Image default
Klímaváltozás

A jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben

bolygón jelenleg zajló felmelegedés az ütemét és a kiterjedését tekintve is túlmutat az elmúlt kétezer év éghajlati változásain – állapította meg három frissen megjelent tanulmány. A Nature, valamint a Nature Geoscience című folyóiratokban publikált munkák szerzői 700 közvetett forrás – köztük fák évgyűrűi, korallok és tavak üledékrétegeinek elemzése – révén rekonstruálták az elmúlt két évezred éghajlati eseményeit és megállapították, hogy azok egyike sem volt globális kiterjedésű – írja a BBC a tanulmányok nyomán.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

A 14. századtól a 19. századig tartó viszonylag hűvös időszak, az úgynevezett kis jégkorszak például a 15. században a Csendes-óceán térségében, míg a 17. században már Európában volt a legerősebb. A kutatók szerint az általuk felvázolt hosszú távú hőmérsékletváltozások egyike sem terjedt ki egy adott időben a bolygó felénél nagyobb területre. A 950-től 1250-ig tartó középkori meleg időszakban például a Föld felszínének mindössze 40 százalékán emelkedett meg jelentősen a hőmérséklet. A mostani felmelegedés ezzel szemben a bolygó döntő részét érinti.

Forrás: Wikimedia Commons/Library of Congress/Alfred T. Palmer

“Megállapítottuk, hogy az elmúlt két évezred legforróbb periódusa a 20. században volt a bolygó több mint 98 százalékát érintve. Ez erős bizonyíték arra, hogy az ember okozta globális felmelegedés nem csupán az abszolút hőmérséklet tekintetében, hanem térbeli kiterjedésében is példa nélkülinek számít az elmúlt kétezer évben” – húzták alá a szakemberek.

On July 12, 2011, crew from the U.S. Coast Guard Cutter Healy
retrieved a canister dropped by parachute from a C-130, which brought
supplies for some mid-mission fixes.
The ICESCAPE mission, or “Impacts of Climate on Ecosystems and
Chemistry of the Arctic Pacific Environment,” is a NASA
shipborne investigation to study how changing conditions in the Arctic
affect the ocean’s chemistry and ecosystems. The bulk of the research
took place in the Beaufort and Chukchi seas in summer 2010 and 2011.
Credit: NASA/Kathryn Hansen
NASA image use policy.
NASA Goddard Space Flight Center enables NASA’s mission through four scientific endeavors: Earth Science, Heliophysics, Solar System Exploration, and Astrophysics. Goddard plays a leading role in NASA’s accomplishments by contributing compelling scientific knowledge to advance the Agency’s mission.
Follow us on Twitter
Like us on Facebook
Find us on Instagram

A kutatók szerint az iparosodást megelőzően a vulkánok voltak a legnagyobb hatással az éghajlatra, a napsugárzás változásai azonban a jelek szerint nem befolyásolták a globális átlaghőmérsékletet. A jelenlegi éghajlatváltozás jelentősen túlmutat a környezet természetes változékonyságán. A Berni Egyetemen dolgozó Raphael Neukom szerint a műszeres vizsgálatok adatai és a saját eredményeik azt mutatják, hogy a közelmúltbeli melegedés üteme egyértelműen meghaladja a természetes melegedés – általuk kalkulált – ütemét.

University of Bern

A szakemberek ugyan nem vizsgálták külön, hogy valóban az ember felelős-e a jelenlegi klímaváltozásért, de az eredményeik egyértelműen ezt támasztják alá. A University College London munkatársaként dolgozó Mark Maslin szerint a mostani tanulmányok nyomán a klímaváltozás tagadóinak fel kellene végre hagyniuk annak a hajtogatásával, hogy a jelenlegi globális felmelegedés egy természetes éghajlati körforgás része.

 

Hasonló hírek

“Elfogy az idő” – a klímaszorongás tragikus következményekkel járhat

Géza

ENSZ: Aggasztó, hogy a hőhullám Grönland felé tart

Géza

Teret nyernek az alternatív fűtési rendszerek

Géza