Hirmagazin.eu
Főoldal » A Daesh ellopja, Törökország közvetíti, Izrael megvásárolja!
Külföld

A Daesh ellopja, Törökország közvetíti, Izrael megvásárolja!

A Daesh gazdasági tevékenységéről, különösen e terrorista csoport olajeladásairól egy ideje a korábbiaknál jóval több szó esik.

A Daesh ellopja, Törökország közvetíti, Izrael megvásárolja

Az elmúlt időben egyre többször merül fel a kérdés, hogyan képes a Daesh Irak és Szíria olaját pénzzé tenni? A Daesh terrorista csoport megszerezte Irak és Szíria egyes olajban gazdag területeit, és elmondások szerint figyelemre méltó bevételre tesz szert az olajcsempészetből, olyannyira, hogy egyes megfigyelőktől kiérdemelte a „világ leggazdagabb terrorszervezete” címet. A Rusiya Al-Yaum hírügynökség ezzel kapcsolatban közölte, hogy a Daesh terrorista csoport az iraki és szíriai olajmezőkről naponta egy-másfél millió dollárnyi bevételre tesz szert.

A Daesh ezekről az olajmezőkről napi szinten mintegy 20-40 ezer hordó olajat termel ki. A „Daily Telegraph” angol napilap június hónapban arról adott hírt, hogy a takfiri csoport a Moszul környéki olaj eladásából és csempészetéből minden nap egymillió dollárnak megfelelő bevételhez jut.

Az olajeladás számít e terrorista csoport legfőbb bevételi forrásának, és egyben a legfőbb tényezőt is jelenti abban, hogy ez a csoport mind a mai napig fenn tudta tartani ellenőrzését a megszállt térségek felett. A Daesh ezekkel a pénzösszegekkel újra tudja építeni az infrastruktúráját és maradásra tudja bírni zsoldosait. De hogyan tudja a Daesh ezt az olajat pénzzé tenni? Egyes tudósítások rámutattak, hogy a Daesh olajának eladásában Törökországé a meghatározó szerep.

A Daesh által folytatott olajexport története 2014. július 5-re vezethető vissza. A Daesh kitermelte az első olajtételt az Adzsil olajmezőről és kivitte azt az iraki Kurdisztán térségéből. A Reuters ekkor egy tudósítást adott közzé, amely megmutatta, hogy a Daesh tagjai az észak-iraki területek megszállásával egy időben négy kisebb olajmezőt is a felügyeletük alá vontak. Észak-Irakban, Moszul városának közelében a Daesh két olajmezőt, a Nadzsmah és a Ghajjarah mezőket, Tikrit város közelében pedig szintén két olajmezőt, a Hamrin és Adzsil mezőket szállta meg. Elmondások szerint azok, akik az olajat e csoporttól megvásárolják, a szervezet ellenőrzése alatt álló útvonalakon, Kifri, illetve Ghadir Karim városon keresztül az olajfinomítók felé, vagy pedig az ellenőrzőpontokkal egyeztetve Makhmur városán keresztül Kurdisztán térségbe juttatják azt el.

A Daesh a szíriai Dajr ez-Zaur kormányzóság Koniko és al-Thayem mezők, valamint az iraki al-Nadzsmah és al-Ghajjarah mezők olaját földfelszín alatti tározókba pumpálja, és tankerekkel a kurdok által lakott Zakhu városába csempészi a törökországi Sirnak tartomány szomszédságában. A Rusiya Al-Yaum tájékoztatása szerint az olajcsempész maffia, amely kurd, török és izraeli kereskedőkből áll, minden nap 70-100 tankerhez jut a törökországi Silopi városában egy izraeli közvetítésével, aki „Farid doktor”, illetve ’Farid hadzsi” néven ismert. Ez az izraeli közvetítő, aki görög állampolgársággal rendelkezik, felelős az egyeztetésekért az olajmaffia és a három cég között, amelyek a Daesh olajának fő vásárlói. „Farid doktor” az olajmaffiával egyeztetve a Daesh nyersolaját hordónként 15-18 dollárért felvásárolja, majd három török kikötőn keresztül, a Mersin, Dorat-bol és Ceyhan kikötőkön át Izraelbe szállíttatja.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, a G20 országok legutóbbi csúcstalálkozóján, mely 2015. november 25-én Törökországban került megrendezésre, kijelentette: „Az ezen a csúcstalálkozón jelen lévő országok közül egyesek az olajcsempészetben együttműködnek a Daesh-el”. Oroszország új stratégiájában a légi csapások fokozása került napirendre a Daesh létfenntartó ütőerével és bevételi forrásával, vagyis az olajjal szemben, amely a nagyszabású és –volumenű értékesítések eredményeként éves szinten mintegy 800 millió dollár jövedelmet biztosít a csoport számára.

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, és külügyminisztere, Szergej Lavrov már korábban is jelezték, a megszerzett értesülések arra utalnak, hogy a Daesh az olaj felvásárlóival Törökországban bonyolítja olajügyleteit. Azután, hogy az orosz vadászgép Törökország célkeresztjébe került, Putyin ismét kijelentette, Törökország a Szu-24-es orosz repülőgépet a Szíriából induló olajcsempész útvonalak védelme érdekében lőtte le.

Putyin kiemelte: „Elég indokunk van arra, hogy kijelentsük, az orosz vadászgép Szíriában történő lelövéséről szóló döntés a Törökországba irányuló olajcsempész útvonalak védelmére született meg, és a szíriai türkmének megvédése nem egyéb kifogásnál”.

John Kiriakou, a CIA egykori ügynöke ezzel kapcsolatban szintén kijelentette, hogy a Daesh azzal, hogy olajvezetéket létesített Irakból Törökországba, rendkívüli jövedelemre tesz szert. A megszállt iraki olajlelőhelyek és Törökország területe között kiépített kapcsolat révén a Daesh olajkereskedelmét az olajat felvásárlókkal tovább tudta bővíteni. A Szíriai Szabad Hadsereg csoportosulás tagszerveinek egyes elemei szintén arról adtak hírt, hogy felvételekkel rendelkeznek a Daesh és Törökország között kötött olajszerződésekről.

A német Bild napilap „Oroszországnak igaza volt, a Daesh olaja Törökországba vándorol” címmel megjelent tudósításában azt írta, hogy Oroszország légi csapásai a takfiri cionista csoport, a Daesh által felügyelt olajlétesítmények ellen kivívták Törökország elégedetlenségét, mely valószínűsíthetően a legfőbb vásárlója e csoport olajának. A Kreml már egy ideje rendelkezett olyan értesüléssel, amely a Daesh csoport által Szíriában uralt térségek olajának Törökországba való szállításáról szólt. Ennek értelmében Törökország nem tudott szemet hunyni az orosz légierő támadásai felett, amelyeket az e csoportosulás felügyelete alatt álló olajlétesítmények ellen hajtott végre. Az igazság az, hogy amíg Törökország Szíria és Irak Daesh által elrabolt olaját közvetítőkön keresztül Izraelnek küldi, a Daesh terroristái is élvezhetik a magas olajjövedelmeket.

Az eddigiek értelmében egyértelmű, hogy Törökország a Daesh olajának legfőbb vásárlója, és ezzel együtt jelentős segítséget nyújt a Daesh létének fenntartásában. Kétségen felül való, hogy amennyiben a Daesh gazdasági ütőere el lesz vágva, a csoport legyőzése nem bizonyul majd túlságosan nehéz feladatnak.

Forrás: Orientalista.hu

Hasonló hírek

Koronavírus: az egész világ kiemelten figyeli, hogy mit lép az olasz kormány – videó

Géza

Nem vihetünk laptopot Amerikába!

Mazsi

Trump nem tudná befolyásolni Putyint, ezért maradhat el a találkozó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------