Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

„A fiamék osztályából ma hazaküldtek 10 diákot, mert nincsenek beoltva” – Az iskolákban rosszabb a helyzet mint valaha, élesedik az oltott-oltatlan ellentét ott is

Tegnap Maruzsa Zoltán elmondta, hogyan érinti a járvány a közoktatási intézményeket. Többféle intézkedést is felsorolt. A legtöbb szülő azonban, ahogy a járvány korábbi hullámaiban elrendelt iskolabezárásoknál, most is komoly nehézségekkel szembesül. Súlyosítja a helyzetet, hogy sokan úgy érzik: azok a diákok, akik karanténba kényszerülnek, behozhatatlanul lemaradnak a tanulással, hacsak nem az egész osztály van karanténban, mert akkor „jár” a digitális oktatás. A szülők pedig ismét ott tartanak, hogy miként oldják meg gyermekek felügyeletét. És akkor az oltott-oltatlan ellentétről még nem is beszéltünk.

Maruzsa államtitkár tegnap azt mondta, egy hónap alatt az iskolai osztályok 1 százalékos érintettsége mostanra megnőtt, szeptembertől mostanáig pedig osztályokkal, óvodai csoportokkal kapcsolatos tanügyi intézkedés az esetek 3,7 százalékában fordult elő. Ez az óvodai csoportoknál szünetet jelent, az alsóbb évfolyamoknál – ahol az oltás még nem lehetséges – digitális oktatást, a felsőbb évfolyamoknál pedig csak az oltatlanok kerülnek karanténba.

Az adatok csalókának tűnnek, hiszen az egy-egy gyereket és családot érintő intézkedésből vélhetően sokkal több van, mint a diákok csoportjait érintő tanügyi intézkedésből.

Annak kiderítésére, hogy mit tesznek a szülők, közvélemény kutatást tartottunk a Blikk legnagyobb közösségi felületén. A hozzászólásokból a korábbiaknál is rosszabb és a szülők számára nehezebben kezelhető helyzet képe rajzolódik ki, még akkor is, ha tekintetbe vesszük, hogy a korábbi járványhullámok idején sokan alakítottak ki saját, családi „protokollt” efféle vészhelyzetekre, mikor a gyerekekre valakinek vigyázni kell, közben a szülőnek meg munkába kellene járnia.

A legjellemzőbb történetek:

A hozzánk érkező történetekből az derül ki, hogy nem minden iskolában egységesek az intézkedések, legalábbis egy részük, több szülő is nehezen kezeli a helyzetet. Vannak, akik viszont már belenyugodtak, hogy „ez van”. Ami kiderül: látszólag sokkal több gyerek érintett, mint korábban, és már az iskolákon belül is élesedik az oltott-oltatlan ellentét.

Ha a szülő covidos, van, ahol az osztály online oktatást kap:

„Nálunk ezen a héten online oktatás van, mivel az egyik szülő covidos lett. Gyermekének is teszt lett csinálva, ami neki is pozitív, szerencsére semmi bajuk. Ja, és tavalyi karantén annyi változott: 10 napból csak 7 lett és már nem ellenőriznek” – írta Szilvia.

Nem csak akkor van gond, ha a gyerek beteg, hiszen ha a szülő az, ki vigyáz a kicsikre?

„Pénteken tesztelték a majd’ 10 éves fiam, tegnap kaptuk meg a pcr eredményét, pozitív! Szerencsére ő is és a húga is jobban vannak, de én és a férjem egyre rosszabbul…” – írta Andrea.

Hány százalék?

„Nálunk a nyolc osztályból csak 3 van jelen, azok is foghíjasan” – írta egy másik szülő, Éva.

Nem jó így?

„A 24 osztályból nálunk 12 volt, vagyis pont a fél iskola volt egyszerre karanténban péntekig. Közel 700 gyerek jár az iskolánkba. Volt olyan, hogy jöttek most hétfőn, de már mentek is újból haza… semmi értelmét nem látjuk ennek. 2 hét bezárás fertőtlenítés elzárás, no kontakt kellene… talán akkor visszaesne” – írta egy másik szülő, aki szerint így nincs értelme az oktatásnak. Sokan azonban más véleményen vannak. Főleg azok, akik nem tudják hova tenni a gyermeküket.

Hosszú karantén:

„A gyerekem okt. 28-tól volt itthon. Közbejött a szünet, aztán pozitív teszt, még 10 nap karantén. Ma ment először. Most írt, hogy az osztálytársa pozitív, holnaptól két hét osztálykarantén. Borzasztó ez már” – írta egy kétségbeesett anyuka.

Nem mindenhol egyforma:

„Az unokám 6. osztályos. 2 covidos gyerek volt az osztályban, de csak azok mentek karanténba akik előtte, mögötte és mellette ülnek. Szerintem ez egy kicsit furcsa” – írta egy nagymama.

Félelem:

„És én is kezdek félni, hogy elkapja a gyerek, hazahozza és terhesen még én is elkapom, szörnyű ami itt folyik!” – írta egy aggódó kismama.

Miért?

„Mikor nem volt ennyi beteg, akkor bezártak az iskolákat, amikor pedig sok a beteg a gyerekeknél is, akkor nem zárják be…” – írta egy hozzászóló.

Ha nagy a család:

„Nagycsalád (5 gyerek). 2 hónap alatt a 8. karanténunkat töltjük, ebben volt csak suli és ovi miatti karantén, illetve betegség is. Ha így haladunk, lassan osztályozó vizsgát kell tennie a gyerekeknek. A barátnőm egyedülálló szülő: 1 hónap alatt betegség nélkül a kislányának 20 nap karantén. Meddig megy ez? 3 ‘hullámon’ át meg kellett oldani a gyerekfelügyeletet az online alatt. Már mindenkinek volt ideje kigondolni, hova tegye a gyereket, hogy dolgozni tudjon. Így csak a rohadt hiányzások gyűlnek, a gyerekek lemaradva, a tanárok azt sem tudják mit, hogy és mikor tanítsanak, ha vannak egyáltalán az osztályban, vagy őket hogy pótolják ha lebetegszenek? Agyrém” – írta Anikó.

Oltott-oltatlan

„A mi iskolánkban jelenleg a védő néni a 9 éves gyerekeket piszkálja, akinek a szülője nincs beoltva. A gyerek sértődötten jött haza, s mesélte el a sztorit. Felháborító ez az egész.”

„Ott a védőnő… Tőlünk nem messze a tanártól kapta az ívet a gyerek, hogy milyen felelőtlenek a szülei meg, hogy vegye/vegyen rá minket, hogy oltakozzunk…”

Az oltatlanok és oltás szkeptikusok nem tudnak mit kezdeni a helyzettel:

„A 14 éves fiam jelenleg karanténban van, mert a némettanára covidos lett. 8.-os, pályaválasztás előtt. Online oktatás nincs, mert oltható korosztály. Az osztály oltott fele suliban. Aki meg oltatlan, az nem számít. Egyetlen tanára van, aki a krétába beírja a leckét és a tanulni valót. A többi semmit sem tesz. Oldja meg a gyerek. 5 főnek kellene csak elküldeni az aznapi anyagot, de nem. Mert minek? De ha visszamennek, tuti dolgozatok tömkelege várja majd őket” – írta eg,y a hozzászólása többi részéből láthatóan oltás szkeptikus anya. Azonban az ő véleménye annyiban nem egyedi, hogy néhány helyen valóban lemaradásban lesz az a gyerek, akinek otthon kell maradnia. Sok iskolában megfelelően kiadják a feladatokat a Kréta-rendszeren keresztül nekik is, van azonban olyan hely, ahol nem. Tehát az oltásellenesség nem pártolandó, de ennek ne a gyerekek igyák meg a levét!

Aki oltott, mehet:

„A lányom osztálya karanténban, az egyik osztálytársuk covidos. Az oltottak és azok a gyerekek, akik hiányoztak, amikor a beteg gyerkőc még járt, mehetnek suliba.”

“A fiamék osztályából ma hazaküldtek kb. 10 diákot (11. osztály), mert nincsenek beoltva, 10 nap karantén. A többieknek megnézték a covid kártyát!”

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Illusztráció: Northfoto

Hasonló hírek

Kiszelly: A németek szerint a bevándorlók 10 százaléka integrálható

Edit

Orbán Viktor: Magyarországgal szemben senki ne beszéljen tiszteletlenül!

Géza

Fegyőr: “Ha én miniszterelnök lennék”..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------