Hirmagazin.eu
Főoldal » A gyerekek önbizalma nem a túlzó dicséretekkel, hanem a bensőséges szülő-gyermek kapcsolattal javítható
Életmód

A gyerekek önbizalma nem a túlzó dicséretekkel, hanem a bensőséges szülő-gyermek kapcsolattal javítható

A gyermekek szociális kapcsolatai különösen fontosak lehetnek abban, hogy hogyan tekintenek magukra és a helyükre a világban – így például magasabb önbizalmuk lehet azoknak a gyerekeknek, akiknek a szüleikkel bensőséges és szeretetteljes érzelmi kapcsolata van.

Abban az esetben viszont, ha a szülők „túlzó” dicséretekkel halmozzák el őket, alacsonyabb önbizalom, olykor nárcizmus alakulhat ki a gyermekeknél. Az ezzel kapcsolatos, Eddie Brummelman (Amszterdami Egyetem) és Sander Thomaes (Utrechti Egyetem) által szerkesztett összeállítás hamarosan a Child Development nevű lapban jelenik meg.

A gyermekeknek születésük után választ kell találniuk az olyan fontos kérdésekre, hogy kik ők, és hol a helyük az őket körülvevő világban. Ahogyan cserepednek, folyamatosan alakul bennük az erről alkotott kép, képesek lesznek felismerni magukat a tükörben, felismerik a saját nevüket, illetve megértik helyüket az aktuális szociális csoportban.

Christina Starmans, a Torontói Egyetem kutatójának munkája szerint már a kisgyermekekben is él egyfajta kép az „énjükről”, amelyet a fiatal gyermekek jellemzően valami minden ember esetében egyedi, a testtől különböző dolognak vélnek, és amelyneket gyakran a fejükben, a szemeik mögött helyeznek el. A New York-i Egyetem munkatársa, Andrei Cimpian és kollégái a kutatása szerint pedig a kisgyermekeknek is megvan a kognitív képessége arra, hogy önértékelést alakítsanak ki – vagyis valamiféle kép alakuljon ki bennük arról, hogy mennyire elégedettek önmagukkal, mint egyénekkel.

Idővel a gyermekek énképében határozott különbségek alakulnak ki – egyes gyermekek szeretik magukat, míg másoknak negatív érzelmeik vannak magukkal kapcsolatban. Vannak olyan gyerekek, akik másoknál kiválóbbnak látják magukat és különleges bánásmódot várnak, míg mások a többiekkel „egyenlőnek” látják önmagukat. Akadnak gyerekek, akik úgy vélik, fejleszthetik a képességeiket, míg mások azokat változtathatatlannak vélik.

A fentiekkel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi okozza ezeket a különbözőségeket, és mi vezethet ahhoz, ahogyan a gyermekek önmagukról kezdenek gondolkozni. Eddie Brummelman megjegyzi, meglepő módon csak nagyon kevéssé ismert a gyermekek önképének eredete, a cikkösszeállításukkal pedig a témában folytatott kutatásokat szeretnék bemutatni.

Brummelman szerint a korábbi tanulmányokból kiderül, hogy a gyermekek önképe legalábbis részben a szociális kapcsolataikon alapul. Így például Michelle Harris, a Kaliforniai Egyetem kutatója és kollégái azt figyelték meg, hogy nagyobb önbizalom alakul ki a gyermekeknél, ha a szüleikkel meleg, bensőséges a kapcsolatuk. Amikor a szülő bensőségesen viszonyul a gyermekéhez, érdeklődést mutat a gyermek tevékenységei iránt, megossza vele örömét, ami miatt a gyermek úgy érzi, hogy figyelnek rá és értékelik őt.

Brummelman saját kutatása szerint ugyanakkor alacsonyabb önbizalom, esetenként pedig akár nárcizmus is kialakulhat azoknál a gyermekeknél, akiket a szüleik nagyon sok, különösen pozitív dicsérettel illetnek. Az ilyen túlzó dicséretek ugyan a nagyszerűség élményét okozhatják a gyerekekben, akik egyúttal viszont amiatt kezdenek aggódni, hogy később nem lesznek képesek megfelelni a velük szemben felállított elvárásoknak.

Kyla Haimovitz és Carol Dweck (Stanford Egyetem) kutatása szerint fontos lehet az is, hogy a szülők az erőfeszítéseikért, és ne a tehetségükért vagy a tehetségükért dicsérjék a gyermeket, akik így a „kudarcot” képesek lehetnek a fejlődéshez vezető útnak látni.

Forrás: sciencedaily, eloben.hu

Képek: eloben, ic-lmalbanianjournalism, hir.ma, csaladvilag

Hasonló hírek

Növelheti a szívbetegek túlélésének esélyét a házasság (+videó)

Géza

A brit fiatalok fele tartja magát teljesen heteroszexuálisnak

info

Ashton Kutcher a budapesti Amerikai Nagykövetség dolgozóit is meglepte

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------