Hirmagazin.eu
Főoldal » A fapadló kíméletes tisztítása
Otthon, lakberendezés, kert

A fapadló kíméletes tisztítása

A szőnyegtisztításnak, a linóleum- vagy járólap takarításának megvannak a hatékony módszerei – ám a fapadló más, egészen másképp kell rá vigyázni. Lássuk, hogyan tisztíthatjuk megfelelően!

A fapadló kíméletes tisztítása

A fapadló nemcsak természetes, hangulatos környezetet varázsol körénk, de a közhiedelemmel ellentétben tisztítani sem nehéz. Fenntartása nem igényel speciális erőfeszítéseket, hosszú évekig nagyon jól használható. A régi padlókat, amelyek már „kiszolgálták” a házat, lehet teljesen új fapadlóra cserélni, mindössze egy nap alatt.

Ha tudjuk, hogyan tisztítsuk, fényezzük jól a fapadlónkat, nagyon impozáns hatást kelt majd és sokkal tágasabbnak tűnnek a helyiségek.

Többféle tanácsot lehet adni a fapadlókkal kapcsolatban, ám van néhány tipp, mely különös figyelmet igényel, főleg, ha a padló foltjairól van szó. Hogyan tartsuk tisztán, fényesen és foltmentesen a fapadlót?

1.  A fapadló felmosása

A legegyszerűbb módja a fapadló takarításának a felmosás, egy nedves, de a vizet semmiképp sem csurgató felmosóval. A felmosást azonban csak felseprés vagy porszívózás után végezzük. Győződjünk meg róla, hogy minden piszok és porcica, esetleg apró kő eltűnt, amelyek elcsúfítják vagy felkarcolhatják a padlót.

2. A fapadló tisztítására alkalmas szerek

Vannak fapadlók, melyeket speciális bevonattal készítenek, poliuretánnal. Ez adja a fának fényes és csillogó külsejét, mintha csak műanyaggal lenne bevonva. Léteznek egyéb bevonatok is viasszal, olajjal, melyek a felületen egyfajta biztosítékot, megerősítést adnak. Ezek a bevonatok védik a fát a durva elemek, sérülések, tárgyak leesése ellen. Bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő padlótisztító szert használunk! Bár a sima víz is tisztítja ezeket a padlókat, ragyogóvá változtatva őket, érdemes a speciális bevonatú padlóknál segítségül hívni az ezekre kialakított tisztítószert is.

3.Fontos mozzanatok, amit érdemes észben tartani a fapadló gondozásánál

A bútorok sajnos nyomot hagynak a fapadlókon. Győződjünk meg arról, vannak-e védő felszerelések a bútorlábakon, mert ezek rengeteget tesznek a padló védelméért. Azok a helyiségek, amelyeket gyakran használunk, legyenek szőnyegekkel felszerelve, így kevésbé áll fenn a veszélye a fapadló sérülésének. Természetesen takarítsuk fel a padlót rendszeresen, akár heti többször is, és bizonyosodjunk meg róla, hogy már megszáradt, mielőtt visszahelyezzük rá a szőnyeget!

A gyakori gondoskodás igen fontos. Érdemes a gyártót a fapadló beszerzésekor megkérdezni arról, van-e a fenntartásához valamilyen speciális tanács, javaslat. A padló feltakarítását nagyobb rendezvények, ünnepek után mindig vegyük előre a teendők listáján!

4.Amit mindenképp kerüljünk a fapadló tisztítása során

Van néhány dolog, amit egy fapadlóval nem szabad megtenni. Csöpögő, túlságosan vizes felmosóval soha ne dolgozzunk! Csak annyira legyen nedves a felmosó, hogy a port eltávolítsa. Durva vegyszerekkel sose takarítsuk a fapadlót, így ammóniával például, amely tönkreteszi. Egyszerű tisztítószerekkel, melyeket más felületekre használnánk, ne próbálkozzunk. Igyekezzünk nem megvárni, hogy túl sok piszok, por halmozódjon fel a felületen, lehetőleg annál sűrűbben takarítsuk fel a fapadlót, minthogy legyen ideje a kosznak összeállni. A poliuretán felületet viaszolni tilos. Csak erre a célra készült szereket alkalmazzunk rá.

Forrás: Adrina – napidoktor.hu

Hasonló hírek

Kerti lépcső építése

info

Mi okozza a gyepbetegségeket?

info

Kiderült, könnyen megbetegíthet a kávéfőződ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------