Hirmagazin.eu
Főoldal » A járvány után is maradhat a maszk, ha így folytatjuk
Egészség - betegség

A járvány után is maradhat a maszk, ha így folytatjuk

Ha nem lépünk fel a légszennyezés ellen, a koronavírus-járvány után is maszkban kell majd járnunk – figyelmeztet a Levegő Munkacsoport. Egy magyar–román közös kutatás szerint a lakossági fűtés 5 százaléka hulladék elégetésével jár, így mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe.

A háztartási hulladékégetés akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent annál, mint amit eddig feltételeztek a témával foglalkozó szakértők. Ezt állapította meg egy új, nemzetközi kutatás.

Magyar és román kutatók az általuk vizsgált települések mindegyikén – Budapesten és Bukarestben csakúgy, mint kisebb vidéki helyszíneken – ki tudták mutatni a kizárólag a szilárd hulladékfajták égetéséből származó ártalmas vegyületeket. Méréseik szerint a hulladékégetés hozzájárulása a légszennyezéshez átlagosan 5 százalék.

A Levegő Munkacsoport projektvezetője hangsúlyozta: bár az 5 százalékos arány alacsonynak tűnik, figyelembe kell venni, hogy ennek

az egészségkárosító hatása akár több százszor akkora lehet, mint a fennmaradó 95 százaléknak.

Szegő Judit környezetkutató kiemelte, évente 13 ezer ember korai haláláról van szó csak Magyarországon, de még több ember haláláért lehet felelős a légszennyezés, ugyanis ezek az anyagok több százszor-ezerszer mérgezőbbek, mint egy átlagos fatüzelésű kályha kibocsátása.

az emberek sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy amit elégetnek, az egészségkárosító anyag.

Például egy ablakkeret, amely alapvetően fa, de kezelt, tehát lakkozva, festve van, és így már hulladéknak számít, tehát tilos lenne elégetni, és 300 ezer forintig terjedő bírsággal is sújtható az, aki ezt mégis megteszi – hívta föl a figyelmet a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

Szegő Judit azt is hozzátette: a kormánynak és az önkormányzatoknak hatalmas a felsősségük abban, hogy leegyszerűsítsék a lakossági hulladék elszállítását és kezelését. Bár jelenleg is biztosított ez a hulladékudvarok révén, ahol akár bizonyos mennyiségig ingyenesen is leadható a szemét, mégis – jelek szerint – sokkal egyszerűbb egy lomtalanításra várni, ami viszont óriási esélyt biztosít arra, hogy ezeket valaki fűtés céljából hazavigye, ami

rettentő mérgező hatásokkal jár.

A Levegő Munkacsoport azt is hangsúlyozza, hogy a szabálysértőkkel szemben eljáró hatóságok megerősítésére is szükség lenne. Mert mindezen intézkedések töredékébe kerülnek annak, mint amekkora kárt a lakossági hulladékégetés és az ebből származó megbetegedések, idő előtti halálesetek okoznak.

Nyitókép: MTI/EPA/Divjakant Szolanki
infostart

Hasonló hírek

A vesekő megelőzése

info

Vigyázz, ez a 6 jel azt mutatja, hogy gond lehet a májaddal

Mazsi

Külföldi piacra tör a bükki füvesember

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!