Image default
Gazdaság

A harmadik gyermek után elengedik az egész diákhitelt

Januártól változott a diákhitel igénylésének folyamata: már nem csupán személyesen, de online is megtehetik a hallgatók. Megemelték a korhatárt, nőtt az összeg, kamatmentes lett az egyik kölcsön. További módosítások is vannak.

Fotó: frisshirek

A hiteligénylés menüpontot kiválasztva és az üzletszabályzatokat, valamint az adatszolgáltató nyilatkozatokat elfogadva lehet online a szerződést kitölteni. Ma már nemcsak személyesen, hanem az interneten is megigényelhetik a hallgatók a diákhitelt. Mindössze a Neptun-rendszerben egy fiók és egy ügyfélkapus regisztráció szükséges hozzá.

Imre Zita, a Diákhitel Központ marketingigazgatója szerint a tavaly szeptemberben bevezetett lehetőség egyre népszerűbb. Az ügyfélkapus azonosítás magát az elektronikus aláírást jelenti, tehát egy hitelesített aláírással véglegesíti az ügyfél a szerződését – tette hozzá a marketingigazgató. Ebben az esetben a szerződés online kerül a hallgató fiókjába, amit utólag ki lehet nyomtathat és lefűzni.

Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója

Továbbra is két lehetőség közül lehet választani. A Diákhitel 1, egy szabad felhasználású kölcsön, képzési formától függetlenül bárki igényelheti, és az sincs meghatározva, hogy mire lehet fordítani. A Diákhitel 2-t azonban már meghatározott célra lehet felvenni. A kötött felhasználású kölcsön összege az adott felsőoktatási intézmény tandíjától függ, és azok a hallgatók kérhetik, akiket fizetős képzésre vettek fel. 2001-es bevezetés óta csaknem 400 ezren igényelték már valamelyik lehetőséget.

2018-tól több ponton is változik a diákhitel igénylése. A negyvenéves életkorhatárt negyvenötre emelték. A Diákhitel 1 esetében a kölcsön összege is nőtt, az eddigi ötvenezerről hetvenezer forintra, ami azt jelenti, hogy a hallgatók egy félévre akár 350 ezer forintot is kaphatnak. A Diákhitel 2 pedig teljesen kamatmentessé vált.

A diákhitel törlesztését az adómentes cafeteriaelemek közé emelte be a kormány, a mindenkori minimálbér húsz százalékának maximumáig adható a támogatás. Kérhetik azok is, akik már a törlesztési szakban vannak.

A kormány nemrég jelentette be, a diákhitellel tartozó nők esetében idén január 1-jétől az első gyermek születésénél három évre felfüggeszti a törlesztést, a második gyermeknél a felfüggesztés mellett a tartozás felét, a harmadik gyermek esetében pedig az egész tartozást elengedik.

A felfüggesztés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem nő, és ha valakinek mindkét típusú diákhitele van, akkor eldöntheti, hogy melyikre érvényesíti a kedvezményt. Az intézkedés több mint százezer embert érinthet.

Forrás: M1 Iskolapad

Hasonló hírek

Kérje vissza túlfizetett adóját, nehogy elévüljön!

Géza

Mit tehet, ha kijózanodott a Black Friday után?

Edit

Már Dunakeszi térségében újítja a Strabag az M2-est

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------