Hirmagazin.eu
Főoldal » A Blikk buktatta le a csalót, aki a neten gyűjtött pénzt
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

A Blikk buktatta le a csalót, aki a neten gyűjtött pénzt

Budapest — A leghírhedtebb bűnügyek felderítéséhez használt technikát vetették be a rendőrök azzal a csaló nővel szemben, akit a Blikk buktatott le egy hangfelvétellel. A nő a Facebookon gyűjtött pénzadományokat nem létező leukémiás babája külföldi gyógykezelésére.

Kollégánk, Vajta Zoltán beszélt a csaló nővel két évvel ezelőtt, most az ő hangját is elemzik.

Vajta Zoltán beszélt a csaló nővel két évvel ezelőtt, most az ő hangját is elemzik.

Miután szembesítettük az ellentmondásokkal, a sok keresztkérdés hatására a csaló egyszer csak beismerte, hogy hazudott, nincs semmiféle beteg kislánya.

Az erről készült felvétel a rendőrséghez került, a nő pedig két évvel a történtek után azzal próbál védekezni, hogy a hangfelvétel manipulált, vagy talán nem is ő beszél rajta.

Ezért kért fel a rendőrség egy igazságügyi szakértőt, hasonlítsa össze a csaló asszony és a Blikk újságírójának hangját a felvételen beszélőkével, emiatt kellett tegnap bemennie a rendőrségre kollégánknak.

A hangmintavétel nem bonyolult: a szakértő elindított egy diktafonhoz hasonló, de annál sokkalta érzékenyebb készüléket. Az újságírójának jó negyedórán keresztül beszélnie kellett bármiről, ami az eszébe jutott. Aki leblokkolna egy ilyen helyzetben, annak egy kinyomtatott szöveget kell felolvasnia.

A felvételt ezután feltöltik egy számítógépre, és egy, a mesterséges intelligenciára épülő szoftver alapos elemzésnek veti alá. A program nemcsak a hangok frekvenciáját veti egybe, hanem a beszédtempót, a szüneteket, a hanglejtést, de még a kimondott szavakat is. A készülék jelzi továbbá, ha a felvételt megvágták vagy módosították.

Grafikánkon az látható, hogyan működik a hangazonosítás módszere. / Grafika: Séra Tamás

Grafikánkon az látható, hogyan működik a hangazonosítás módszere. / Grafika: Séra Tamás

A halálos beteg baba meséjével pénzt kicsaló nő esetének a nyomozása két éve tart.

Az a rendőrök számára a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a segítségkérő hirdetéshez mellékelt babás fotó egy külföldi híroldalról lopott kép volt.

Hamar kiderült, hogy a csalónak nincs is gyereke. A svindler egy meglehetősen gyatra kórházi igazolást is hamisított, illetve mellékelt egy fals banki igazolást is, amely szerint a számlaszámra befolyó összeg csak a kislány kezelésére költhető. Úgy tudjuk, a bank tett később feljelentést okirat-hamisítás miatt, ezután indult a nyomozás.

– Elég megbízhatóak az igazságügyi hangelemzési módszerek, és évről évre egyre fejlettebb a technika – vélekedik Végh József kriminálpszichológus. – Ezt a technikát gyakran alkalmazzák arra is, hogy a rosszabb minőségű felvételeket feljavítsák, valamint érthetővé tegyék az ügy szempontjából fontos információkat – magyarázta Végh József.

Máshol is használták

Poloskákat rejtett el a rendőrség a Vizoviczki László által üzemeltetett szórakozóhelyeken, így tudták lefülelni a vállalkozó által lefizetett rendőröket is. A hanganyag elemzéséhez volt szükség hasonló hangelemző technikára, hogy bizonyítsák, valóban a gyanúsítottak beszélnek a felvételen.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nemzetközi körözés volt az elfogott szír férfi ellen + VIDEÓ

Edit

Halálos szúrás Ajakon..

Géza

Hőgutát kapott a gazdája által az erkélyre kizárt kutya – fotó 18+

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!