Főoldal » A Chevron is faladja a lengyel palagáz terveit
Természetvédelem, élőlények védelme

A Chevron is faladja a lengyel palagáz terveit

palagaz

Az amerikai Chevron energiaipari konszern felhagy a lengyelországi palagáz üzlettel, mivel a kitermelhető készletek hozama nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A cég azért zárja be a lengyel érdekeltségeit, mert más országokban előnyösebben tud gázt termelni. Annyiban nem meglepő a Chevron döntése, hogy az elmúlt három évben már az Exxon Mobil, a Total és a Marathon Oil is kivonult a lengyelországi palagáz üzletből. A cégek csak a feltárási munkák során szembesültek azzal, hogy a gázkészlet a becsléseknél kisebb, a kitermelés pedig a vártnál bonyolultabb lenne. A palagáz üzletben érintett cégek emellett számos kifogást is támasztottak a lengyel szabályozási környezet kiszámíthatatlansága miatt.

Az olajárak elmúlt hónapokban bekövetkezett csökkenése beruházásaik visszafogására, a nem kellőképpen kifizetődő fejlesztési projektjeik feladására kényszerítette az energiaipari vállalatokat.

Amerikai kutatók az eddigi legfajsúlyosabb tanulmányban igyekeznek bizonyítani, hogy a palagáz-kitermelés miatt gyakoribbá válnak a földrengések. Ha az összefüggés bizonyossá válna, az biztosan megdrágítaná a kitermelést vagy esetleg véget is vethetne a palagáz-forradalomnak.

A Cornell University nemrégiben megjelent tanulmánya szerint feltehetően összefüggés van az Oklahoma államban nekilendült palagáz kitermelés és a területen gyakoribbá vált földrengések között – írja a zerohedge.com. A kutatók ugyan nem tudtak konkrét kapcsolatot kimutatni a nem szokványos gázkitermelés, az úgynevezett rétegrepesztéses technológia alkalmazása és a földmozgások között, de azt igazolták, hogy az érintett térségben a kitermeléssel párhuzamosan szaporodtak el a földrengések.

Forrás: greenfo; Képek: greenfo;

Hasonló hírek

Feltámadt egy 136 ezer éve kihalt madár

Géza

Újra felbukkant a vadonban a 40 éve kihaltnak hitt madár

Géza

Nagy terv készül a balatoni nádasok védelmében

Géza