Image default
Klímaváltozás

A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon – videó

A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon. Az ENSZ szerint önmagában ez az iparág felelős a szennyvíz 20% -áért és a hulladék 10% -áért globálisan.

2000 és 2015 között a ruházati termelés csaknem kétszeresére nőtt, több mint 100 milliárd tonnát tett ki világszerte. A textil nagy részét olyan országokban készítik, ahol nem ügyelnek az ökológiai szempontokra.

Egy nemzetközi civil szervezet, amely 19 független jótékonysági szervezetet egyesít, próbálja felhívni a figyelmet erre a problémára.

– Ez több szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a repülés és a hajózás együttesen. Hihetetlen mennyiség. Nagy gond az is, hogy sok vizet használnak föl. Például 13 év alatt innánk meg annyi vizet, amennyit egy farmer és egy póló készítéséhez használnak – magyarázta az Oxfam szakértője, Fee Gilfeather.

– Nemcsak a ruházat a gond, hanem a csomagolás és a szállítás az eladás helyére – tette hozzá a brit Grazia egyik igazgatója, Laura Antonia Jordan.

Tavaly több olyan fast fashion márka, mint például a H&M és a Zarát tulajdonló „Inditex”, aláírta az éghajlatváltozásról szóló divatipari chartát, és ígéretet tett arra, hogy 2030-ig 30% -kal csökkentik a kibocsátást.

– A Fashion Revolution nem tesz különbséget az olcsóbb és a luxuságazat között. Úgy gondoljuk, hogy a divatipar egészét és különösen az iparág óriásait kell cselekvésre felszólítanunk – vélte a mozgalom társalapítója, Orsola De Castro.

– A probléma az egész textiliparban fennáll. A fast fashion arra ösztönözte az embereket, hogy a ruhákat dobják ki. De a termelési rendszer és az ellátási lánc problémái ugyanolyanok a luxus ágazatban, mint az olcsóbban. Tehát mindenkinek mérlegelnie kell, milyen hatást gyakorol a környezetre – figyelmeztetett az Oxfam szakértője.

Madridban a COP25 találkozón a kereskedők és ipari csoportok levonják a konklúziókat a divatipari chartából (Ficca). A megállapodást tavaly 43 vállalat írta alá.

euronews, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Géza

Több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el egyetlen nap alatt Grönlandon – videók

Géza

ENSZ: Aggasztó, hogy a hőhullám Grönland felé tart

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------