Főoldal » A fekete tea is segíthet a fogyásban
Életmód hírek

A fekete tea is segíthet a fogyásban

Egy friss kutatás szerint a fekete tea némi segítséget nyújthat a fogyásban a bélbaktériumokra gyakorolt hatása révén. A tanulmány szerint a zöld tea ugyancsak segíthet a testsúly csökkentésében, ám az kissé másként fejti ki a hatását.

A fekete tea is segíthet a fogyásban (Forrás: servingjoy.com)

A (fekete) teával kapcsolatosan már több olyan tanulmány is napvilágot látott, amelyek különböző pozitív hatásokról számolnak be. Így például egy kínai kutatás szerint a napi teafogyasztás segíthet a szellemi hanyatlás megelőzésében, és egy korábbi kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a kávé és a tea is csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát.

A tea és kávé rendszeres fogyasztása jót tehet a máj egészségének, sőt, most kiderült az is, a fekete és zöld tea is nyújthat némi segítséget a fogyókúrázóknak. (Persze, nem mindegy, hogyan isszuk a teát!)

A tanulmány vezető szerzője, Susanne Henning (University of California, Los Angeles) kollégáival a közelmúltban a European Journal of Nutrition nevű lapban publikálta a kutatásuk eredményeit.

A fekete és zöld teákban egyaránt találhatóak polifenolok. Ezek az antioxidánsok védik a sejtszerkezeteket a szabad gyökök okozta károktól. A zöld teában található polifenolok a véráramba és a szövetekbe jutnak, és korábbi tanulmányok szerint úgy változtathatják meg a máj energia metabolizmusát, hogy azzal elősegítik a fogyást.

Susanne Henning azt mondta, új kutatásuk szerint a fekete tea egy speciális mechanizmus révén – a bélben található baktériumokra gyakorolt hatásával – ugyancsak hozzájárulhat a jobb egészséghez és a fogyáshoz.

A kutatócsoport négy csoportra osztotta az egereket, mind a négy csoport eltérő étrendet fogyasztott. Az egyik egércsoport zsírban és cukorban gazdag étrendet evett, egy másik ugyanilyet zöldtea kivonattal, a harmadik magas zsír- és cukortartalmú étrendet fekete tea kivonattal, míg a negyedik cukorban és zsírban is szegény táplálékot kapott.

Később a kutatók májszövet-mintákat vettek az állatoktól, és mérték a zsír arányát, valamint a vastagbélből vett minta alapján vizsgálták a bélbaktériumok diverzitását, sokféleségét is.

A négyhetes kísérlet végén a kutatók megfigyelték, hogy a zöld és a fekete teát fogyasztó egércsoportok is leadtak súlyukból, és ahhoz hasonlóvá vált a testtömegük, mint a zsírban és cukorban szegény étrendet folytató fajtársaiké. Mindkét típusú tea kivonata mellett nőtt azoknak a bélbaktériumoknak a mennyisége is, amelyek az ideálisabb testtömeggel hozhatóak összefüggésbe, és csökkent azok mennyisége, amelyek viszont az elhízással állhatnak kapcsolatban.

A kutatók megjegyezték, hogy a fekete és a zöld tea eltérő módon voltak hatással az egerek májának anyagcseréjére, miután a zöld teában található „kisebb” molekulák könnyebben a véráramba és szövetekbe jutnak, és így közvetlenül a májba jutva gyakorolhatnak arra hatást.

A fekete tea esetében viszont a molekulák ehelyett a bélrendszerben maradnak, ahol elősegítik a „barátságos” bélbaktériumok mennyiségének emelkedését, és egyben olyan metabolitokat képeznek, amelyek segítik a máj energia-metabolizmusát.

Összességében a kutatók úgy vélik, a kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy a fekete tea éppen olyan pozitív hatással lehet az egészségre, mint a zöld tea – amelyről azonban szélesebb körben elterjedt ez a vélekedés.

Forrás: eloben.hu / medicalnewstoday.com

Képek: femface, drinkpreneur

Hasonló hírek

4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

Géza

Ételek, amelyeket tilos lefekvés előtt enni

Géza

Lipolízis- az új fogyókúrás technika

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------