Hirmagazin.eu
Főoldal » A globális felmelegedést kevesebb gyermek születésével lehetne megakadályozni
Tudástár - minden érdekesség

A globális felmelegedést kevesebb gyermek születésével lehetne megakadályozni

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben sok minden felmerül, amivel könnyíthetnénk a Földre nehezedő terheken. Van azonban egy, amely bár logikus, mégis, csupán a felvetése megbotránkoztatja az emberek többségét.

Ez pedig nem más, mint a kevesebb gyermek vállalása, mely hasznosságát egyébiránt egy friss tanulmány is alátámasztja.

Az emberek számának drasztikus csökkentése azok közé a hatékony eszközök közé tartozik, melyekkel elérhető a kevesebb szén-dioxid kibocsátás.Természetesen az autó helyetti biciklizés, a vegetáriánus étrend, az újrahasznosítás, az alacsony energiaigényű izzók használata is sokat tesz a Föld egészségéért, de az igazán nagy hatású dolgokról csak kevés fórumon lehet hallani.

Az újrahasznosítás is sokat tesz a Föld egészségéért, de az igazán nagy hatású dolgokról csak kevés fórumon lehet hallaniFORRÁS: SHUTTERSTOCK
Mi az a CO2 lábnyom, és milyen környezetre gyakorolt hatását ismerjük?

A CO2 lábnyom, azaz szén- vagy karbonlábnyom lényegében azt mutatja meg, hogy például egy vállalat tevékenysége, egy ember életmódja vagy egy termék életciklusa nyomán mennyi közvetlen és közvetett, üvegházhatást eredményező szén-dioxid kerül a levegőbe. Így mérhetővé válik, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez, azaz egyénenként mennyi szén-dioxid termelésért vagyunk felelősök.

Az egyéni CO2 lábnyomot az alábbiak határozzák meg:
– háztartási energiafogyasztás (villamos-energia, földgáz, fatüzelés, távhő… stb.)
– autó használatból eredő üzemanyag-fogyasztás
– tömegközlekedési, légiközlekedési eszközök használata
– hulladéktermelés
– étkezés
– használati tárgyak vásárlása
– internet használat, banki szolgáltatások
– szabadidős tevékenységek (nyaralás, sport, kultúra, szórakozás)

Ahhoz, hogy elkerüljük a súlyos globális felmelegedést, a szén-dioxid kibocsátást 2050-re, egy főre és évre leosztva le kellene csökkenteni 2 tonnára. Jelenleg ez a szám az Egyesült Államokban és Ausztráliában 16 tonna, Európában pedig 11 tonna – Magyarországon 5,6 tonna.

Ez nyilvánvalóan nagyon nagy változást jelent, mi pedig azt akartuk bizonyítani, hogy mint egyénnek is van lehetőségük ezért tenni– mondta a kutatócsoport tagja, Kimberly Nicholas, a svéd Lund Egyetemtől.

Environmental Research Letters –ben megjelent új tanulmány a különböző környezetvédelmi „akciók” hatását mutatja be, összehasonlítva őket egymással. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a legnagyobb befolyást a gyermekek születésének csökkentésével lehetne elérni.

Amennyiben egy pár, csak eggyel kevesebb gyermeket vállalna, az évente 58 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezneFORRÁS: SHUTTERSTOCK

Amennyiben egy pár, csak eggyel kevesebb gyermeket vállalna, az évente 58 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezne.

(Ezt a számot a gyermekhez és annak várható összes leszármazottjához szorosan kapcsolódó CO2 kibocsátás kiszámításával határozták meg a kutatók.)

Tudjuk persze, hogy ez mélyen személyes választás kérdése. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt az éghajlati hatást, amelyet az életmódunk magában rejt. Tudományos munkatársaink feladata, hogy korrekten beszámoljanak az adatokról. (…) Kénytelenek vagyunk szembenézni azzal a ténnyel, hogy a jelenlegi CO2 kibocsátási szint nagyon rossz a bolygó és az emberi társadalom számára– mondta Nicholas.

A kutató elmondta továbbá, hogy számos, a globális felmelegedést csökkentő lehetőség pozitív hatással is jár, mint például az egészségesebb étrend, mivel a fejlett országokban a húsfogyasztás körülbelül ötször nagyobb az egészségügyi hatóságok által javasoltnál. A tisztább közlekedés csökkenti a légszennyezést, a gyaloglás, valamint a kerékpározás pedig visszaszorítja az elhízás esélyét. Tehát nem jár minden környezettudatos tettünk áldozattal. Nicholas azt javasolja, próbáljunk meg úgy élni, hogy az nekünk és a bolygónknak is jó legyen.

A tudatos gyermektelenség árnyalatai

Vannak nők, akik nem akarnak gyereket. Soha, semmilyen körülmények között. Az emberek többsége az ilyen vélemények hallatán általában szörnyülködve hitetlenkedik, hiszen “a nők alapvető hivatása az anyaság” és “egy nő csak az anyaság által tudja megtapasztalni a feltétlen és önzetlen szeretetet”. De valóban önző, sőt szívtelen lenne az a nő, aki tudatosan dönt a gyermektelen élet mellett? Olvasd tovább!

Mennyi az annyi?

A kutatók megállapították, hogy egy egyén szén-dioxid kibocsátása 2,4 tonnával csökken évente, ha elhagyja az autót, és 0,8 tonnával, ha áttér a vegetáriánus étrendre.

Egy egyén szén-dioxid kibocsátása 0,8 tonnával csökken évente ha áttér a vegetáriánus étrendreFORRÁS: SHUTTERSTOCK

Nicholas azonban senkit sem akar elriasztani az olyan alacsony hatással bíró dolgoktól, mint például az újrahasznosítás:Mindezek jó dolgok. De inkább csak a kezdete, és nem a vége a környezettudatos életnek.

A kutatók vizsgálataiból jól látszik, hogy a kormányok az USA-ban, Kanadában, az EU-ban és Ausztráliában csak ritkán említik az olyan nagy hatású lépéseket, mint az autó nélküli élet és a húsfogyasztás visszaszorítása. Azonban egyik sem tett említést arról, hogy kevesebb gyermeket kellene vállalni.

Chris Goodall író és üzletember, az új energiatechnológiák szakértője szerint:
A népességcsökkentés valószínűleg csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást, de ezen kívül is sok más eszközzel rendelkezünk a globális felmelegedés irányítására. Ami azonban talán még fontosabb, hogy a Földön élő emberek számának csökkentése több száz évet venne igénybe, nekünk viszont azonnali hatásfokú változtatásokat kell eszközölnünk.

Forrás: life.hu

Hasonló hírek

Végső bizonyíték? Döbbenetes képsorok a hírhedt 51-es körzetről

Mazsi

Milyen (nem) lesz az uniós menekültpolitika?

Edit

Kiemelt hír: Tokaji szőlőből is készül koronavírus elleni szer

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------