Főoldal > Hírek > Főhírek > Belföldi hírek > A Fidelitas az igazságszolgáltatási szervezetek és “Soros György által pénzelt civilek” kapcsolatát firtatja
A Fidelitas az igazságszolgáltatási szervezetek és "Soros György által pénzelt civilek" kapcsolatát firtatja
Szabó Krisztián Szilárd, a Fidelitas országos alelnöke (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A Fidelitas az igazságszolgáltatási szervezetek és “Soros György által pénzelt civilek” kapcsolatát firtatja

Hirdetés

A Fidelitas az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzése érdekében arra kéri a Legfőbb Ügyészség, a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetőit, nyilatkozzanak arról, hogy munkakapcsolatban állnak-e szervezeteik “a Soros György által pénzelt civilekkel”.

Szabó Krisztián Szilárd, a Fidelitas alelnöke az OBH Szalay utcai épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján felidézte: két hete a Magyar Ügyvédi Kamarához és a Budapesti Ügyvédi Kamarához fordultak, arra kérve vezetőiket, nyilatkozzanak, hogy milyen mértékben működnek együtt “a Soros György által pénzelt Magyar Helsinki Bizottsággal”. Mint mondta, kérdéseikre a mai napig nem kaptak választ. Hozzátette: sajtóhírek szerint

Soros György kísérletet tesz arra, hogy nemcsak az ügyvédi kamarákra, de az ügyészekre és bírákra is “kiterjessze befolyását”.

A Fidelitas az igazságszolgáltatási szervezetek és "Soros György által pénzelt civilek" kapcsolatát firtatja

Szabó Krisztián Szilárd, a Fidelitas országos alelnöke (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A jogbiztonság alapvető követelménye, hogy az ügyészek és bírák befolyásmentesen végezhessék munkájukat – szögezte le, megjegyezve, hogy ezért az igazságszolgáltatás függetlenségének legfőbb felelőseihez, a Kúria, az OBH és a Legfőbb Ügyészség vezetőihez fordulnak a befolyásolási kísérletre vonatkozó kérdéseikkel. Mint mondta, bírósági és ügyészségi vezetőktől választ várnak arra, hogy munkakapcsolatban állnak-e a szervezetek Soros György által pénzelt bármilyen civil szervezettel, különös tekintettel a Magyar Helsinki Bizottságra, az Amnesty Internationalra és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetre. Arra is kíváncsi a Fidelitas, hogy a szervezetek részt vettek-e 2010 után bírák képzésében, és ha igen, akkor ezért kaptak-e bármiféle közpénzt.

Azt is tudni szeretnék, megfelel-e a valóságnak, hogy jelenleg ítélkező bírák Magyarország ellen folytatott nemzetközi bírósági eljárásokban Soros-féle szervezeteket bíztak meg képviselettel, és a szervezetek hathatós támogatását élvezték – mondta.

MTI

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: