Hirmagazin.eu
Főoldal » A foglalkoztató teendője kereseti korlát túllépése esetén
Gazdaság

A foglalkoztató teendője kereseti korlát túllépése esetén

Gyakori kérdés, hogy a foglalkoztatónak van-e bármilyen bejelentési kötelezettsége, ha a foglalkoztatott személy túllépi a rá vonatkozó kereseti korlátot?

Elvben nincs teendője, de a gyakorlatban munkáltatói és foglalkoztatotti érdekből mégis figyelni kell erre a szempontra.

A válaszunk a bevezetőben feltett kérdésre (legyen szó korhatárt be nem töltött nyugdíjasról, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyről, vagy rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülő megváltozott munkaképességű személyről) egyértelmű nem. Annál is inkább, mert a kereseti korlát számítása során valamennyi jogviszonyból származó jövedelmet figyelembe kell venni, miközben az egyes foglalkoztatóknak nem lehet információja a biztosított másutt szerzett jövedelméről.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 97. § (5) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a nyugellátásban részesülő személy tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra jogosultságát vagy a nyugellátás folyósítását érinti. Ez az előírás tehát a nyugdíjast, illetve a korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülő személy számára írja elő a bejelentési kötelezettséget, ha a kereseti korlátot estelegesen túllépi.

A nyugellátásban részesülők közül kereseti korlát csak a korhatárt be nem töltött nyugdíjast érintheti a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyából (tehát az Mt. szerinti munkaviszonyából nem!), vagy kiegészítő tevékenységű egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyából származó jövedelme tekintetében.

adozona, Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Hasonló hírek

Drágulhat a sör a klímaváltozás miatt! Oszd meg!

Géza

Megújult a fővárosi Millenáris park

Géza

Bármikor megérkezhet az ápolók 20 százalékkal megemelt bére..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!