Hirmagazin.eu
Főoldal » A Brexit miatt fizetni kell a brit csomagokért
Gazdaság

A Brexit miatt fizetni kell a brit csomagokért

Január elsejével az Egyesült Királyság nem tagja többé az Európai Unió vámuniójának sem, így az árutartalmú postai küldeményforgalom (mind magánszemélyek, mind vállalkozások esetében) vámkötelessé vált Magyarország, illetve Nagy-Britannia és Észak-Írország között.

Az Egyesült Királyságból beérkező árutartalmú küldeményeket, így a webshopokból rendelt árukat is a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában vámeljárás alá vonják, csakúgy, mint bármely más Európai Unión kívülről érkező árutartalmú küldeményeket. Ezek a küldemények 22 euróig áfa- és vámmentesek, 150 euróig áfát viszont, efelett pedig áfát és vámot is kell majd fizetni a megrendelt termék értéke alapján.

Abban az esetben, ha a csomagunkat nem valamilyen vállalkozástól, webshoptól kapjuk, hanem magánszemélytől, akkor ajándékozásról van szó, ami 45 eurós értékig áfa- és vámmentes. Az ajándékozás tényét azonban egy ajándékozási nyilatkozattal kell igazolni, aminek a csomag mellett kell szerepelnie. A 45 eurós értékhatár átlépése esetén 150 euróig áfát, afölött az áfát és a vámot is meg kell fizetni a vámeljárás során.

Az Európán kívüli térségből érkezett küldeményeket osztályozzák a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ezeken felül a vámeljárás mint szolgáltatás díja is a címzettet terheli. Ha valaki csomagot rendel külföldről és annak értéke miatt vámot kell fizetnie, akkor a Magyar Posta – ha az ügyfél úgy rendelkezik –, elvégzi a vámeljárást. Ennek során a posta értesíti az ügyfelet, hogy a küldeménye vámeljárás alá került, és megadja, hogy milyen dokumentumokra van szükség az eljáráshoz.

A vámeljárás ideje attól függ, hogy az ügyféltől milyen gyorsan érkeznek be a szükséges adatok, dokumentumok, és minden szükséges adatot, számlát, elküldött-e

– mondta kérdésünkre Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője. „Általánosságban elmondható, hogy a vámeljáráshoz kapcsolódó ügyintézési idő, ha rendben vannak a dokumentumok, akkor néhány nap” – tette hozzá a szóvivő.

Abban az esetben, ha valaki az Egyesült Királyságba vámköteles levelet vagy csomagot kíván feladni, vámáru-nyilatkozatot is ki kell töltenie és csatolnia kell a küldeményéhez.

A rögzített adatokat a Magyar Posta előre elküldi a Royal Mail számára, hogy gördülékeny legyen a vámkezelés és a kézbesítés. Azok az ügyfelek, akik a postai elektronikus feladást használják, annyi változást észlelnek majd, hogy kötelező lesz a vámkezeléshez szükséges adatok kitöltése is – áll a Magyar Posta tájékoztatásában.

A Magyar Posta közleménye szerint tavaly már közel egymillió darab küldemény érkezett Nagy-Britanniából és Észak-Írországból. A beérkező küldeményeknél az ügyfelek a vámeljárás miatt meghosszabbodott kézbesítési időre számíthatnak. Az Egyesült Királyságba küldött export levelek és csomagok száma mindemellett folyamatosan csökkent az elmúlt években.

kérdésre Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője elmondta: nem számítanak arra, hogy a jövőben több küldemény érkezne az Egyesült Királyságból, inkább csökkenést várnak.

Az online vásárlók minden bizonnyal megfontolják, hogy a 22 euró feletti vásárlás esetén áfával kiegészült ár elfogadható-e a számukra

– tette hozzá Panulin Ildikó.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A kockázatos adósokra külön figyel idén a NAV

Edit

Fagyizórazziába kezdett a NAV

Géza

Megkezdődtek a próbafutások a 3-as metró újpesti szakaszán

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!