális teljesítményt minősítsenek, addig egy ellenzéki politikus, aki eddig túl sok mindent nem tett le az asztalra, egyértelműen elköteleződött amellett, hogy ízlésbeli dolgokat politikai elköteleződéssel vegyítsen. Ez a kijelentés azonbannemcsak számomra elfogadhatatlan, hanem a színházban dolgozó Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel rendelkező Molnár Piroska, vagy éppen Bereményi Géza számára is óriási felháborodást okozott. Mindez a legrosszabb kommunista időszak emlékét idézi fel bennem”– mondta a producer-igazgató.

Kálomista Gábor arról is beszélt, hogy a Thália Színház – amely óriásit fejlődött az utóbbi időben – politikailag teljesen neutrális volt az elmúlt években.Soha nem foglalkoztam azzal, hogy az intézményben dolgozók mit gondolnak a közélet kérdéseiről, ezért is érthetetlen a mostani támadás.Mi alapvetően a szórakoztatást tekintjük feladatunknak, és erről a nézők már kiállították a bizonyítványt, azzal, hogy a darabjaink mindig óriási érdeklődés mellett kerülnek a színpadra – tette hozzá. A Thália igazgatója arra is emlékeztetett, hogy a Katona József Színházat vagy a Színművészetit sem a kormány sorolta a balliberális oldalra, hanem a Színház-és Filmművészeti Egyetem tanító Janisch Attila nyilatkozott így. 

Nagy kérdés, ha ilyen az új fővárosi demokrácia, akkor milyen a diktatúra?

A producer arról is beszélt, hogy a mostani törvényi változások nagyban emlékeztetnek a 2011-es filmtörvény módosítása körüli harcokra. Akkor is a világvégéről beszéltek egyesek, de a törvényi változások meghozták az eredményeket.Akik akkor a leghangosabban tiltakoztak, azok lettek az új szisztéma nyertesei – mondta a színházigazgató. Példátlan képmutatást csinált akkor is a baloldali elit, hasonlóan a mostani helyzethez.

Kálomista Gábor arra is emlékeztetett, hogy akik most élesen bírálják a törvényi módosításokat, azok korábban Tarlós Istvánnal egyeztetve mindent elkövettek, hogy a volt főpolgármester lelkét simogassák, hogy a pozíciójukban maradjanak. Bár a Fidesz az elmúlt kilenc évben abszolút többségben volt Budapesten, mégsem ment el odáig, mint a jelenlegi városvezetés, aki egyértelműen kijelentette, milyen színházat akar, és ennek mentén hozza meg a személyi döntéseit.Jó példa erre Bán Teodóra, vagy Dörner György esete. Nagy kérdés, ha ilyen az új fővárosi demokrácia, akkor milyen a diktatúra? – tette fel a kérdést a producer.

Karácsonyék egyértelműen kijelentették, milyen színházat akarnak. FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

Folyamatosan vannak vizsgálatok a Thália Színházban, de mivel nincs semmilyen titkolnivalónk, így bármikor állunk Gy. Németh Erzsébet vagy Kálmán Olga rendelkezésére – mondta Kálomista Gábor. Csak annyi kérésem lenne, hogy érkezésük előtt 10 perccel szóljanak, hogy legyen olyan ember, aki át tudja nekik adni a kért iratokat – tette hozzá.Azt is nagyon szívesen vállalom, hogy a Thália számláit más budapesti színházakkal hasonlítsuk össze.

A producer nyilvánvalóan arra utalt, hogyha állandóan nézegetik az általa vezetett színház számláit, nézzék meg – például – Karácsonyék a Katona József Színház számláit is.

Origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Filmfesztivál kezdődik Miskolcon

Edit

Elhunyt Gereben Ágnes történész

info

Harangozó Teri búcsúztatása Budapesten

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------