Image default
Belföldi hírek

A felfelé ívelő amerikai-magyar kapcsolatok jele: Új amerikai nagykövete van Budapestnek

Szakértők szerint Trump hivatalba lépése óta pozitív irányba mozdultak el az amerikai-magyar kapcsolatok, aminek egyik hozadéka, hogy új amerikai nagykövete van Magyarországnak.

Dósgazdag ékszerés Magyarország új amerikai nagykövete

A diplomata szenátusi meghallgatásán hangsúlyozta, hogy szoros együttműködést tervez a magyar kormánnyal, elsősorban a biztonságpolitikai és gazdasági kérdésekben. A téma kapcsán Varga Gergely a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője az M1 Ma este műsorában fejtette ki a véleményét.

David B. Cornsteinnek minden bizonnyal magyar felmenői is vannak. Alapvetően nagyon sikeres üzletember, aki New York állam Republikánus Pártja körül évtizedek óta aktívan jelen van a politikában, New York város közéletében is. A város gazdasági tanácsának vezetőségi tagja volt – mondta Varga.

Az új nagykövet és családja

Trump számára fontos, hogy migráció kérdésében hasonló vagy ugyanolyan nézeteket valló európai államokat is felmutathasson az amerikai közvéleménynek. Egyfajta politikai szimpátiáról, érdekazonosságról van szó, amelynek egyik jele, hogy a korábbi amerikai nagykövetekhez képest a „Cornstein korszak” változást hozhat. Már az elmúlt fél, egy év nyomán is jelentős változások következtek be. Az utóbbi hetekben például több kétoldalú, magas rangú találkozó is volt. Szijjártó Péter a minap Washingtonban járt, ahol 2012 ősze óta nem volt példa rá, hogy külügyminiszteri szinten fogadtak volna valakit Budapestről. Felívelő szakaszba kerültek az amerikai-magyar kapcsolatok – jelentette ki a szakértő.

Az amerikai-orosz viszonyt illetően Trump politikája meglehetősen „kettős”, mivel a pragmatikus kapcsolatokat szorgalmazza Putyin elnökkel. De ha tényleges amerikai intézkedéseket nézzük – akár a kelet-európai haderő-átcsoportosítást, akár újabb amerikai szankciók Oroszországot érintő behozatalát tekintjük – egy meglehetősen keményvonalas amerikai külpolitika képét kapjuk – nyilatkozta Varga Gergely szakértő.

Forrás: M1, Ma este

Hasonló hírek

Eldőlt: a méheknek is lesz világnapjuk

Géza

Kilépnek a radikálisok a baloldalra tartó Jobbikból! Az egri alapszervezetben pl. csak heten maradtak!

Géza

Hátborzongató dolog történt Szombathelyen: lecsapott a matató ménkű

Mazsi