Hirmagazin.eu
Főoldal » A Fehér Ház cáfolja Emmanuel Macron francia államfő kijelentését
Külföld

A Fehér Ház cáfolja Emmanuel Macron francia államfő kijelentését

A Fehér Ház szóvivője cáfolta Emmanuel Macron francia államfőt, aki egy vasárnapi televíziós interjújában azt állította: „meggyőzte” Donald Trump elnököt arról, hogy az Egyesült Államok ne vonuljon ki Szíriából.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője hétfőn leszögezte: nem változott az amerikai kormányzat álláspontja a szíriai szerepvállalásról.

„Az elnök egyértelműen megmondta: az a célja, hogy az amerikai erők kivonuljanak Szíriából,  mihelyt az  lehetséges” – fogalmazott a szóvivő.

Washington korábban többször is hangsúlyozta, hogy szíriai jelenléte csupán addig indokolt, amíg nem sikerül legyőzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szír földön harcoló egységeit. A múlt héten szombatra virradóra – az Egyesült Királysággal és Franciaországgal közösen – végrehajtott légicsapás egyszeri volt, és célja a kelet-gútai térségben lévő Dúma városában április 7-én elkövetett vegyifegyver-támadás megtorlása, elrettentés a további vegyifegyver-támadásoktól, illetve a szíriai vegyifegyver-készletek megsemmisítése volt – hangzott a washingtoni közlemény.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a damaszkuszi kormányzatot tartják felelősnek a vegyifegyver-támadásért, s mint a Fehér Ház szóvivője pénteken közölte: „nagyon megbízható” hírszerzési információk megerősítik, hogy az ideggázzal elkövetett támadásért Damaszkusz a felelős.

A francia ellenzék a parlamenti vitában kétségeit fejezte ki a légicsapásokkal kapcsolatban

A szocialisták kivételével valamennyi francia ellenzéki párt kétségeit fejezte ki hétfőn a nemzetgyűlésben a szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen az amerikai, brit és francia harci gépek által végrehajtott légicsapásokat illetően.

WASHINGTON, DC – APRIL 10: U.S. President Donald Trump speaks during a meeting with the Emir of Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, in the Oval Office at the White House, on April 10, 2018 in Washington, DC. President Trump has announced that he canceled his upcoming trip to the 8th annual Summit of the Americas in Lima, Peru. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

A francia alkotmánynak megfelelőn a szombatra virradó éjjel a köztársasági elnök által elrendelt katonai akcióról szavazás nélküli vitát rendeztek a parlament alsóházában, ahol a jobbközép Köztársaságiak, a radikális jobboldali Nemzeti Front és a radikális baloldali Lázadó Franciaország is ellenérzését fejezte ki, míg a „Köztársaság lendületben” nevű kormánypárt és az ellenzéki szocialisták Új baloldal nevű csoportja jelezte, hogy támogatják az államfő döntését.

Vitaindítójában Edouard Philippe miniszterelnök Emmanuel Macron államfő vasárnapi esti tv-interjújának legfőbb érveit ismételte meg.

„2017 májusban a köztársasági elnök egyértelműen meghúzta a határvonalat: egy bizonyítottan a szíriai erőknek tulajdonítható vegyi támadás azonnal választ követel. A válaszunk igazolható minden szempontból. A kivitelezésében arányos volt” – mondta a kormányfő. „Határozott üzenetet küldtünk, világos üzenetet, erős üzenetet. Azt akartuk jelezni, hogy semmilyen katonai győzelem nem érhető el büntetlenül vegyi fegyverekkel” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a francia titkosszolgálatok bizonyítékai alapján döntött az államfő a beavatkozásról.

 

A vitában, ahol viszonylag kevés képviselő jelent meg, a miniszterelnök nehéznek és legitimnek nevezte Emmanuel Macron döntését, jelezve, hogy az államfő „az erő alkalmazása előtt mindent megpróbált politikai és diplomáciai úton, hogy észre térítse Damaszkuszt”.

Christian Jacob, a jobbközép Köztársaságiak frakcióvezetője szerint „nem bizonyított a szíriai francia beavatkozás értelme”.

„Attól tartunk, hogy az (ENSZ) felhatalmazás nélküli beavatkozással Franciaország még inkább elszigetelődik a világnak ebben a térségében, ahol a kapcsolatai lehetővé tették volna, hogy a történelmének megfelelő szerepet játsszon” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Hasonló érveket hozott fel a radikális baloldal és a radikális jobboldal is

„A nemzetközi jogban, kizárólag megalapozott bizonyítékok alapján léphetünk fel” – mondta Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország vezetője, aki az ENSZ felhatalmazás hiánya mellett a regionális szervezetek, mégpedig az Arab Liga véleményének figyelmen kívül hagyását is a kormány szemére vetette.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke szerint „a köztársasági elnök jól tudja, hogy megsértette a nemzetközi jogot, és most megpróbálja a nemzetközi legitimitás fogalmát létrehozni”.

Emmanuel Macron a vasárnap esti tv-interjúban elmondta, hogy „az ENSZ Biztonsági Tanácsának három állandó tagja avatkozott be a nemzetközi legitimitás legszigorúbb keretében, a vegyi fegyverek használatát tiltó egyezmények megsértése miatt anélkül, hogy háborút hirdetett volna Bassár el-Aszad rezsimje ellen”.

„Nagyon pontosan céloztuk a nemzetközi joggal ellentétes vegyifegyver-létesítményeket és semmilyen kárt nem okoztunk az oroszoknak” – hangsúlyozta a francia elnök.

Emmanuel Macron megerősítette, hogy a légicsapások nem jelentenek hadüzenetet Szíria ellen, a hét éve tartó konfliktusból Franciaország továbbra is a politikai megoldást látja kiútnak, és egyelőre nem sürgeti Bassár el-Aszad elnök távozását sem.

Forrás: MTI

Képek: erdekesvilag, CNN, Y103FM Barbados

Hasonló hírek

Zágráb szerint működik a B-terv

Edit

Moszkva szigorúbb szankciókra számíthat, ha a szakadárok újabb területeket próbálnak elfoglalni

info

Szomorú rekord: negyed évszázada nem volt ennyi terrortámadás

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------