Image default
Egészség - betegség

A halolaj gyógyító ereje

A halolajok alkalmazása reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetében láthatóan enyhítette a megdagadt és érzékeny ízületek okozta tüneteket, a reggeli merevséget és a fájdalmat.

halolaj gyógyító ereje

Hatása vélhetően a B4-leukotrin és az 1-interleukin nevű molekulák termelésének visszafogásán alapszik – ezek a vegyületek okozzák a reumás ízületi gyulladással együttjáró étvágytalanságot, és a porckorongok leépülését.

Egy másik fontos kutatási terület a születési súly, az intelligenciahányados (IQ) és az esszenciális zsírsavak kapcsolata. Az újszülöttek fejlődéséhez mind az omega-3, mind a növényi olajokban található omega-6 csoportra szükség van. Az ember agysejtjeinek hetvenöt százaléka a magzati fejlődés során alakul ki, és az omega-3 zsírsavak az agyban koncentrálódnak.

A kutatás a kis súllyal született babák esetében kimutatta az esszenciális zsírsavak hiányát, erről pedig bebizonyosodott, hogy hátrányos hatással van az ilyen gyermekek IQ- jára. Az étrendben szereplő halolaj arányának növelése enyhíti az ekcémát, az aknét és a pikkelysömört is.

Manapság sokkal kevesebb halat eszünk, mint régen, különösen olyan zsíros halakat, mint a makréla és a hering, melyek az omega-3 esszenciális zsírsavak legfontosabb étrendi forrásai. Az eszkimók mindennap nagyjából 110 dkg-ot fogyasztanak a zsíros halakból (ez 6 grammnyi EPA-bevitelt jelent). Dr. Earl Mindell úgy véli, hogy „a szívre és az erekre már az étrend halolaj-tartalmának kis növelése is láthatólag jó hatással van; például heti háromszor 3 dkg hal (sütve, rántva vagy főve), vagy napi 1 g halolaj.”
Omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag halfajták:
– makréla, – tonhal (friss), – hering, – tavi pisztráng, – szardínia, – lazac.

Az omega-3 zsírsavak hatása

– Csökkentik a szívbetegségek veszélyét.
– Csökkentik a vérrögképződés valószínűségét.
– Csökkentik a vér viszkozitását.
– Serkentik az immunrendszer és más szervrendszerek aktivitását.

 

Forrás: lifepress

Hasonló hírek

Kezelik, de nem gyógyítható, fontos lépés az alzheimer-kór megértéséhez

Géza

Cukorbetegeknek kifejlesztett fogyókúrás készítmény

Géza

Gátolja az öregedést, ha ezeket a pontokat stimulálod! A szép bőr titka a reflexzónákban van – videó

Géza