Hirmagazin.eu
Főoldal » A fogzománc kijavítja magát egy új foggél segítségével
Egészség - betegség

A fogzománc kijavítja magát egy új foggél segítségével

A kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy foggélt, amely megkímélheti az embereket a kellemetlen fogtömésektől. A termék jelenleg még tesztelés alatt van.

A fogzománc a fogak külsejét borító kemény védőréteg, amely a savaktól és a folyamatos rágástól elvékonyodhat, így fogszuvasodás alakulhat ki a fogon. Ezt szükséges betömni, hogy ne romoljon tovább a fog állapota – olvasható a New Scientist cikkében.

Mivel a tömések idegen anyagból készülnek, mint a fém, porcelán vagy gyanta, nem kötődnek teljes mértékben a fog felületéhez, és előfordul, hogy meglazulnak.

A probléma elkerülése érdekében Tang Ruikang és munkatársai a kínai Zhejiang Egyetemen kifejlesztettek egy gélt, amely kalciumot és foszfátot tartalmaz – amelyek a fogzománc építőelemei –, és ezzel próbálták meg arra serkenteni a zománcot, hogy javítsa ki önmagát.

A gélt emberi fogon tesztelték, amelyet eltávolítottak a sav okozta károsodás miatt. A fogat 48 órára egy tartályba helyezték, amelyben a folyadék hasonlított az emberi szájban  megtalálható anyagokra.

A gél stimulálta az új fogzománc növekedését, és a mikroszkópos vizsgálat során kiderült, hogy ugyanolyan mennyiségben tartalmazott kalciumot és foszfátot, mint a rendes fogzománc.

Bár az új zománcréteg 400-szor vékonyabb volt, mint az eredeti réteg, Tang szerint a gélt folyamatosan alkalmazva pótolható lesz a hiányzó mennyiség.

A kutatók most egereken tesztelik a gélt, és remélik, hogy hamarosan embereken is kipróbálhatják.

hirado

Hasonló hírek

Így néz ki egy dohányzó kismama ultrahangos képei…

info

A koraszülött gyerekek többsége kinövi az asztmát

info

Kockázatokat rejtenek a behurcolt egzotikus vírusok

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------