Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > A francia elnököt bírálta „arroganciájáért” Matteo Salvini
Luigi di Maio, Matteo Salvini, Emanul Macron. Kép: Hirmagazin.eu
Luigi di Maio, Matteo Salvini, Emanul Macron. Kép: Hirmagazin.eu

A francia elnököt bírálta „arroganciájáért” Matteo Salvini

Hirdetés

Matteo Salvini „arrogánsnak” nevezte Emmanuel Macron francia elnököt szombaton, Luigi Di Maio kormányfőhelyettes pedig arra figyelmeztetett, Macron azt kockáztatja, hogy országát Olaszország első számú ellenségévé teszi a migrációs kérdésekben.

Luigi di Maio, Matteo Salvini, Emanul Macron. Kép: Hirmagazin.eu

Luigi di Maio, Matteo Salvini, Emanul Macron. Kép: Hirmagazin.eu

Di Maio szerint a francia államfő szavai arról tanúskodnak, hogy elszakadt a valóságtól. „Olaszország valódi migrációs válsággal néz szembe, és ez részben azért van, mert Franciaország visszafordítja az embereket a határon. Macron azt kockáztatja, hogy országát Olaszország első számú ellenségévé teszi e vészhelyzet területén” – írta a Facebook-oldalán a kormányfőhelyettes.

Macron korábban azt állította, hogy az európai együttműködésnek köszönhetően nyolcvan százalékkal vissza sikerült szorítani a beáramlást, a jelenlegi problémák gyökerét pedig a migránsok Európán belüli „másodlagos” mozgásában kell keresni. Közölte azt is, hogy Olaszországra nem nehezedik akkora migrációs nyomás, mint tavaly, Európa pedig nem ugyanakkora méretű válsággal néz szembe, mint még 2015-ben. Kijelentette: a válság, amellyel Európa jelenleg szembenéz, politikai jellegű.

 Matteo Salvini, aki kormányfőhelyettesi tisztséget is betölt, válaszul közölte: országába 650 ezer bevándorló érkezett tengeri úton az elmúlt négy évben, 430 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, és mintegy 170 ezer “állítólagos menekültnek” adnak otthont, ami már mintegy 5 milliárd euróba került (1 euró 326 forint).

 Salvini szerint „ha az arrogáns Macron elnök azt hiszi, hogy ez nem probléma, meghívjuk annak érdekében, hogy befejezze a sértegetést, és helyette kézzelfogható nagylelkűségnek adja jelét Franciaország számos kikötőjének megnyitásával, valamint gyerekek, férfiak és nők beengedésével Ventimiglián keresztül”. A délnyugat-olaszországi Ventimiglia tengerparti város a francia határ közelében fekszik.

 Salvini heves bírálatát azzal folytatta: ha az arrogáns franciák azt hiszik, hogy Olaszországot menekülttáborrá alakítják egész Európa számára, nagyon tévednek.

Az olasz belügyminiszter, aki éppen szombaton közölte, hogy a civil mentőhajók felejtsék el, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben, már korábban is élesen bírálta a francia vezetést. Korábban a 629 embert a fedélzetén szállító Aquarius segélyszervezeti mentőhajó nyomán vágott vissza a francia bírálatokra. A belügyminiszter ugyanis nem engedte kikötni a mentőhajót, amit Párizs elítélt és segítséget ajánlott fel a menekülteket befogadó Spanyolországnak. Akkor a franciák „képmutatását” kritizálta az olasz belügyminiszter.

Forrás: MTI

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: