Hirmagazin.eu
Főoldal » A fogvatartott gyerekek megkínzásával vádolják az iraki hatóságokat
Külföld

A fogvatartott gyerekek megkínzásával vádolják az iraki hatóságokat

Egyre több kérdést vet fel az Iszlám Államtól visszafoglalt területeken élő gyerekek ügye – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A legtöbben egész eddigi életüket a terrorállamban élték le, szakemberek szerint nehéz lesz őket visszasegíteni a társadalomba. Irakban közben állítólag másfél ezer olyan kiskorút tartanak fogva, akik kapcsolatban állhattak a terrorszervezettel.

Elmenekültek az Iszlám Állam utolsó szíriai bástyájából, mégis a dzsihadista csoportot éltették burkába öltözött nők egy felvételen. Szerdán ismét százakat hoztak ki Baghúzból, a települést ostromló Szíriai Demokratikus Erők. A kurd-arab fegyveresek az Iszlám Állam feltételezett harcosait elkülönítették a civilektől, akiket az észak-szíriai Al-Hol-ba szállítanak tovább – hangzott el az M1 Híradójában.

Az al-hol-i sátortáborban éppúgy jelen vannak a dzsihadisták rémuralmának áldozatai, mint a terrorszervezet harcokból kimaradó támogatói is, rengeteg gyermek is. Sokan olyan fiatalok, hogy gyakorlatilag egész eddigi életüket a dzsihadista terrorállamban élték le.

A velük foglalkozó szakemberek szerint gyakran szorongás jeleit mutatják, visszahúzódóak vagy éppen agresszívek, sokan rémálmoktól szenvednek és ágyba vizelnek. Akadnak idősebbek is, akiket az Iszlám Állam tagjai – esetként saját szüleik – megpróbálhattak radikalizálni és beszervezni. Nem tudni hányuknál sikerült ez, és egyelőre az sem világos, hogyan kezelik majd őket.

Gyermekeket tarthatnak fogságban Irakban?

A szomszédos Irakban már szembenéztek ezekkel a problémákkat, hiszen ott minden területet visszafoglaltak már az Iszlám Államtól.

A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet azonban túlkapásokkal vádolta meg az iraki hatóságokat. Például azzal, hogy időnként kínzásokkal kényszerítik ki a beismerő vallomásokat a gyermekekből. A szervezet friss jelentése szerint másfél ezer gyermeket, köztük csaknem 200 külföldit tartanak fogságban Irakban, akik egy részét látszólag alig köti valami az Iszlám Államhoz.

Egy 15 évesen letartóztatott fiú például arról mesélt, hogy a dzsihadisták megszállták a települését és bezárt az iskola. Azt állítja csak ezután kereste fel az Iszlám Államot, mert tanulási lehetőséget ajánlottak.

Irak nem reagált

A Human Rights Watch szerint a nemzetközi jog szerint még a gyermekkatonákat is elsősorban áldozatként kell kezelni, és segíteni kell visszailleszkedésüket a társadalomba.

Az iraki kormány egyelőre nem reagált. A kurdisztáni autonóm régió részéről korábban tagadták, hogy rosszul bánnának a fogvatartott kiskorúakkal és azt közölték, hogy segítik visszailleszkedésüket a társadalomba.

forrás: M1

Hasonló hírek

Észak-Korea új típusú taktikai fegyvert tesztelt

Géza

Csökkentik a migránsok támogatását Ausztriában

Mazsi

Bekeményít migránsügyben az EU

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------