Hirmagazin.eu
Főoldal » A Downton Abbey gyönyörű szettjeit ma is szívesen viselnénk..
Divat, szépségápolás

A Downton Abbey gyönyörű szettjeit ma is szívesen viselnénk..

Idén szeptemberben került moziba a népszerű Downton Abbey televíziós sorozatból készült mozifilm.

A karakterek és a helyszín ugyanaz, az izgalmas cselekmény mellett pedig a 20. század elejének angol kultúrájáról, divatjáról is sokat megtudhat az ember.

A Downton Abbey-t nézni igazi nosztalgia

A történet az 1920-as években játszódik, amikor rengeteg társadalmi változás vette kezdetét, beleértve a modern nő megszületését is. Ez nagyon jól nyomon követhető a szereplők kosztümjei által, amit a kétszeres Emmy-díjra jelölt jelmeztervező, Anna Mary Scott Robbins tervezett.

Mi tagadás, gyönyörű drapériákból, hímzésekből és csillogásból nincs hiány, de a ’20-as évek éppen erről szólt. Első körben említsük is meg a káprázatos estélyi ruhákat, amik feltűnnek a filmben. Különösen Lady Mary indigókék ruhája figyelemre méltó, aminek elkészítésében az olasz Fortuny textilkészítő cég is segített.

A ruha ugyanis nem más előtt tiszteleg, mint a híres spanyol divattervező, Mariano Fortuny, aki a 20. század elejének nagyra becsült tervezője és textilfestője volt. A neve alatt védjegyzett delphos ruha pliszírozott selyemből készült, aminek oszlopszerű sziluettjét az ókori görög ruhák ihlették. Mary ruhája csupán színében –az eredeti piros- és nyakkivágásában különbözik, ami V-alakot kapott, hogy jobban passzoljon határozott, modern stílusához.

Az estélyi ruhák elengedhetetlen tartozékai voltak a csillogó ékszerek, gyémántok, amiket a korban igen divatosnak számító diadém, fejpánt és tiara formájában viseltek. Utóbbit egyébként csak házas nők viselhették. Egy nagyon különleges tiara is feltűnik a filmben, amit a birtokra látogatóba érkező angol királynő, Mária visel. Ez pontos mása a jelenlegi királyi család birtokában lévő darabnak, amit II. Erzsébet, sőt Kamilla hercegné is viselt.

A ruhák sziluettje általánosan szabadabb lett, eltűntek a fűzők, abroncsok, és a ruhák hossza is láttatni engedte a bokát, az évtized vége felé pedig már a térdet is. Az estélyi ruhák az abszolút kényelmet voltak hivatottak biztosítani, hogy minden szempontból alá legyen rendelve a táncnak. Megjelentek a fodrok, tollak, amik szabadon szállhattak, sőt a ruhaujjak is eltűntek. Mivel a hölgyek lábából és hónaljából egyre több látszódott, ekkoriban vált divatossá a szőrtelenítés és a dezodorhasználat is.

Harisnyát is előszeretettel húztak, ami immár bőrtónusú vagy egészen púderes színű volt. Selyemből vagy műselyemből készült, és nagyon fontos volt, hogy csillogjon. Cipők tekintetében a pántos szandál és a pump volt az éra nagy befutója, amiknek gyakran levehető volt a sarka. Külön sarokkészítők működtek, akik csillogó ornamentikával látták el őket, kifejezetten táncos mulatságokhoz.

A filmben nagyon jól kitűnik a nők helyzetének változása. Egyre több maszkulin jellegű ruhát hordtak, mint például a mellény, az ing, a nyakkendőt idéző szalagok, valamint a kényelmes derby és oxford cipők. Megjelent az egyszerű, karima nélküli tokkalap –Lady Edith is visel egy ilyet-, és a kifejezetten rövid hajhoz passzoló, harang alakú kloskalap. Utóbbit előszeretettel hordták a korszakban újdonságnak számító bubi frizurához, amilyen a filmben Lady Mary haja is. Ez ugyancsak a női erőt képviselte.

A változások már az I. világháború alatt elkezdődtek, de a ’20-as években forrott ki teljesen például Coco Chanel vagy Jean Patou divattervezők hatására. Az egyszerű sziluetteket gyakran jellemezte díszes ornamentika, amit az akkoriban felfedezett egyiptomi királysírok, a reneszánsz és a szecesszió mintái ihlettek. Nagyon divatos volt a ruhák ejtett dereka, de megjelenek a különálló szoknyák és felsők is. Ezek gyakran eltérő színűek voltak, és sok esetben párosítottak egy-egy bő blúzt vagy pulóvert szoknyával.

Anna Mary Scott azt nyilatkozta, hogy elsősorban a korabeli angol divatot vette alapul, amit igyekezett dinamikusabbá tenni és a karakterek stílusához igazítani. Fontos célnak tűzte ki azt is, hogy a mai modern ember számára is befogadhatóvá tegye a ruhák stílusát. Ahogy elnézzük őket, ez sikerült is, hiszen bőven akadnak köztük olyanok, amiket bármikor felvennénk most is.

Képek: IMDb. Pinterset

Forrás: retikul.hu

Hasonló hírek

Lángszóróval vág hajat egy őrült fodrász

Mazsi

Viszlát, hosszú haj, idén ez a frizura lesz a menő

Mazsi

Szépségtitkok a világ minden tájáról

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------