Hirmagazin.eu
Főoldal » A félelmetes űrhajókra hajazó képződmények után jönnek a látványos tubák
Időjárás

A félelmetes űrhajókra hajazó képződmények után jönnek a látványos tubák

A szupercellákat a falfelhőkről lehet felismerni, forgó rotációs mozgást végeznek, gyakran kísérik viharos erejű széllökések és jégesők – magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A szupercella röviden: egy nagyra nőtt zivatarfelhő, ami forgó mozgást végez és a felhőtetője akár 10-12 kilométeres magasságba is felnyúlhat, különös ismertetőjele igen látványos, nevezetesen a peremfelhő, illetve falfelhő – fejtette ki az InfoRádiónak Simon Gergő. Látványa meglehetősen félelmetes, mintha egy „hatalmas űrhajóra hajazó képződmény” lenne.

Forgórotációs mozgást végez, és igen erőteljes feláramlás történik benne, ennek hatására

a szupercellákat gyakran kísérik viharos erejű, károkozó széllökések, illetve nagy szemű jégeső, amihez felhőszakadás is párosul,

vagyis nagyon rövid idő alatt 20-30, esetleg 50 milliméternyi csapadék is lezúdulhat – tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A szupercellák a medárdi időszakot követően szinte napról napra váltották egymást Magyarország felett. Kezdetben egycellás zivatarként indult a fejlődésük, majd a zivatarfelhők álltak össze, és miután a légkörben igen kedvező peremfeltételek voltak, ennek hatására nagy kiterjedésű szupercellákká tudtak fejlődni – magyarázta a szakember, megemlítve, ezek méretük nagyságától függően is megkülönböztethetőek, egyéb jellemzőjük azonban ugyanaz.

Simon Gergő kiemelte: a szupercellák kialakulásának alapját képezi a légkörben meglévő potenciális energia, ami gyakorlatilag a napsugárzás és az apró felhőrészecskéknek a feláramlásából jön létre. Amikor ez az úgynevezett konvektív energia összpontosul, lásd az elmúlt napok időjárása, amely során meleg, nedves levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, nagy labilitási indexet okozva, megnő az esély a szupercellák kialakulására. Mindemellett a szélnyírás, vagyis a szél magassággal történő változása is kedvezően hatott ezen nagy léptékű képződmények kialakulására, amit korábban Kazincbarcikán vagy épp a hétvégén a fővárosban lehetett tapasztalni – tette hozzá.

Mindemellett a Kárpát-medencében jelenleg egy úgynevezett

bárikus mocsárhelyzet is van, ami azt feltételezi, hogy szinte bárhol és bármikor kialakulhatnak záporok és zivatarok

– jegyezte meg Simon Gergő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az elkövetkezendő napokban is előfordulhatnak hasonló időjárási körülmények, igaz, a keddi napot leszámítva az előttünk állók 2-3 napban nem valószínű hevesebb esemény, miután már nincs annyi energia a légkörben, mint az elmúlt napokban. Most is érdemes azonban az eget figyelni – tette hozzá végezetül –, miután úgynevezett tubák alakulhatnak ki, amik szintén nagyon látványos légköri jelenségnek tekinthetők.

Nyitókép: Időkép/Jakabné Tahirák Mónika

Kapcsolódó hang

Mi a szupercella? – Simon Gergő, OMSZ
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Augusztus utolsó hétvégéjén még megmutatja legforróbb arcát a nyár: tomboló hőséggel búcsúzik az évszak

Mazsi

Ne higgyen a napsütésnek – jégesőre figyelmeztetnek!

Edit

Magyarország – országos időjárás előrejelzés 3+30 napra, és aktuális időképek országszerte (Olvasd el, tanulmányozd a képeket és hallgasd meg!)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!