Hirmagazin.eu
Főoldal » A csalókirály, aki eladta a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét – és ez csak egy a “nagy húzásai” közül
Tudástár - minden érdekesség

A csalókirály, aki eladta a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét – és ez csak egy a “nagy húzásai” közül

A csalókirály! A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára nem volt könnyű feltornáznia magát a 60 éves férfinak, el kellett hozzá adnia a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét.

Bármi meglepő, de ez csak egy Bósa nagy húzásai közül. A fél életét börtönben töltő férfi úgy érzi: megöregedett, az egészsége sem a régi már, és különben is, a változatosság kedvéért, hátralévő életét tisztes, törvénytisztelő polgárként kívánja leélni. Annyi biztos: ez ismeretlen, új terep lesz számára…

Bósa mesélt legendás csalásairól, a tagadhatatlanul humorosan előadott sztorikon a hallgatóknál már csak ő maga tud nagyobbat nevetni. Országos ismertséget akkor szerzett, amikor eladta a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét.

Egyszer ücsörögtem a Nyugatiban, felnéztem, és megszületett a terv. Kikerestem a Közbeszerzési Közlönyben a legnagyobb acélfelvásárlókat, és írtam nekik. Egy német férfi azonnal jelentkezett, napokon belül itt volt 40 ezer márkával. Felállványozták a pályaudvart, és elkezdődött a bontás. Valakinek gyanús lett a művelet, és elkezdték az eladót keresni. Én azonban ekkor már a Szegedre tartó gyorsvonaton ültem – nosztalgiázott büszkén Bósa, aki nem úszta meg a felelősségre vonást, lecsukták.

Szabadulása után egy kórház pszichiátriai osztályán dolgozott mint kezelőorvos, majd főorvos. Bár érettségije sem volt, évekig praktizált doktorként. Végül az egyik páciensnek rossz gyógyszert írt fel, a nővérke pedig beadta a páciensnek a pirulákat. Mivel a beteg meghalt, Bósa és az ápolónő is börtönbe került.

És ez még nem minden! Bósa gondolt egy nagyot, papi szolgálatra jelentkezett. A Székesfehérvári Egyházmegye egyik templomában évekig tartott miséket, de jó néhány esküvőn és temetésen is részt vett. Pechjére az egyik istentiszteletre eljött egy rendőr, aki korábban már elkapta.

Bósa a sitten is remekül feltalálta magát, szerinte a legtöbb magyar börtönnek kitűnő könyvtára van. Bár iskolázatlan a csalókirály, de gyerekkorától szenvedélyesen szeret olvasni. Gyengéi a jogi értekezések, gyakorlatilag betéve tudja a büntető törvénykönyv nagy részét. A rengeteg csalás között egy hasznos húzása is volt Bósának. Álügyvédként a kezdeményezésére módosították a Btk.-ban a csecsemőgyilkosságért járó büntetést: 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés helyett életfogytiglanira emelték a büntetési tételt.

Aki eladta az Eiffel-tornyot

Tényleg volt bőr az arcán ahhoz, hogy kétszer is megpróbálja eladni Párizs jelképét. / Fotó: GETTY IMAGES Tényleg volt bőr az arcán ahhoz, hogy kétszer is megpróbálja eladni Párizs jelképét. / Fotó: GETTY IMAGES

A cseh származású Victor Lustig terve az Eiffel-torony eladásáról egy cikk elolvasása után pattant ki a fejéből. Az írás azt taglalta, hogy a franciáknak komoly gondot okoz a kultikussá váló építmény fenntartása. A tornyot az 1889-es világkiállításra építették, és előzetesen úgy volt, hogy tíz évvel később lebontják.

Nem lennénk meglepve, ha Victor Lustig csalafintasága motiválta volna Bósa Istvánt. Nem lennénk meglepve, ha Victor Lustig csalafintasága motiválta volna Bósa Istvánt.

Lustig szerzett egy hamis kormányzati igazolványt, majd versenytárgyalást hirdetett vaskereskedők között. A nem létező tendert André Poisson nyerte. A férfi rengeteg pénzt fizetett a szélhámosnak, és szégyenében akkor sem merte feljelenteni, amikor kiderült: csúnyán átverték. Sikerén felbuzdulva Lustig pár hónappal később újra megpróbálkozott ugyanezzel a trükkel, akkor azonban már lebukott.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Varga Imre

Hasonló hírek

UFO egy fekete lyukból? – érdekes képek + VIDEÓ!

Edit

150 éve nem látott jelenséget produkál a Hold január 31-én

Mazsi

Az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatóinak új eredményei az Alzheimer-kutatásban (Videó)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!