Hirmagazin.eu
Főoldal » A Frontex átvehetné egyes tagországok határainak védelmét
Külföld

A Frontex átvehetné egyes tagországok határainak védelmét

forrás: MTI

Az Európai Unió olyan intézkedést fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex beavatkozzék egy tagállam határvédelmébe és az ottani határ őrzésébe – közölték uniós tisztviselők és diplomaták pénteken a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek brüsszeli tanácskozása kapcsán.

 A Frontex átvehetné egyes tagországok határainak védelmét

Thomas de Maiziere német belügyminiszter közölte újságírókkal, hogy olyan javaslatot vár az Európai Bizottságtól, amely a Frontexnek felhatalmazást adna a határ ellenőrzésére a schengeni övezethez tartozó és az övezeten kívüli ország között, amennyiben az adott Schengen-tagállam ezt a kötelességét nem tudja teljesíteni.

A német miniszter különsorolta a régebbi Schengen-tagokat

A külső határok őrzése jelenleg “hiányos” – mondta de Maiziere, aki nyilatkozatában különbséget tett “régebbi Schengen-tagok” és az övezet többi állama között. A német belügyminiszter megemlítette azt a francia-német javaslatot is, amelynek értelmében a nagyrészt a nemzeti határvédelmi szervek koordinálását végző Frontexet kiegészítenék egy állandó európai part- és határvédelemmel. Az Európai Bizottság korábban megerősítette, hogy javasolni fogja ezt az elképzelést.

Nem biztos, hogy kérnének hozzájárulást a határvédelem átvételéhez

Uniós diplomaták közlése szerint a schengeni övezet külső határainak védelmét érintő javaslat azt vizsgálná felül, hogy az érintett tagállam kezdeményezése szükséges volna-e határvédelmének átvételéhez. Az egyik lehetőség az, hogy nem kérik a tagország hozzájárulását, ehelyett a 28 tagállam többségi szavazata alapján mozgósíthatnák a Frontexet – mondta egy tisztviselő.

Az érvényes schengeni egyezmény értelmében az Európai Bizottság csak javasolhatja egy tagországnak, hogy fogadja el a többi uniós ország segítségét a határvédelméhez, de semmiképpen sem kötelezheti erre – s egy ilyen kényszerintézkedés amúgy is nehezen lenne kivitelezhető.

„Elhagyhatja Schengent, vagy elfogadja a Frontexet”

Anders Ygeman svéd belügyminiszter szerint a határellenőrzés a tagállamok hatáskörébe tartozik, ezért nehéz azt mondani, hogy erővel rákényszerítenek egy tagállamra egy ilyen döntést. “Másrészt meg kell védenünk Schengen határait, és annak alapján, amit láttunk, ha egy ország nem képes saját határait megvédeni, akkor elhagyhatja Schengent, vagy elfogadja a Frontexet” – mondta, utalva a menekültek és migránsok hullámának kifogásolható görögországi kezelésére.

A görögök miatt tört ki a vita

A javaslatról szóló vitát a Reuters hírügynökség szerint a Görögországgal kapcsolatos uniós elégedetlenség váltotta ki. Az Európába érkező menekültek és migránsok nagy része Görögországban lép először az EU területére, ahonnan – több beszámoló szerint – jelentősebb szűrés nélkül, a regisztrációt követően rövid időn belül folytatják az útjukat az EU többi tagországába. Az ENSZ adatai szerint idén eddig több mint 700 ezer migráns érkezett az Égei-tengeren keresztül Görögországba.

Az EU már többször felszólította Görögországot a migránsválságra adott válaszintézkedéseinek felülvizsgálatára, és arra, hogy ehhez kérjen külső segítséget, különben azzal szembesülhet, hogy felfüggesztik schengeni tagságát. Athén végül – feltehetően uniós nyomásra – csütörtökön az Európai Unió segítségét kérte a polgári védelmi mechanizmuson keresztül az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban. Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni.

 

Hasonló hírek

Elindultak a szír menekültek Kanadába

Edit

Túszként fogva tartott migránsokat szabadított ki a görög rendőrség

Géza

Nem sikerült tisztázni a Németországban elrabolt és meggyilkolt lány halálának okát

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------