Image default
Egészség - betegség

A hosszú élet titkát ez a furcsa testrész rejti, most meg fogsz döbbenni

Vigyázunk a súlyunkra, ellenőriztetjük a látásunkat, de vajon mi a helyzet a lábunkkal? Nem jó ötlet elhanyagolni, mert lehet, hogy épp ettől függ hosszú távú egészségünk!

Szakértők szerint a lábfejünk szó szerint az egészségünk alapja – ha jó karban tartjuk, nagyobb esélyünk van a sérülések és a fájdalmak, sőt az életet veszélyeztető esések elkerülésére.

A hatvanöt éven felüli felnőttek egyharmada évente legalább egyszer elesik – az esés pedig 75 év fölötti életkorban az egyik vezető baleseti eredetű halálozási ok, mivel combnyaktöréshez és fejsérülésekhez vezethet.

Kár, hogy a lábunkkal leginkább csak akkor törődünk, ha már baj van – sok kellemetlenséget megelőzhetnénk, ha rendszeresen tornáztatnák. A lábunk a testünk, a tartásunk, a mozgásunk alapja, és ha ez az alap gyenge, abból nagy baj lehet.

A lábfej a nagylábujj, a kis lábujj és a sarok közti háromszöget alkot, így tartja megfelelő pozícióban a bokát, a térdet és a csípőt. A külső talpél kapcsolatban van a talajjal, míg a belső talpél boltozatos. Ha ennek a háromszögnek felborul az egyensúlya, akár lúdtalp, akár egy rossz cipő miatt, akkor ez a bokára, a térdre és a csípőre, de még a vállra is hatással van. A hát- és nyakfájdalmak, vagy akár a fejfájás is sokszor a nem megfelelő járásnak köszönhető, miközben az ízületek is károsodnak.

A kutatások szerint azok, akiknek a lábfejben levő központi izmaik gyengék, könnyebben elesnek. Ráadásul, ahogy öregszünk, izomtömeget veszít a testünk, így fontos, hogy a lábfejizmaink erősítésére is figyelmet fordítsunk, és a testünkkel kapcsolatos tudatosságunkat is erősítsük.

A hosszú élet titkát ez a furcsa testrész rejti, most meg fogsz döbbenni 1
Fotó. Pixabay

A lúdtalp

az egyik legismertebb lábfejprobléma, amely kisgyerekek esetében még természetes, hat éven felül azonban már kóros lehet. Sokszor térd- vagy csípőfájdalmat okoz, a betegnek pedig általában lúdtalpbetétet kell hordania. Felnőttkorban attól is kialakulhat, ha a bokaszalagok megnyúlnak, például egy bokaficam, miatt – azt azonban kevesen tudják, hogy a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás is árt a szalagoknak.

A lábunk állapotáról a bőrkeményedések is jelet adnak – megmutatják, hol hárul túlzott terhelés a lábra. A lábujjak végén például a túl nagy cipőtől alakulhat ki bőrkeményedés, míg a túl kicsi cipő a sarkon okozhat problémát. A nagylábujjon növő szőrszálak

viszont a láb jó keringésére utalnak.

Próbáld ki a lábtornát!

A hosszú élet titkát ez a furcsa testrész rejti, most meg fogsz döbbenni 2
Fotó. Pixabay

 

Állj a fotel mögé, a két bokád közé helyezz egy teniszlabdát. A kezeddel támaszkodj a fotel támlájára, és emelkedj gyorsan lábujjhegyre, majd ereszkedj vissza úgy, hogy a labdát nem ejted ki a lábaid közül. Ha a gyakorlat fájdalmat okoz, az annak a jele, hogy a szalagokkal és a boltozattal már gond van. Kezdd 5 ismétléssel, és fokozatosan növeld húszra az ismétlésszámot.

Egyensúlyozz egy lábon, ha kell, támaszkodj meg egy bútordarabon vagy a falon. Lassan számolj harmincig, majd válts a másik lábra. Haladók becsukott szemmel is megpróbálhatják.

Tegyél egy vastag könyvet a földre, és tedd a szélére a lábujjaidat és a talppárnát. A sarkad maradjon a földön, és kicsit döntsd a lábadat kifelé, a kisujjad felé. Húzd be a feneked, és igyekezz egyenesen állni. Próbáld azt a nyújtást naponta kétszer két percig tartani.

Forrás: Ripost

Fotó. Pixabay

 

Hasonló hírek

Az a gyanúd, hogy cukorbeteg vagy? Íme, az árulkodó jelek!

Mazsi

A TV2 élő műsorában követett el öngyilkossági kísérletet a magyar orvos – íme a videó!

Mazsi

Az eltitkolt gyógyszer – és lehet kapni! – videó

Géza