Hirmagazin.eu
Főoldal » A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon – videó
Klímaváltozás

A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon – videó

A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon. Az ENSZ szerint önmagában ez az iparág felelős a szennyvíz 20% -áért és a hulladék 10% -áért globálisan.

2000 és 2015 között a ruházati termelés csaknem kétszeresére nőtt, több mint 100 milliárd tonnát tett ki világszerte. A textil nagy részét olyan országokban készítik, ahol nem ügyelnek az ökológiai szempontokra.

Egy nemzetközi civil szervezet, amely 19 független jótékonysági szervezetet egyesít, próbálja felhívni a figyelmet erre a problémára.

– Ez több szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a repülés és a hajózás együttesen. Hihetetlen mennyiség. Nagy gond az is, hogy sok vizet használnak föl. Például 13 év alatt innánk meg annyi vizet, amennyit egy farmer és egy póló készítéséhez használnak – magyarázta az Oxfam szakértője, Fee Gilfeather.

– Nemcsak a ruházat a gond, hanem a csomagolás és a szállítás az eladás helyére – tette hozzá a brit Grazia egyik igazgatója, Laura Antonia Jordan.

Tavaly több olyan fast fashion márka, mint például a H&M és a Zarát tulajdonló „Inditex”, aláírta az éghajlatváltozásról szóló divatipari chartát, és ígéretet tett arra, hogy 2030-ig 30% -kal csökkentik a kibocsátást.

– A Fashion Revolution nem tesz különbséget az olcsóbb és a luxuságazat között. Úgy gondoljuk, hogy a divatipar egészét és különösen az iparág óriásait kell cselekvésre felszólítanunk – vélte a mozgalom társalapítója, Orsola De Castro.

– A probléma az egész textiliparban fennáll. A fast fashion arra ösztönözte az embereket, hogy a ruhákat dobják ki. De a termelési rendszer és az ellátási lánc problémái ugyanolyanok a luxus ágazatban, mint az olcsóbban. Tehát mindenkinek mérlegelnie kell, milyen hatást gyakorol a környezetre – figyelmeztetett az Oxfam szakértője.

Madridban a COP25 találkozón a kereskedők és ipari csoportok levonják a konklúziókat a divatipari chartából (Ficca). A megállapodást tavaly 43 vállalat írta alá.

euronews, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ásót fogtak, hogy újra annyi magyar erdő legyen, mint az ipari forradalom előtt

Géza

EU – klímavédelem – videók

Géza

Drámai képek: százával csapnak föl az újabb erdőtüzek az Amazonas vidékén

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------