Image default
Egészség - betegség

A cukorbetegség előszobájában jársz? 2 jel, ami alapján egyértelmű lesz a válasz

Problémás a vércukrod? A laboreredmények választ adnak a kérdésre, hogy fenyeget-e a ma már népbetegségnek számító diabétesz.

Terheléses vércukorvizsgálatra készülsz? Vagy már végeztek nálad ilyet? Előfordulhat, hogy az eredményeid alapján a cukorbetegség elő állapotában vagy.

A részleteket dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondja el.

Prediabétesz

Találkoztál már ezzel a kifejezéssel? A cukorbetegséget megelőző állapotnak három típusa van, és mindegyiknél nagyon fontos az időben elkezdett terápia. Az IGT a csökkent glükóztolerancia, az IFG az emelkedett éhomi vércukorszint, valamint létezik a két állapotnak az együttes megjelenése, az IGT és IFG.

A cukorbetegség előszobájában jársz 2 jel, ami alapján egyértelmű lesz a válasz 1

– Az éhomi és a terhelés során mért vércukorérték kismértékű emelkedése utalhat egyes, cukorbetegséget megelőző kórképekre – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta.

Emelkedett vércukorértékek

IGT

Ez az egészséges szénhidrát-anyagcsere és a cukorbetegség közötti állapot, amikor az éhgyomri vércukorszint még nem emelkedett meg jelentős mértékben – 7mmol/l alatt van -, viszont az étkezés utáni két órával mért vércukorszint 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l között van. A vércukorterhelés során 75 gramm szőlőcukor elfogyasztása után mérik meg, hogy milyen mértékben emelkedett meg a vércukorszint. Amennyiben a terhelés során a vércukor értéke két óra múlva 7,8 mmol/l feletti értéket mutat, diabetológussal beszélheted meg a szükséges kezelést.

IFG

Az emelkedett éhomi vércukorszint – IFG – esetén is cukorbetegséget megelőző állapot áll fenn. Az éhgyomorra mért vércukorszint már meghaladja a normál értéket és a 6,1 mmol/l-t, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t. Az IFG igazolására éhomi vércukorszintmérést végeznek, és vércukorterhelés – OGTT, kétórás érték – is szükséges.

A cukorbetegség előszobájában jársz 2 jel, ami alapján egyértelmű lesz a válasz 2

IFG és IGT

Együttes fennállásról akkor beszélünk, ha az éhomi vércukor 6,1-7,0 mmol/l között van, és a vércukorterhelés során a kétórás érték 7,8 és 11,1 mmol/l között mozog.

Korai felismerés

– A helytelen életmód, így az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány oda vezethet, hogy jellemző lehet a hasi vagy centrális elhízás, és kialakul a 2-es típusú diabétesz, mely súlyos szövődményekkel járhat. Azért fontos a szénhidrát-anyagcserezavar felismerése már prediabéteszben, illetve annak kezelése, mert már ilyenkor megjelenhetnek szövődmények. A magas, kezeletlen vércukorszint károsítja a létfontosságú szerveket – szív, vérerek, idegek, szem, vese. A cukorbetegségbe történő átmenet gyakorisága nagyobb idősek, túlsúllyal rendelkezők esetében, valamint azoknál, akik további hajlamosító tényezővel – családi előfordulás, hipertónia, dyslipidaemia társulása – rendelkeznek – tette hozzá a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A laborértékeken túl

Ha még nem jutottál el orvoshoz vércukorszintet mérni, érdemes figyelni az olyan hétköznapi jelekre is, mint például a leheleted jellege.

Forás: femina.hu

Képek: Getty Images.

Hasonló hírek

A Zika vírus Európát is elérte

info

9 ok, amiért meg kell vizsgáltatni az ereket

Géza

Mi okozhat éjszakai köhögést?

Edit