Hirmagazin.eu
Főoldal » A főváros új vezetése nem támogatja a dél-budai centrumkórházat
Belföldi hírek

A főváros új vezetése nem támogatja a dél-budai centrumkórházat

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén kiderült, hogy az ottani többség jelenlegi formájában nem támogatja a dél-budai centrumkórház-beruházást, továbbá nem kíván hozzájárulni az egészségügyi fejlesztések finanszírozásához

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely jó hírként értékelte, hogy szerdán eldőlt, Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot. Ehhez kétszer kellett győzni, mert nem volt elég elnyerni a rendezés jogát, hanem az újonnan választott budapesti vezetést is meg kellett győzni arról, hogy Budapestnek is érdekében áll az esemény megtartása, amelyhez kapcsolódóan Budapest legnagyobb zöld beruházása valósulhat meg – mondta.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

A miniszter ezzel párhuzamosan rossz hírnek minősítette, hogy a fővárosi többség elutasította a Fidesz-KDNP azon két módosító javaslatát, amely a budai szuperkórház eredeti tervek szerinti felépítéséről, valamint arról szólt, hogy a főváros is fordítson 10 milliárd forintot az egészségügyi intézmények korszerűsítésére.

Gulyás Gergely közölte, a főpolgármester kérésére a jövő hétre összehívják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ahol tárgyalhatnak azokról a feltételekről, amelyeket a közgyűlés megfogalmazott. A miniszter elmondta, ezen a találkozón igyekszik majd meggyőzni Karácsony Gergelyt arról, hogy a közgyűlés ne vétózza meg a szuperkórház építését, továbbá arról is, hogy járuljanak hozzá valamivel a budapesti egészségügyi kiadásokhoz, ha valóban prioritásként kezelik azt. A városvezetés pozícióját is hitelteleníti ugyanis, ha egyetlen fillért sem hajlandók egészségügyi ellátásra költeni a 300 milliárd forintos költségvetésből – tette hozzá.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

A miniszter azt mondta, hogy új technikával próbálnak a migránsok az ország területére bejutni: két ponton is az államhatár alatti alagutat fedezett fel a rendőrség. Ezeket a határőrség lezárta, és biztosították, hogy a föld alatt se lehessen Magyarország területére bejutni.

Gulyás Gergely hozzátette: az európai helyeztet is értékelték, megállapítva, hogy lényegesen szélesebb körű bizalmat élvez az Európai Bizottság az előző napi szavazás után, mint amit a bizottság elnöke kapott nyáron. Kitért arra is, hogy a magyar biztos az eddigi legfontosabb portfóliót kapta, és biztosak benne, hogy Várhelyi Olivér Európa és Magyarország javát fogja szolgálni tevékenységével.

Szólt arról is, a főváros feltételeinek többsége a kormány tervei között is szerepel, de van olyan is, amely a jövő évi költségvetésben már benne van, így törvény van róla. Emlékeztetett, a kabinet szerdán hozott határozatot a két érintett kerület, Csepel és Ferencváros ellenzéki többségű képviselőtestületének döntéseiről.

Kiemelte, a kormány egészségügy fejlesztése melletti elkötelezettsége egyértelmű, amit az is mutat, hogy a jövő évi egészségügyi fejlesztésekre 42 milliárd forint áll rendelkezésre az Egészséges Budapest Programban. Karácsony Gergely kijelentéseire reagálva megismételte, Budapesten ma is több CT-berendezés van, mint ahány kerület, de a kormány nyitott az ezek növeléséről szóló egyeztetésre.

A főváros új vezetése nem támogatja a dél-budai centrumkórházat. Hirmagazin.eu

A Gyurcsány-kormány által megkötött négyes metró szerződéssel összefüggő vizsgálatról a miniszter elmondta, az Európai Unió büntetést helyezett kilátásba, ami 50-60 milliárd forint értékű lehet. Tárgyalnak arról, hogy Magyarországot a lehető legkisebb kár érje, és a büntetés a lehető legalacsonyabb legyen.

A dugódíj bevezetéséről megismételte, a kormány nem támogatja ezt. Emlékeztetett, hogy Demszky Gábor korábbi főpolgármester idején vállaltak erre vonatkozó kötelezettséget. Hozzátette: a főváros úgy nyilatkozott, be kívánják vezetni, most várják az erre vonatkozó elképzeléseket. Megjegyezte: ha érkezik a fővárostól olyan kérés, hogy segítsen arról tárgyalni, hogy az Európai Unió mentse fel Magyarországot ezen kötelezettség alól, akkor erre készen állnak. Ugyanakkor a főváros nem fogalmazott meg ilyen kérést, hanem azt jelezte: szeretnék bevezetni a dugódíjat.

Gulyás Gergely elmondta, a központi közigazgatásban megszűnt a szabadságok pénzben történő megváltásának lehetősége, a kormány pedig hajlandó egységes, a polgármesterekre is vonatkozó végkielégítési szabályokat bevezetni, amennyiben erre az önkormányzatoktól felkérést kapnak.

Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyében megfogalmazott kérdésre válaszolva elmondta, alapos a gyanú, hogy zsarolás történt, ami példátlan az eddig is durva viták jellemezte magyar politikai életben. Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint a zsarolás mögött a DK-s Czeglédy Csaba állhat, a tárcavezető azt mondta, erről eddig ő is csak a sajtóban olvasott.

Gulyás Gergely közölte, a katasztrófavédelem napi szinten végez méréseket a Mátrai Erőműnél, de nem talált vegyi határérték-átlépést.

Mátrai Erőmű. Kép: HVG

A miniszter kérdésre úgy fogalmazott, súlyos tévedés összekeverni Varga Judit igazságügyi miniszter és Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő felmenői kommunista rendszerben végzett cselekedeteinek súlyát, ugyanakkor minden esetben, így ebben a kettőben is igaz, hogy senki nem felelős szülei, nagyszülei tetteiért.

A miniszter elmondta, sok helyen, de különösen az Egyesült Államokban kapott nagy visszhangot a Hungary Helps Program, amely azért sikeresebb bármely más nemzetközi segélyakciónál, mert közvetlenül az érintett rászorulóknak, például háborús övezetekben található egyházi közösségeknek, kórházi fenntartóknak biztosít segítséget. Aláhúzta, a világban 245 millió üldözött keresztény él, az ő helyzetükkel szemben pedig nem lehetnek közömbösek, akik érzékenyek a valós emberi jogi kérdésekre.

Gulyás Gergely a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatban emlékeztetett, a kivitelezőkkel aláírták a szerződéseket, így az építkezés körülbelül 3 évig fog tartani.

Jelentősen és ugrásszerűen nőtt a tiltott határátlépési kísérletek száma a szerb-magyar határon – mondta Gulyás Gergely.

A kormány előző napi ülésén áttekintette a migrációs helyzetet. Gulyás Gergely ismertette: 2019-ben 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ebből 2418 ebben a hónapban, minden 11. ilyen kísérlet pedig a múlt héten.

A miniszter azt mondta, hogy új technikával próbálnak a migránsok az ország területére bejutni: két ponton is az államhatár alatti alagutat fedezett fel a rendőrség. Az egyik egy 34 méteres alagút, Csongrád megyében, Ásotthalomnál volt, hatméteres szintkülönbséggel, a másik egy 21,7 méteres alagút Bács-Kiskun megyében, Csikéria település térségében.

Ezeket a határőrség lezárta, és biztosították, hogy a föld alatt se lehessen Magyarország területére bejutni – közölte.

Migráns-alagutakat találtak a déli határon. Kép: Origo

Megjegyezte: a vajdasági magyar közösség több tagja, politikai vezetők is azt jelezték, hogy a térségben a bevándorlók száma aggasztó gyorsasággal nő. Ezért is hangsúlyozzák, hogy a balkáni útvonalon ne induljanak el a bevándorlók, ebben az esetben a magyar-szerb határon, vagy az unió más külső határán kell őket megállítani.

Kérdésre kijelentette, Magyarország továbbra sem tud elfogadni olyan javaslatot, amely kötelező betelepítési kvótát tartalmaz. “Ha ez önkéntes, akkor nekünk nincs mit hozzátenni” – tette hozzá.

Gulyás Gergely beszámolt arról: az európai helyzetet is értékelték a kabinet ülésén, megállapítva, hogy lényegesen szélesebb körű bizalmat élvez az Európai Bizottság az előző napi szavazás után, mint amit a bizottság elnöke kapott nyáron, és lényegesen nagyobbat annál is, amit a Juncker-bizottság kapott korábban.

Kitért arra is, hogy a magyar biztos az eddigi legfontosabb portfóliót kapta, és biztosak benne, hogy Várhelyi Olivér, Európa és Magyarország javát fogja szolgálni tevékenységével. A magyar biztost az egyik legfelkészültebb jelöltként jellemezte a miniszter, aki megjegyezte: az európai uniós dokumentumok világosan rögzítik, hogy egy biztosnak milyen kötelezettségei vannak. Az egész ország sikere ez, bár nagyon sok magyar EP-képviselő volt, aki mindent megtett az ellen, hogy magyar biztosa is legyen a testületnek – mondta.

Kép: Index

Kérdésre adott reakciójában hangsúlyozta, nem állják meg a helyüket Dobrev Klárának, a DK európai parlamenti képviselőjének azon kijelentései, miszerint, kezdeményezni fogja Várhelyi Olivér frissen kinevezett uniós biztos felmentését, amennyiben a kormánytól kapott utasításokat hajt végre. Se utasításra, se felmentésre nincs lehetőség – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint egyértelmű, hogy Várhelyi Olivér sokkal jobban ismeri az unió működését, mint Dobrev Klára. Megjegyezte azt is: Dobrev Klára arra használta fel brüsszeli munkáját, hogy megakadályozza a magyar kormány által jelölt biztos megválasztását.

További felvetésre azt mondta: Dobrev Klára egyházak ügyében folytatott retorikája az Európai Parlamentben a legrosszabb kommunista időszakot idézi.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a kormány döntése értelmében több mint 34 milliárdos többletforrást biztosítanak az egészségbiztosítási alap javára még erre az évre. A vonatkozó határozat megjelent a Magyar Közlönyben.

Gulyás Gergely elmondta: a pluszforrást gyógyszerár-támogatásra, gyógyászati segédeszközök állami támogatására, és a ritka betegségekben szenvedők számára magasabb színvonalú egészségügyi ellátás biztosítására különítették el.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy egy szülő a nyilvánossághoz fordult ritka betegségben szenvedő gyermeke gyógykezelése érdekében.

Kérdésre a tárcavezető közölte: a ritka betegségeknél alkalmazandó kiemelt költségű gyógyszerek esetében, ahogy eddig, a jövőben is az OEP-hez kell egyéni kérelmet benyújtani.

Döntött a kormány: minden 18 év alatti SMA-beteg megkapja a kezelést. Kép: HVG

A tárcavezetőt kérdezték a kórházak adósságállományáról is. Gulyás Gergely azt mondta, az egészségügy finanszírozása akkor lesz rendben, ha az intézményekben nem alakulnak ki adósságok, a szükséges ellátásokra jut elég pénz. Felidézte, 2010-ben 120 milliárd forintos volt a kórházi adósságállomány, ami mostanra jelentősen csökkent. Hangsúlyozta, a kormány minden esetben megvizsgálja, hogy a kórházak igazgatóinak van-e személyes felelőssége az adósság felhalmozódásában, ugyanakkor azt is tudják, vannak olyan ellátási formák, amelyek jelenleg alul-, míg mások felülfinanszírozottak, így szabályos működés mellett is elképzelhető kisebb, vagy nagyobb tartozások kialakulása.

Gulyás Gergely a budapesti repülőteret és a fővárost összekötő út fejlesztéséről azt mondta: folyamatban van ennek a tervezése, Fürjes Balázs államtitkársága foglakozik a kérdéssel. Szeretnék minél előbb megkezdeni a kétszer két sávos út kialakítását – jelezte.

A román nagykövet napokban tett nyilatkozatára, miszerint nem lesz mód az erdélyi gazdák támogatására kétoldalú szerződés hiányában, úgy reagált: egységes gazdasági térség tagjai vagyunk. Várjuk, hogy Romániának milyen kifogása van az ellen, hogy Magyarország a román gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul az erdélyi térség támogatásán keresztül – fűzte hozzá a miniszter.

Az államháztartási hiány várható alakulásáról úgy vélekedett: a jelzettnél úgy tűnik rosszabb semmiképp nem lesz, de jobb lehet.

MTI, kormany.hu, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Az MSZP nem árulja el, hogy mi az, ami nem tuti, és mit ne csináljunk

Géza

Bács-Kiskun felé fordultak a migránsok?

Edit

Hetvenöt éve szállta meg Magyarországot a náci Németország

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!