Főoldal » A Boko Haram az idén 1100 iskolát rombolt le
Külföld

A Boko Haram az idén 1100 iskolát rombolt le

Forrás: MTI

Az idén 1100 iskolát rombolt le a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben. Toby Lanzer, az ENSZ Száhel-övezeti regionális koordinátora hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a térség államainak közös és átfogó stratégiára van szüksége a szélsőségesekkel szemben.

Boko Haram
Boko Haram

A szervezet neve értelemszerű fordításban azt jelenti, hogy “a nyugati oktatás bűn”.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot és 2015 elején jelentős területeket sikerült elfoglalnia három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadseregnek sikerült visszaszorítania a lázadókat, és a frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat. Muhammadu Buhari, a május óta hatalmon lévő nigériai elnök tervbe vette, hogy a hadseregének a felkelést az év végéig le kell vernie.

Felkelésük 2009-es kezdete óta mintegy 17 ezer ember életébe került, a menekültek száma több mint 2,6 millió, köztük mintegy 2,2 millió a nigériai.

Lanzer a menekültek kapcsán megjegyezte, hogy csak az északkelet-nigériai Maiduguri városban 1,6 millió ember keresett menedéket, amivel a város lakossága 2,6 millió főre emelkedett.

Az európai migránsválságban jelenleg nem játszik jelentős szerepet ez a konfliktus, de az ENSZ-koordinátor figyelmeztetett: a helyzet még változhat, ha tovább fokozódna a térségben a szegénység és az erőszak. A szélsőségesek ellen harcoló négy országnak egy átfogó stratégiát kell kialakítania, hogy egyesülve tudjanak fellépni a szegénység és a klímaváltozás kiváltotta problémákkal szemben, ugyanis ezek milliókat ösztönöznek arra, hogy Európa felé induljanak.

Az utóbbi négy hónapban a négy afrikai állam sikeresen összefogott a szélsőségesekkel szemben, de mindemellett négyüknek több beruházásra lenne szüksége az egészségügyben, oktatásban és a közszolgáltatásokban, illetve több külföldi beruházást kell az országokba csábítaniuk, hogy kiszélesítsék a regionális kereskedelmet és ezzel támogassák a fejlesztéseket, ami elejét venné a térségből kiinduló migrációnak- mondta Lanzer.

Egyre inkább tudatosul: a Boko Haram tünete a térség gazdasági és szociális problémáinak és a csoport megsemmisítésére irányuló egyoldalú erőfeszítések nem működhetnek. A Csád-tó térségének szüksége van egy stratégiára, amelyet a négy kormány közösen dolgozna ki, s amelynek olyan fejlesztési kérdésekkel kellene foglalkoznia, mint a megalázó szegénység megoldása és a fiataloknak jutatott lehetőségek – vélekedett Lanzer.

Az elkövetkező 30 évben 150 millió fővel fog növekedni a Száhel-övezet lakossága, ami elég meggyőző érv az ENSZ-koordinátor szerint arra, hogy ne engedjék a térség lakosságát szegényebbé, kirekesztetté, vagy a klímaváltozás áldozatává válni, mivel a szegény és üldözött emberek végül útra kelnek.

Az európai kormányoknak tudniuk kell arról a veszélyről, hogy a kiszáradó Csád-tó körül már most 25 millió ember szenved élelmiszerhiánytól és emiatt 700 ezer gyermek hal meg évente. Csád-tavi körútján olyan nőkkel találkozott, akik azt mondták, hogy fiaik az embercsempészek, a fegyverkereskedők, a bűnözők, vagy a felkelők életmódját választják maguknak, és hetente háromezer fiatal férfi indul Európába – mondta Lanzer, hozzátéve, hogy ez roppant veszélyes. A fiataloknak foglalkoztatási lehetőségekre van szükségük – fűzte hozzá.

Hasonló hírek

Orosz hadászati bombázók mértek csapást az Iszlám Államra

Edit

Így képzi ki a gyereket az ISIS – VIDEÓ

Mazsi

Iszlám Állam – Horvát lapok: Zágráb reménykedik, hogy a horvát túsz még életben van

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------