Image default
Technika, kommunikáció

A Facebook hirdetés helye az online marketingben

A Facebook hirdetés létjogosultsága elvitathatatlan, de érdemes megvizsgálni, mikor és hogyan érdemes alkalmazni. Mivel a felület elsődlegesen szórakozást biztosít, így a jelen lévő közösség érdeklődéséért bizonyos esetekben meg kell dolgozni.

facebook-hirdetesek

Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy a Facebook hirdetés menedzselése összetettebb feladat annál, amit egy egyoldalas dokumentáció alapján professzionálisan el tudunk végezni. A megtérülés érdekében gondos tervezésre, gyakorlott kivitelezésre és sok esetben kreatív gondolkodásra van szükség. A marketing szakemberek szerint minden kampány más és más, de tagadhatatlanul létezik egy fő csapásirány, ami a siker felé vezet.

Hova vezessük a látogatót?

A Facebook hirdetés elindítása előtt felvetődik az első és legfontosabb kérdés; a hirdetéssel megszólított felhasználót a saját honlapunkra vagy a Facebook oldalunkra vezessük? A saját oldalon megjelenő felhasználók potenciális ügyfelekké válnak, velük kell minél magasabb konverziós rátát megvalósítanunk, ami a legfőbb célunknak tekinthető. Ugyanakkor a saját Facebook oldalunk népszerűsítése elkötelezett és visszatérő vásárlói bázist eredményezhet.

A netmarketing.hu szakértője szerint a Facebook hirdetés eredményességéről akkor kaphatunk reális képet, ha megvizsgáljuk a két lehetséges módszer jellemzőit; mivel a Facebook rengeteg lehetőséget biztosít a célzott közösség megválasztására, így azokat a felhasználókat érhetjük el, akik a legnagyobb valószínűséggel válnak vásárlóvá. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Facebook oldalak elérése folyamatosan csökken, tehát ha a Facebook hirdetést a saját Facebook oldalunk növelésére használjuk, akkor ezzel a jelenséggel mindenképpen számolnunk kell.

A szakértő szerint a Facebook hirdetések elkészítése során ugyanolyan figyelemre van szükség, mint az AdWords kampányok esetén. Rendszerint ezt a két kattintásalapú fizetett lehetőséget szoktuk szembeállítani egymással; a Facebook hirdetés szórakozás vagy unaloműzés közben éri el a felhasználót, az AdWords esetében viszont a felhasználó célzottan keres bizonyos szolgáltatást vagy terméket. Ez tekintetben egyértelműen az AdWords tűnik vonzóbbnak…

A Facebook hirdetés rendszerint egyedül vagy kisebb csoportban jelenik meg, AdWords hirdetésből viszont akár 7-10 darabot is találhatunk a találati lista felett, alatt és mellett… Mivel utóbbi esetében a megfizettetés a kattintások száma alapján történik, így a nagyobb számú hirdetés nem jár anyagi veszteséggel, de a hatékonyságot jelentősen ronthatja, ráadásul a nagyobb verseny felveri az kattintásokért fizetendő árakat.

Nem elhanyagolható különbség az sem, hogy a Facebook hirdetés esetében lehetőség nyílik képes hirdetés létrehozására. A szakemberek régóta vizsgálják a közösségi médiára vonatkozó bannervakságot; ami az általános honlapok esetében egyértelműen bizonyított, az a Facebook esetében egyáltalán nem egyértelmű. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a megjelenő hirdetések minden esetben célzottak, így a felhasználók nem érzik tolakodónak az ilyen elemeket, ezáltal nem alakult ellenszenv velük szemben.

Összességében nem lehet kijelenteni, hogy az AdWords vagy a Facebook hirdetés közül az egyik eredményesebb lenne. Mindkettő rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, de megfelelően optimalizált hirdetések esetén az előnyös tulajdonságok hozhatók előtérbe. A szakemberek általában azt javasolják, hogy mindkét lehetőséget igyekezzünk kiaknázni, illetve végezzünk tesztkampányt.

Hasonló hírek

Önvezető taxik a világon először álltak üzemszerű szolgálatba

Edit

Amiről sokan nem tudnak! Így derítheted ki, hogy feltörte-e valaki a Facebook fiókod anélkül, hogy észrevetted volna!

Mazsi

Mezítelenséget ígérgető vírus terjed újfent Facebookon!

info