Hirmagazin.eu
Főoldal » A fővárosban, a belvárosban senki se sportoljon, mert nem egészséges!
Egészség - betegség

A fővárosban, a belvárosban senki se sportoljon, mert nem egészséges!

A nagyvárosokban élők lehetőleg ne a belvárosban sportoljanak, mert a rossz levegőn a szmog mélyebben bejut az emberi szervezetbe és nagyobb károkat okozhat, mint nyugalmi állapotban

– mondta az InfoRádiónak Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára.

Az is ártalmas, ha valaki nyugodt légzési állapotban tartózkodik a rossz levegőn, de ha sportol, azzal a szennyezett levegő mélyebben a szervezetébe jut – hívta föl a figyelmet a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára az InfoRádiónak. „Ha valaki mindezt a sportolás közben éli meg, hogy szennyezett levegőt szív be nagy mennyiségben, és forgat meg a tüdejében, akkor ezzel arányosan megnő mindazon ártalmas összetevőknek a szervezetbe jutása, amelyekről szó van a légszennyezés ártalmát illetően” – fogalmazott.

Ugyanakkor sportolás közben azok a szervezeti védekező mechanizmusok, amelyek a környezetszennyezésnek a rossz hatásait is ki tudják védeni, felerősödnek: „Tehát a dolog nem ilyen egyszerű, hogy tilos volna sportolni rossz levegőn, mert

a védekezés egyik módja a légszennyezéssel szemben éppen a sportolás”

– tette hozzá Losonczy György.

A professzor azt tanácsolja, ha valaki egy rossz levegőjű városban él, és szeret futni vagy biciklizni, lehetőleg egy, a forgalmi útvonalaktól távolabb eső helyen tegye. „A Margitsziget is jó, de inkább fölfele kellene mennünk, 2-300 métert. Tehát például a Normafa már jobb, és lenézve onnan jól látni, hogy a város fölött milyen szmog van” – jegyezte meg, kihangsúlyozva, hogy viszont

a belvárosban senki se sportoljon, mert nem egészséges!

Világszerte évente csaknem 8 millió ember a levegő szennyezettsége miatt hal meg. Nemcsak a tüdőbetegségek, hanem a szív- és agyi ér betegségek is a környezetszennyezés miatt tovább romlanak, és a betegek halálához vezethetnek. Mindezeken túl pedig a pszichiátriai betegségeket is befolyásolja a rossz levegő.

Nyitókép: Pexels.com
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Majka: Ez a celebeknek járó magánszoba, míg más többágyas putriszobában tengődik – videó

Géza

1916 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 17 beteg

Géza

Örök élet? Magyar kutatók fantasztikus felfedezésekre bukkantak

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!